StoryEditor
ReflektorSOLO VODE

Proćakulali smo s Tonkom, odnosno Antoniom Matković Šerić iz grupe Pavel, koja je objavila prvi samostalni album 'Važne stvari': evo što nam je sve kazala o poslovnom, ali i privatnom životu

Piše Anja Popović
3. siječnja 2019. - 13:42

Tonka, punim imenom Antonia Matković Šerić, već neko vrijeme hrabro plovi i samostalnim vodama, a nedavno je objavila svoj prvi album - "Važne stvari". Ova talentirana 29-godišnjakinja, inače jedan od vokala grupe Pavel (uz nju pjeva i suprug Aljoša Šerić), suradnju s Aljošom nastavila je i na solo projektu, a u razgovoru za "Reflektor" otkrila je kako usklađuje privatni i poslovni život, ali i obveze u bendu s onima koje nosi samostalna karijera.

Za početak, možeš li nam kazati nešto više o albumu "Važne stvari"? Kako i koliko dugo je nastajao?
- Album je nastajao posljednjih godinu i pol. Sama ideja nastala je prije dvije godine, kad je Aljoša stvorio tih dvanaest pjesama i dao mi ih za demo snimku. Odmah sam se zaljubila u sve pjesme, no kako sam tada bila u drugom stanju, razmišljali smo o tome da taj solo album radi neka druga pjevačica. Na moju sreću, producenti i izdavači su bili jako uporni u ideji da ja izvedem te pjesme.

Kako si zadovoljna prvim reakcijama? Tko je tvoj najveći kritičar?
- Obitelj, prijatelji, kolege glazbenici. Svi su divno reagirali i to me čini sretnom. Kritika mi je važna, stalo mi je do mišljenja slušatelja. Uvijek sam pomalo nervozna dok iščekujem prve reakcije.

Tradicija za blagdane

Što su za tebe inače "važne stvari" u životu?
- Najviše me raduju ples, koncerti s Pavelom, slikanje, druženja vikendom s najdražim frendovima i njihovom djecom. Puno toga me čini sretnom u svakom danu.

Početkom prosinca grupa Pavel gostovala je na koncertu Detoura u Domu sportova. Znači li to da među našim glazbenicima vladaju uglavnom prijateljski odnosi? Kakva su tvoja iskustva?
- Mi imamo puno prijatelja glazbenika, to je stvarno užitak. Međusobno se bodrimo, hvalimo, savjetujemo. U kasne noćne sate puštamo demo snimke. Nema rivalstva među nama, njihov uspjeh nas raduje i motivira.

 

 

S kojim bi glazbenicima u budućnosti voljela surađivati, možda i snimiti duet?
- S Marijanom Banom, Ivanom Dečakom i Tedijem Spalatom.

Hoćemo li te uskoro imati priliku poslušati i uživo, pripremaš li neke nastupe (kako samostalne, tako i one s Pavelom)?
- Nadam se početkom iduće godine, iako sam svoje solo stvari počela izvoditi u sklopu Pavelovih koncerata. Možda se dogodi nekada da budem predgrupa Pavelu kao Tonka, samo ne znam kako će dečki to izdržati. Šalu na stranu, "pavelovci" su dosta dobro skinuli neke moje nove stvari pa ni ta mogućnost nije isključena.

Kako si provela blagdane? Imaš li neku blagdansku tradiciju?
- Božić uvijek provodim uz obitelj. Za Badnjak smo bili s najbližim prijateljima i njihovom djecom, a na Božić s roditeljima, sestrama. Uhvati me žuta minuta pa radim bakalar bianco, razne pogačice, višku pogaču, keksiće, pite sa šumskim voćem. Uvijek zapjevamo tradicionalne božićne pjesme uz otvaranje poklona.

Osim samostalne karijere, kao i one u Pavelu, imaš i "dnevni posao". Radiš, naime, u konzervatorskoj struci. Možeš li nam reći nešto više o tome, kako izgleda tvoj dan?
- Moj dan započinje u sedam sati, kad jurim na posao pješice jer živim blizu posla. Popijem kavu u društvu kolegica i kolega. Onda lagano odlazimo na terene, s obzirom da obavljamo konzervatorski nadzor nad radovima koji se odvijaju na kulturnim dobrima, bilo da se radi o obnovi izloga na nekoj zgradi koja je u zoni zaštite, ili o nekom zidnom osliku u crkvi. Radni dan traje do 15.30, nakon čega jurim kući svojoj maloj obitelji.

Tvoja Luna u rujnu je napunila dvije godine. Koliko te ona inspirira u stvaranju glazbe? Misliš li da će Luna jednog dana krenuti tvojim stopama?
- Ona je najdivnije biće na svijetu. Nježna, plaha, mazna, a istodobno velika zafrkantica - ima sjajan smisao za humor već sada. Voli slikati i crtati, plesati, voli glazbu, nadamo se da će potegnuti na nas, ali nebitno je to. Neka bude sretna i nek radi što voli.

Majčin osmijeh, tatine oči

Vidiš li već u njoj neke od svojih ili Aljošinih karakteristika?
- Ima moj osmijeh, a Aljošin pogled i oblik očiju.

Na Instagramu je u posljednje vrijeme zavladao zanimljiv trend, odnosno hashtag "working moms" koji se odnosi na sve one majke koje uspješno balansiraju privatni i poslovni život. Kakvo je tvoje iskustvo i misliš li da takve stvari treba posebno naglašavati?
- Ja to ne volim posebno naglašavati, ali zašto ne. Nek se zna što sve žene naprave u jednom danu ako su majke i ako rade, imaju posao. To je užasno naporno i teško. I ja sama multitaskam i žongliram, kuham, perem, peglam, unaprijed obroke planiram, šopingiram jer nikad dosta mlijeka i jogurta.
Lud je život i iskreno mislim da bi mlade majke trebale imati na izbor više od jedne godine porodiljnog, naknada se naravno treba smanjivati, ali bilo bi lijepo imati taj izbor. Mislim da smo si kao žene utuvile u glavu da moramo moći sve, imati i karijere i djecu, imati "ured" i dom. Može se sve, ali ipak mislim da dok su djeca jako mala žene ne bi trebale toliko raditi, već bi im sustav trebao omogućiti kvalitetan izbor, smanjen broj radnih dana ili sati. Djeca su samo jednom u toj najosjetljivijoj fazi, život proleti, brzo odrastu, a odgajaju ih vrtići i škole, dok je utjecaj roditeljskog odgoja smanjen na pet sati dnevno.

 

'Jedno jutro' protiv svađe
Možeš li izdvojiti neki susret s obožavateljima koji ti se urezao u sjećanje, možda neki njihov komentar, gestu...

- Pa kad mi je jedna djevojka rekla da je prilikom svađe s dečkom sjela uz klavir i otpjevala mu moju pjesmu "Jedno jutro". Što više reći?

 

Svima mir i zdravlje u 2019.
- Novu godinu dočekala sam kod sestre Karmen koja je na Silvestrovo slavila i rođendan svog sina. Dakle, u društvu najbližih prijatelja i obitelji, uz obilje šampanjca i fine klope. U 2019. godini želim svima mir, zdravlje, da donosimo dobre odluke, da uživamo u svakom trenutku i da se puno družimo i putujemo ondje gdje još nismo zajedno bili - poručuje Tonka

 

#ANTONIA MATKOVIĆ ŠERIĆ#TONKA#VAŽNE STVARI

Izdvojeno

17. lipanj 2020 12:01