StoryEditor
ReflektorU HRVATSKIM KINIMA PRVI SE PUT PRIKAZUJE PROJEKT U ‘AROMASCOPEU’

Spy Kids 4D: film koji se miriše

Piše PSD.
13. listopada 2011. - 13:06

Geneza četvrtih “Spy Kidsa“ počela je sasvim slučajno – kumovao joj je omanji “incident“ na setu Rodriguezova posljednjeg filma “Machete“. Zvjezdana Jessica Alba bila je spremna na snimanje nakon što je promijenila pelene svojoj jednogodišnjoj kćerkici Honor Marie. Netom prije nego što će se čuti ono “kamera, akcija“, pelene Albine bebe su eksplodirale.

Gledajući kako Jessica mijenja pelene, vješto pritom pazeći na svoju odjeću, Rodriguezu je sinulo. “Što kažeš na to da u idućoj ulozi postaneš majka špijunka?“ upitao je Albu i počeo piskarati scenarij za “Spy Kids 4“ koji, s novim klincima (Rowan Blanchard, Mason Cook), funkcionira i kao svojevrsni “reboot“ serijala započetog prije točno 10 godina u formi malodobnog odgovora na špijunske akciće. Budući da je “Spy Kids 3“ (2003.) s “trećom dimenzijom“ najavio aktualnu pošast za 3D-om, Rodriguez je odlučio napraviti korak naprijed u (ne)poznato. Osim sada već “standardne“ 3D tehnologije, “Spy Kids 4“ evocira stari “Smellovision“ koncept. Njime se, primjerice, (o)koristio John Waters davne 1981. u filmu “Poliester“. Dakle, uz 3D cvike, publika dobiva i karticu “Aromascope“ radi pojačavanja osjeta mirisa kako bi kinodoživljaj bio potpun, multidimenzionalan, interaktivan.

Stvar je jednostavna: a) broj, b) zagrebati, c) omirisati. Kad se na ekranu, u (za)danoj sceni filma, pojavi određeni broj, gledatelj taj isti broj ostruže na kartici i oslobađa “simfoniju svih mirisa“. “Mmmm, kako lipo miriše“, otelo se klincima u kinu kad su zagrebali broj četiri, dok im “šestica“ baš i nije bila po guštu (“Ajme, koji smrad, fuj!“).

Osjetilo vida i sluha u kinu je vječito uposleno, posebice na suvremenim 3D spektaklima, ali miris... e, to je već nešto novo. Iako se miris većine brojeva teško mogao detektirati, splitski su mališani s oduševljenjem ispratili projekciju.

Roditelji, ostanite kući

Roditelji i sinefilski “veliši“ takoreći nemaju što tražiti u filmu s mirisom, ali bez pravog okusa i arome. Čini se kao da je Rodriguez snimio “SK4“ isključivo za dječurliju, u nadi da će ih roditelji ostaviti u multipleksu i obavljati kupnju u šoping-centru, odnosno da on sam može svojim najmlađim klincima pustiti “četvorku“ i u dvorištu kuće producirati štivo za odrasle, recimo, nastavak “Predatorsa“ ili “Machetea“.

“Spy Kids 4“ kvalitativno je bliži “Avanturama Sharkboya & Lavagirl“ (2005.) i “Čarobnom kamenu“ (2009.). Šarm nastupnih avantura klinaca špijuna, konkretno drugog dijela “Spy Kids 2: Otok izgubljenih snova“ (2002.), poletne posvete pioniru modernih specijalnih efekata Rayu Harryhausenu, nepovratno iščezava nakon obećavajućeg akcijskog početka: Jessica Alba u devetome mjesecu trudnoće, znači “samo što nije prsnula“, lovi supernegativca Timekeepera.

Pelene bombe

S “projektom Harmagedon“, “tik-tak negativac“ planira ubrzavati vrijeme dok ne istekne i zaustaviti svijet. U filmu koji poručuje kako “nije važna količina vremena, nego što s njim činite“, to jest da treba “živjeti život krećući se naprijed, ne natrag“, netko će reći: “Vrijeme leti kad se zabavljaš!“

Ponovimo, čak i da imaju sve vrijeme ovoga svijeta, stariji gledatelji mogu pronaći bolji način da utuku vrijeme, a ne ga protratiti na “Spy Kids 4“. Samo se pučkoškolci mogu zabavljati u vrtlogu vremena. Naime, jedino su mlađi naraštaji kadri šiznuti kad vide leteće rukavice “maljevice“ stvorene za destrukciju ili potjeru po nebu u letećim mlaznim saonicama u kojoj će “spy kidsi“, skloni neslanim šalama, negativce gađati vrećicama bljuvotine.

Dominantan je zahodski humor, pa tako Alba sređuje zlikovce bombama od pelena, dok prilično iritantni androidni pas s “bondovskim“ glasom komičara Rickyja Gervaisa sipa “guzne bombice“, mokri ulje i nudi šapu da ga se potegne kako bi ispustio omamljujući zeleni plin iz stražnjice. Od filma idejno nastala iz “kakice“ drugo se nije ni moglo očekivati.

marko Njegić

‘Kidsi’ koji više nisu djeca

•• Vrijeme ne čeka nikoga, pa tako ni klince prvih triju filmova iz franšize “Spy Kids“. Iako su, čujemo, bili “ispred svog vremena“, Alexa Vega i Daryl Sabara, izvorni kidsi, u četvrtom dijelu imaju manje uloge i nedvojbeno više nisu “kids“, zbog čega će novačenje za operaciju “Spy Kids“ dopasti Rowana Blancharda i Masona Cooka.

•• Jessica Alba i njezin partner Joel McHale zamjena su za Antonija Banderasa i Carlu Gugino. Na primjeru Albina lika, špijunke koja se izdaje za dekoraterku, vidi se da se Rodriguez nagledao Cameronovih “Istinitih laži“.

•• Rodriguezov kućni glumac Danny Trejo ovdje se pojavljuje na samo nekoliko sekundi u “cameo“ ulozi ujaka Machetea.

•• Ostavljen je prostor i za film “Spy Babies“, s obzirom na to da će i Albina beba svladati jednog negativca, uz poklič “Stvarno je na mamu!“

Izdvojeno

29. svibanj 2020 10:30