StoryEditorOCM
TV&Realitynije se proslavio

Battifiaca o Vodu piti trizan biti: ‘Je li našoj pjesmi mjesto na Dori, moj je odgovor - možda i nije...!‘

Piše Scena SD
28. veljače 2024. - 08:30

Nakon što su Mario Battifiaca i Robert Ferlin s pjesmom Vodu piti trizan biti u nedjeljnom finalu Dore završili na pretposljednjem mjestu, Mario je na Facebooku objavio poduži post kojem prenosimo u cijelosti.

Dugo sam promišljao napisati nešto ili ne?

Jer ako i napišem, samo dajem na važnosti ekipi koja stoji iza huškačkih i omalovažavačkih tekstova koje se plasiraju po portalima.

Imam već koju godinu i razum mi govori "pusti proći će", "nisu pametne te javne prepiske".

Ali eto emocionalni dio mozga nekad nadvlada onaj racionalni i ne mogu opisati koliko su ovakvi huškački tekstovi rastužujući.

Dora je gotova. Od 24 pjesme, završili smo na 15. mjestu.

I čemu šutiranje?

Čemu onda povlačenje ovakvih paralela? Iza pjesme koju sam izvodio u ukupnom poretku našlo se još 9 skladbi. Zašto onda usporedbe sa pjesmom koju sam ja izvodio?

Jasno mi je da smo kolega Ferlin i ja tu na udaru, kao izvođači koji se dovode u kontekst "uhljebništva na HRT-u" i garantiranoga prolaska "preko veze", no, ja NISAM zaposlenik HRT--a. Ja sam freelancer, koji radi po projektima sa televizijskim kućama koje me u određenom trenutku angažiraju za određeni projekt. Od Nove TV, preko RTL-a, pa eto i do HRT-a.

Znači li to da primjerice niti jedan drugi kolega pjevač kojeg HRT angažira za pojedine projekte ne bi smio nastupati na Dori jer povremeno budu angažirani na drugim projektima HRT-a? A vjerujte mi ima ih.

Ponavljam, čemu ovo šutiranje?

Osim što u samom naslovu navode čitatelja za koga bi trebali glasati, koristeći riječ "smeće", što je tako nisko i uvrjeđujuće da baš onako, zaboli. I premda nisam autor ove pjesme, u pjevačkom se smislu nemam čega sramiti - nisam falšao, nastup sam odradio - profesionalno.

Iskreno, nakon dugo nećkanja odlučio sam sudjelovati u ovom projektu iz sasvim privatnih razloga o kojima ne želim javno govoriti. A sve u nadi da pjesma možda neće ni proći. Ali eto prošla je. Ako je pitanje je li ovoj pjesmi mjesto na Dori, moj je odgovor - možda i nije. Svakako bi joj prirodnija okruženje bio neki festival šansone ili Čansonfest, ali da se od strane ovog portala sustavno producirao ovakav HATE - stvarno tužno i bolno, kao što je tužno i bolno da se očito i neki ljudi hrane takvim tekstovima i uče se slobodnom mišljenju na ovakav jezivi način. U 30 godina glazbene karijere uz xy nagrada za interpretaciju, ne moram se nikome opravdavati znam li pjevati ili ne.

Ali u gotovo isto toliko godina djelovanja u medijskom prostoru kao radijski ili tv voditelj nikada mi nije palo napamet nečiji rad nazivati smećem. Nekako sam se uvijek trudio ljude razveseliti i nasmijati - nekad sa više ili manje uspjeha i oduvijek sam uvjerenja da se (ako tako mislimo ili ako ih takvim procjenjujemo) i na neke po nama krive poteze političara, sportaša, glazbenika, umjetnika - može reagirati ili uputiti kritika sa malo duha ironije i bez vrijeđanja kao u ovom slučaju.

image

Mario Battifiaca i Robert Ferlin

Livio Andrijic/Cropix

Ali ovo nije novinarstvo drage kolege. Zapravo nisam siguran da vas mogu tako nazvati. Jer živimo u dva različita svijeta. A ovo pumpanje hejta i pljuvačnice kakvog vi potičete, ovo društvo čini i izopačenijim i nesretnijim i svakako nije dio mog svijeta. I da, mene ste uspjeli rastužiti i uznemirili na kratko. Ali kod onoga koji se kao autor ovog i sličnih članaka koristi huškanjem, pljuvanjem i uvredama tipa "smeće", tuga i nezadovoljstvo su se trajno nastavile.

I za kraj koristit ću poruku baš iz ove pjesme sa Dore:

"Samo brontulati,

sve vajka kritikati.

Po cile dane črno,

po sakemu peštati.

Sve imati zajno.

Ne znati se fermati.

Moja je pravica

drugi samo zna žbaljati."

Ako I ne kapite čakavski, sejno nekako mislin da vam ni prijevod na standard, na žalost ne bi bio od neke koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 01:03