Reflektor11 godina suđenja

Hajduk se riješio još jednog ‘kostura iz ormara‘: pravomoćno odbijena tužba udovice likvidiranog menadžera zbog transfera Nike Kranjčara

Piše PSD
Split,13.08.2005. SPORT Hajduk -Medjimurje Niko Kranjcar Foto Bozo VUKICEVICArhiva/Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Hajduk se riješio potencijalno velikog financijskog utega koju mu je godinama visio nad glavom, tužbe udovice pokojnog nogometnog menadžera Dina Pokrovca koja je bila teška čak 600 tisuća eura. S višegodišnjim kamatama ta cifra je po procjenama u konačnici mogla doseći čak i milijun i pol eura.

Županijski sud u Splitu potvrdio je raniju prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Splitu iz prosinca 2015. godine kojom je sada i pravomoćno odbijena tužba udovice pokojnog Dina Moravke Pokrovac i njene kćeri Matee kao nasljednica ubijenog menadžera. Riječ je o tužbi podnesenoj još 2009. godine protiv Hajduka i Nike Kranjčara na ime navodnog duga prema Pokrovcu teškoj 600 tisuća eura s kamatama koje su se množile 15 godina, a na ime potraživanja provizije kod posredovanja kod tadašnjeg senzacionalnog transfera Kranjčara iz Dinama u Hajduk još u siječnju 2005. godine.

Hajduka je u ovom postupku zastupao odvjetnik Vinko Radovani, odvjetnica Sonja Vizjak Kranjčara, a suprotnu stranu odvjetnik Robert Jančik. Nakon ovakvog raspleta udovica i kćer pokojnog Pokrovca morat će pokriti i nemali nakupljeni parnični trošak, Hajduku 390 tisuća kuna, a Kranjčaru 400 tisuća.

Podsjetimo, u lipnju 2005. je Pokrovac ubijen na stubištu zgrade u zagrebačkom Trnju, a počinitelji tog zločina dosad nisu otkriveni. U ljeto 2006. Kranjčar je iz Hajduka prešao u engleski Portsmouth. Tužba se temeljila na navodnom sporazumu postignutom prilikom transfera Kranjčara iz Dinama u Hajduk početkom 2005. godine po kojem će Pokrovcu biti isplaćena provizija kao zajednička obveza Kranjčara i Hajduka, i to od igračeva kasnijeg transfera u inozemstvo, a u što će se uračunati i ulaganja Pokrovca u igrača. Novac je trebao biti isplaćen na ime navodnog ugovora između Hajduka i tvrtke "Finaco" sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Delaware, upisanoj na kasnijeg Dinamovog direktora Tomislava Svetinu.

Hajduk je osporavao ugovor kao fiktivan i sročen za izbjegavanje porezne odgovornosti u Hrvatskoj. Tijekom čak 11 godina suđenja i brojnih ročišta u postupku su svjedočila mnoga poznata imena u svojstvu svjedoka, tadašnji akteri tih događaja, Kranjčar, Branko Grgić, Fredi Fiorentini, Igor Štimac, Svetina, odvjetnik Emil Žgur...

#HAJDUK#NIKO KRANJčAR#DINO POKROVAC#TUžBA UDOVICE