StoryEditor
Reflektorcure iz susjedstva

Frajle smo ‘uhvatili‘ na odmoru u Splitu, kažu da su se već posve udomaćile: Uhvatile smo mot lokalaca. Ustanemo, pa gdje nas dan odnese...

2. kolovoza 2020. - 21:52
Damira Kalajžić

- Premda o okolnostima sve znamo i one su užasne, Split je ovih dana nikad ljepši. More je odlično, plaže nisu krcate, u gradu ima ljudi, onako taman... Divno nam je. Mi i inače jako volimo Split i sve vezano uz njega. Svoj prvi nastup u Hrvatskoj imali smo baš u Splitu, 2011. godine, zvali su nas iz O'Hare i bila je to ljubav na prvi pogled u ovaj grad - govore nam djevojke iz susjedstva - sjajne novosadske Frajle, a njihov posjet Splitu, u kojem su spojile ugodno s korisnim, iskoristili smo za jednu poštenu žensku ćakulu.

Jer Marija Mirković, Jelena i Nevena Buča, te Nataša Mihajlović sjajne su sugovornice. Odlučile su ovdje ostati malo duže, situacija s koronavirusom ovdje je ipak bitno blaža negoli u Novom Sadu.

Dojmovi, i to oni o kojima govore samo u superlativima, s ovogodišnjeg Splitskog festivala još su im svježi, a nadaju se da će im dolazak na "Split" postati tradicija.

Ako sve bude po planu, a ovo su vremena kada planovi vrlo lako padaju u vodu, nastupit će i početkom rujna na CMC festivalu u Vodicama...

A u slatkom iščekivanju u međuvremenu su izbacile i videospot za pjesmu "Voli me godinama", koju opisuju kao malu, romantičnu, nostalgičnu, hipnotizirajuću priču u kojoj se vrijedi izgubiti.

Videospot odiše ljetom, ljetnim danima i večerima, bez ijednog kadra mora, što je pošlo za rukom redateljima spota Sandri Mihaljević i Igoru Ivanoviću.

Pjesmu je napisala Frajla Marija Mirković, a u stvaranju teksta joj se pridružila i Alka Vuica. Zanimljivo je da pjesma uopće nije napisana za njih, i dok je Makica bila u razmišljanju koji izvođač bi bio savršen za nju, prijateljica im je rekla: pa vi.
Nakon toga, cure su otpjevale pjesmu sebi za probu i eto... Pjesma im je donijela nagradu za najbolju interpretaciju na Prokurativama.

- Bilo je super zapjevati pred publikom. Te svirke užasno nam nedostaju... Ovo ljeto smo, kada ih usporedimo sa onim prethodnima, na prinudnom odmoru.

Al, lako što je prinudan, već što je neplaćen - smiju se djevojke koje su se u Splitu posve udomaćile. Kažu nam da su uhvatile mot lokalaca..

- Ustanemo se, pa gdje nas dan odnese... Ne osjećamo se kao turistkinje, pa da moramo pod obavezno na plažu, u neke razglede... Samo lagano i opušteno... To je sada takvo vrijeme, što nakon našeg kaotičnog rasporeda i nije tako loše.

A kakav "umri muški" ritam inače žive ove djevojke moći će za koji mjesec pročitati i svi njihovi fanovi, jer Frajla Jelena piše njihovu autobiografiju. Materijala je toliko da bi po broju stranica mogao nadjačati i "Rat i mir"...

- Je, je, ali reducirat ću ja to... Morat ću. Radni naslov knjige o nama je "Dnevnik 4 Frajle", a u njoj ćemo iznijeti sve one dobre, ali i manje dobre strane posla.

Kako svaka priča ima svoje lice i naličje, ni mi nismo iznimka, govori nam Jelena, koja nam je otkrila nekoliko stvari koje će se naći u knjizi koja bi svjetlo dana trebala ugledati do konca godine.

Sedam dana - 3000 kilometara

- Ta knjiga je pravi istraživački rad. Toliko toga smo prošle, da sam i ja morala "guglati" o nama, jer je naprosto nemoguće upamtiti sve te podatke, brojeve, datume...

Mi u sedam dana u automobilu znamo odvoziti po 3000 kilometara, znalo nam se dogoditi da u manje od 24 sati promijenimo šest prijevoznih sredstava da stignemo s koncerta na koncert...

Dogodilo se to jednom kad smo nakon koncerta s Korčule trebale stići do Ohrida. Brod, avion, autobus, kombi, automobil... sve smo to izredali da bismo stigle. To je stvarno tempo koji treba izdržati - kažu djevojke, koje su nam ispričale i jednu od njihovih najdražih epizoda.

- Dogodila se 2012. godine. Vozile smo se iz Beograda u Novi Sad i zove nas menadžerica i kaže da su Ante Gelo i ona predložili Oliveru da mu budemo gošće na otvorenju ATP-a Umag, što je on prihvatio.

Prvo je nastao muk, mislili smo, naravno, da se šali, a kad nas je uvjerila da nije u pitanju nikakva "podvala" nego da je Oliver to stvarno prihvatio, nismo sebi mogle doći od sreće. Oliver je naš idol, odrasle smo uz njegove pjesme, koje naprosto obožavamo. Nakon nastupa nam je rekao: Bravo, cure! Hej, Oliver je nama, Frajlama, rekao: Bravo, cure! - prepričava nam Jelena, ističući da umalo nisu stigle na taj koncert jer su, eto, mislile da po Istri ima više benzinskih postaja, pa su umalo ostale bez - goriva.

Usjekla im se u sjećanje još jedna epizoda s benzinske. Na samim počecima... Vraćale su se s mini turneje, gdje je sve što su zaradile otišlo na odjeću i popratne troškove, na povratku im je ostalo samo za gorivo i jedan sendvič, koji su podijelili na četiri dijela.

- Tada smo se počele tako slatko smijati, da to nećemo nikada zaboraviti. I bio je to trenutak, možda će nekome zvučati neobično, kada smo naprosto znale da ćemo uspjeti.

image
Frajle će na CMC festivalu nastupiti s Mijom Dimšić
Damira Kalajžić

Jer kad se smijete "na gladno", e onda je to to, podvlače djevojke koje su tijekom svoje, desetljeće duge karijere, ostvarile niz glazbenih suradnji - od Vanne, Alke Vuice, Jasne Zlokić, Željka Bebeka, Anice Dobre, Kikija Lesendrića...

Još je jedna na pomolu - ona s Mijom Dimšić, s kojom bi trebale nastupiti na CMC festivalu, izvodeći skladbu "Gledaj me u oči".
A jedno od naličja njihova odličnog glazbenog puta u kojem se isprepleće miks odlične energije, krasnih vokala, šarenilo ritmova, jest - privatni život.

- Htjele, ne htjele, ne viđamo se ni blizu s obitelji ili prijateljima koliko bismo htjele. Gledamo preko Skypea kako nam nećaci odrastaju.

I ljubavni život ne izgleda uvijek kako bismo htjele. Stoga mislimo uskoro usporiti malo ritam, prilagoditi ga drugim stvarima, sada to sebi možemo dopustiti.

Što se tiče nekih bližih planova, oni se svi, nažalost, vezuju uz ovaj nesretan virus, pa tako ni Frajle nisu iznimka.

- Kad je sve ovo krenulo, u početku smo samo spavale. Onda smo nastojale konstruktivno usmjeriti energiju pa smo radile, pisale, trenirale, kuhale... A sada, sada je sve neizvjesno i na svojevrsnom smo čekanju. Ali pune smo pozitivne energije.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 22:06