StoryEditorOCM
Reflektorćakula

Mišo Kovač: Kad je Hajduk gubio, nisam jeo sedam dana

Piše PSD.
3. travnja 2014. - 20:02
Posljednjih nekoliko godina karizmatični Mišo Kovač (72) zazire od novinara kao vrag od tamjana. Njegova obraćanja javnosti svela su se tek na rijetke medijske istupe uoči velikih koncerata, poput onoga splitskog koji će održati 11. travnja u Spaladium Areni s kćeri Ivanom, kojoj je bio glazbena i očinska potpora i na nedavno održanim dvama uspješnim koncertima u zagrebačkom “Lisinskom”.

Ulaznice se prodaju odlično, a diskografski dragulj nekadašnje države ništa drugo od splitske publike nije ni očekivao. “Pjevam kome hoću i kad hoću, a mene je Split stvorio i ovaj će nastup biti poseban”, izjavio je legendarni Šibenčanin čim je u javnost procurila vijest o njegovu travanjskom susretu sa splitskom publikom, koja je minulih desetljeća do posljednjeg mjesta punila njegove brojne koncerte na Gripama i festivalske nastupe na Prokurativama, kao i njegov čuveni poljudski spektakl “Noć svijeća” održan 1993. godine.

Scena je jedino mjesto s kojega danas rado komunicira s javnošću – na intervjue nevoljko pristaje, a pogotovo izbjegava upite tipa: “Je li vam lani teško pao odlazak na suđenje za Fimi Mediju u ulozi svjedoka? Kako s vremenske distancije gledate na sve što se događalo i na nepravomoćnu sudsku presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu?” Jednostavno ih ignorira, a i brojna druga pitanja često ostaju bez, za osebujnog Mišu tipičnih, raskošnih odgovora, njegovih stavova i razmišljanja koja se nekoć nije ustručavao javno izreći.

Kći Ivana i supruga Lidija središte su Mišina života, kao i njegova vjerna publika koja ga je davno izdignula na tron kralja hrvatske zabavne glazbe. Zato ga, veli, nije trebalo nagovarati na splitski koncert.

– Zašto bi me se moralo nagovarati?! Čekao sam pravi poziv. Inače, moja splitska publika prati me po koncertima diljem Hrvatske – rezolutno će Mišo.

S vama će na splitsku pozornicu i vaša kći Ivana, s kojom ste nedavno održali dva uspješna koncerta u zagrebačkom “Lisinskom”. Kako ocjenjujete Ivanino pozicioniranje na domaćoj glazbenoj sceni? Jeste li zadovoljni zvukom njezina prvog albuma i njezinim “plivanjem” u danas poprilično nesigurnim glazbenim vodama?


– Što se tiče nesigurnosti glazbenih voda, to je točno, što se tiče same Ivane, njezin solistički album je odličan. Ivana je super na sceni, a to potvrđuje publika gdje god smo nastupili, jer ona ne pjeva dvije pjesme, nego deset pjesama.

S obzirom na vaše rijetke medijske istupe u posljednje vrijeme, možete li svojim obožavateljima otkriti kako izgleda vaša dnevna rutina sa suprugom Lidijom u proteklih nekoliko godina?

– Moja supruga Lidija je posebna žena. Otkada smo se upoznali, od proljeća 1998., do danas s njom ni jedan dan nije isti.

Jeste li 90-ih godina zamišljali hrvatsku budućnost? Kako je ona tada izgledala iz vaše perspektive? Kako Hrvatsku vidite danas?

– Nisam političar.

Što će se naći na repertoaru na splitskom koncertu? Pripremate li neka iznenađenja? Očekujete li možda neka i od Torcide? Jesu li vas već kontaktirali njezini članovi?

– Prije više od 50 godina bio sam član Torcide, budući da su moji Šibenčani. Još nije bila izgrađena cesta Šibenik – Split, a ja sam iz Šibenika u Split putovao prekooceanskim teretnim brodom koji se zvao “Hrvatska”. Uputili bismo se u četiri sata ujutro iz Šibenika i do Splita smo putovali pet sati. Došao bih u Split u devet ujutro i šetao bih do 15 sati, kada bi počinjala utakmica Hajduka.

Nakon utakmice sam opet lutao po Splitu do četiri ujutro, kada bih se opet ukrcao na brod “Hrvatska” i vratio se u Šibenik u 21 sat. Kada bi Hajduk izgubio utakmicu, nisam jeo sedam dana. Sve što sam ja prošao sredinom 50-ih godina, to danas prolaze hajdukovci koji isto tako ne jedu kada Hajduk izgubi, i imaju lijepu liniju i lijepe cure.

Očekujete li na splitskom koncertu i neke od kolega? Koga biste rado voljeli vidjeti u publici?

– Budući da ja ne pjevam kolegama, nego publici, svejedno mi je hoće li netko od njih doći.

Kako ste doživjeli nedavna gostovanja bivše kraljice Torcide Doris Dragović u Srbiji? Mediji su izvijestili o podbačaju posjeta. Što mislite, kako biste vi prošli kod tamošnje publike da se, u kojem slučaju, predomislite i ipak zapjevate u Beogradu?

– Doris Dragović može pjevati gdje god hoće, a što se mene tiče, ja nikada neću pjevati u Srbiji, što govorim već 24 godine.

Pratite li zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni? Tko su njezine najveće zvijezde danas? Je li osvanulo neko novo ime čiji vam je glazbeni izričaj zapeo za uho?

– Budući da ja ne slušam radio 24 godine, ne mogu znati kako oni pjevaju i što oni pjevaju.

Što mislite o HRT-ovu odustajanju od biranja predstavnika za “Pjesmu Eurovizije”?

– Dobro je da se ne sramotimo u Europi, ako se već sramotimo u Hrvatskoj.

Biste li uskoro voljeli postati djed?

– Nisam razmišljao o tome.

A otvoriti nekom od pisaca dušu kako bi u knjigu pretočio vaš bogat i osebujan život...?

– Onima koji me znaju ne treba knjiga, a znaju me moja supruga Lidija i kći Ivana i još nekoliko ljudi koji su me znali, a sada ih, nažalost, više nema, ali samo fizički, jer će biti u mojoj duši do kraja mog života.

Jeste li možda imali i redateljskih ponuda za ekranizaciju vaše životne priče? Što mislite, tko bi najbolje mogao odglumiti Mišu Kovača?

– Moram reći da sam imao dvije prave ponude za dokumentarni film i jednu ponudu za igrani film. Trebao se snimati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, koje je već odobrilo financiranje, ali mene, kao što ponavljam, ne interesiraju ni knjige niti dokumentarni filmovi.

Rekao mi je jedan poznati čovjek: “Mišo, snimaj ploče za narod, jer najteže je da narod nešto prihvati, a kad dođe do toga, izbjegavaj medije.” Tako da će biti sto verzija Miše Kovača, a ni jedna prava.

mirela goreta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 03:31