StoryEditor
ReflektorNOVI START

Petar Dragojević otvorio nam je dušu, pričali smo o izazovima roditeljstva, novim pjesmama i ambicijama: Nadam se da se neće ponoviti online nastava!

13. rujna 2020. - 18:55
Joško Šupić/cropix

Počela je nova školska godina, a s njom brojni, ove godine nikad brojniji izazovi. Nema toga roditelja koji prije ove korone nije smatrao gužve u knjižarama vrhuncem stresa u ovom razdoblju, no sada su se pravila posve promijenila, pa sada svom školarcu morate mjeriti temperaturu svako jutro, u školu nema bez maske, morate djetetu "utuviti" u glavu da ne daje "besu" baš svakom poznaniku u školi... I sve tako. I s jednim djetetom tu je pregršt novih pitanja, izazova...

A kada imate petero djece, kada ih morate u ova vremena uputiti u vrtić i školu, onda možete zamisliti kako to izgleda. Ma zapravo većina ne može zamisliti...

No, zato iz prve ruke to zna ponosni otac Petar Dragojević, koji sa suprugom Andreom ima petero djece – 12-godišnjeg Davida, devetogodišnjeg Emanuela, osmogodišnjeg Jonu, petogodišnju Deboru, te malenoga Nou, koji će u studenome proslaviti prvi rođendan.

image
Privatni album


Supruga Andrea i vi sigurno ne znate što je dokolica... Dijete je velika sreća, ali i zazov za svakog roditelja, ali sve to puta pet... Mnogima će se to činiti kao nemoguća misija, ali vama to nekako uspijeva s lakoćom, ili se to nama samo čini. Da samo trebate shuhati ručak za sedmeročlanu obitelj ili ispeglati rublje, posla ima preko glave, a kad se tu još pridodaju škola, treninzi, vrtić, izvanškolske aktivnosti... Kako vas dvoje to uspijevate, kako izgleda jedan vaš prosječan dan?

– Upravo tako, velika su nam sreća i na prvom su mjestu. Uvijek gledamo da su oni najzadovoljniji. Nama se zapravo cijeli dan vrti oko njih i sve je organizirano tako. Ljeti je bilo ipak opuštenije, ali preko godine to je prava akcija. Ujutro su u školi, supruga ili ja kuhamo, popodne su treninzi, učenje, šetnje... Navečer ponekad jedva zaspu, ali kad zaspu i kad nisu s nama, onda razgovaramo o njima i gledamo njihove slike. Sve je to vrlo normalno i prirodno i samo se nadam da se neće ponoviti online nastava.

Sjetim se da su cijeli dan sjedili i pisali, a ja sam kuhao. To je bio urnebes, ali smo uspjeli. Dobra su djeca, zanimljiva, sa svojim različitim karakterima i talentima. Samo nastojimo da su poslušni i da cijene jedan drugog i druge ljude i da imaju Boga ispred svega.

Uspijete li ponekad ukrasti vremena samo za vas dvoje? Sjećate li se uopće kako izgleda romantična večera?

– Ne biste vjerovali, ali uspijemo. Sva sreća pa imamo baku Sonju i Ciu Piu pa pobjegnemo. Djeca vole biti s njima, a i one uživaju. Prije nekoliko dana bila nam je četrnaesta godišnjica braka. Tada se svi potrude da sami odemo negdje i taj dan ostane samo za nas.

image
Joško Šupić/cropix

Pjesmom "To ne mogu podnit" Darka Bakića, koju ste izveli na Splitskom festivalu, a nedavno i snimili spot, najavljujete svoj svojevrsni novi početak zbog novih suradnika. Kakvog novog-starog Petra možemo očekivati?

– Iskreno, nemam se namjeru mijenjati, ostajem pri svom. Možda je samo novo vrijeme, nove godine, a s tim i malo ozbiljniji rad.

Na plaži izgledamo kao ekskurzija

Nove pjesme, album... kada će to doći na red?

– Trenutno se ne koncentriram na album, nego samo na pjesme, skupljam što više novih i što boljih.

Proteklih nekoliko mjeseci glazbenici (a i brojni drugi) teško da će moći zaboraviti. Kako se korona odrazila na vaš rad, vaše koncerte, stvaralaštvo...? Kako stojite kad su u pitanju koncerti, ali i ostali nastupi?

– U početku same korone bilo je malo čudno i itekako se odrazilo na posao, koncerte... Korona je bila jača od planova, a imao sam popriličan broj gaža. S druge strane, ostalo je više mjesta za osobno stvaralaštvo. S vremenom smo se naučili živjeti ovako neobično pa se i posao vratio u tom tonu.

image
Ante Čizmić/cropix

Jeste li uspjeli napuniti baterije ovo ljeto? Kako vi i obitelj najradije provodite ljetne praznike? Sigurno zanimljivo izgleda vaš odlazak na plažu.

– Iako je ovo ljeto bilo nekako drukčije, uspjeli smo ići na more. Svako malo pobjegnemo na drugi dio Jadrana jer su djeca zaljubljenici u more i kupanje. Obožavam ribolov pa za sve nađem vremena. Ipak nam je najdraže pobjeći u Sevid, djeca su luda za sevidskim morem. A kako to izgleda kad svi dođemo? Vjerojatno kao mala ekskurzija, s puno rekvizita jer svi moraju imati svoju opremu.

Što mislite kako bi vas vaš legendarni stric Oliver, za kojeg često ističete da ste imali odličan odnos, ali da ste ponajmanje govorili o glazbi, danas savjetovao po pitanju ovog izazovnog korona-vremena?

– Oliver bi vjerojatno bio na svom brodu, daleko od korone, a siguran sam da bi imao dobre savjete. Preslušao bi pjesme i rekao što je dobro, a što nije.

Mnogi vaši kolege uz glazbu imaju i takozvane stalne poslove, ističući kako je teško živjeti samo od glazbe, a sada pogotovo. Postoji li uz glazbu još nešto u čemu biste se voljeli okušati?

– Nadam se da ću uspjeti jednom pokazati svoje vještine kuhanja i u svom restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 22:53