StoryEditor
ReflektorOBRATIMO PAŽNJU

Hrvoje Antonio Belamarić svakog ponedjeljka na Hrvatskom radiju ima emisiju o osobama s invaliditetom: 'Jedan plus jedan' za zapostavljene

3. veljače 2019. - 21:05

"Jedan plus jedan" emisija je Drugog programa Hrvatskog radija koja svakog ponedjeljka, od 18 do 18.30, senzibilizira javnost o osobama s invaliditetom, a za ovaj format zaslužan je autor i voditelj Hrvoje Antonio Belamarić koji i sam boluje od cerebralne i dječje paralize, a svoj medijski prostor od početka svoje karijere posvećuje upravo problemu integracije osoba s invaliditetom u društvo.

Počeo na Stojedinici

- Prva emisija je emitirana prošle godine u rujnu s intencijom da napravim show u kojem bih pokazao što osobe s invaliditetom rade i to kroz jednu opuštenu emisiju - kaže nam Belamarić kojeg je radio kao medij privukao još devedesetih godina kada je stigao na Radio 101. Javnost ga je tada upoznala kao urednika Rezolucije 48/96, emisije koja je ime dobila po rezoluciji Ujedinjenih naroda prema kojoj se "sve zemlje pozivaju da invalidnim osobama omoguće jednaka ljudska prava i ravnopravno sudjelovanje u društvenom životu". Hrvoje je radio i u emisijama "Normalan život" kod Ane Tomašković i "Hrvatska uživo". Danas ga, osim u "Jedan plus jedan", koju uređuje Goran Kušec, pratimo i kao suradnika u "Dobro jutro, Hrvatska", a za internetsku stranicu HRT-a piše i vlastiti blog. Sve to čini, kaže nam, jer smatra da su osobe s invaliditetom zapostavljene u medijima.

- Mogu li, recimo, gluhe osobe pratiti dnevne informacije? Mogu ako čitaju portale, ali ako su televizija i radio u pitanju, onda teško da mogu pratiti. Kad se, na primjer, prenosi sjednica Sabora, onda je uključen i znakovni jezik, ali što je s ostalih osamdeset posto programa. Kad smo zadnji put vidjeli utakmicu košarke u kolicima na televiziji? - nabraja Belamarić i naglašava kako osobama s invaliditetom ne treba sažaljenje već jednakost.

Upravo je zbog toga u svojoj emisiji ugostio razne profile ljudi - od pjevača, glumaca preko slikara pa sve do šahista i boćara. Svakog tjedna tako u njegov studio dođe dvoje gostiju iz određene sfere društva - jedan s invaliditetom i jedan bez invaliditeta. Ipak, političare nikada nećemo vidjeti u ulozi njegovih sugovornika, naglašava nam.
Nas je zanimalo i što ga inspirira kada je pisanje bloga u pitanju jer pokriva razne teme koje su uglavnom vezane za život osoba s invaliditetom iako to nije pravilo.

Proputovao Europu

- Inspiracija su dnevni događaji, pratim što se događa oko mene, a nekad je inspiracija ljutnja. Nekad frustracija jer osobe s invaliditetom u ovoj državi nitko ne shvaća ozbiljno. Gledaju ih kao socijalne slučajeve, a ono što njima treba jest obrazovanje i zapošljavanje - kaže Belamarić koji je, dok je bio zaposlen na Radiju 101, dobio priliku mjesec dana otići na edukaciju na BBC, a prisjeća se kako je u to vrijeme proputovao velik dio Europe, ali i svijeta.

- Lakše je putovati u inozemstvu nego kod nas. Ovdje je važnije ima li vlak Wi-Fi signal nego mogu li osobe ući u vlak. Tako da sam vidio više Europe nego Hrvatske, a to je tužno - zaključuje Belamarić.

'Prepreke su u našim glavama'

- Prema procjenama UN-a svaki je deseti stanovnik u nekoj mjeri invalid. To znači kako je problem invalidnosti mnogo rašireniji nego što se misli, samo što toga nismo svjesni. U ljudskoj je prirodi da probleme ne primjećujemo i ne doživljavamo ih kao 'velike' dok se ne dogode nama ili nekom nama bliskom. Doći do drugog kata neke zgrade, ući u wc dovoljno prostran da se u njega može i s kolicima... samo su neke od preprekama s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. No, prepreke nisu samo u zgradama i na ulicama, one su i u našim glavama, pa smo često skloni 'zaboraviti' kako su osobe s invaliditetom isto tako uspješni sportaši, sjajni umjetnici i vrhunski kreativci.
Emisija "Jedan plus jedan" Hrvatskoga radija želi upoznati javnost sa svim tim sjajnim ljudima i njihovim talentima, ali i upozoriti na sve probleme s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svom svakodnevnom životu - naglašava Majda Makovec-Joksimović, inače Urednica odjela Djeca, mladi, obrazovanje i znanost Hrvatskog radija.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 14:08