StoryEditorOCM
ShowbizKOJI CIRKUS

HRT platio 37.549 eura nizašto! Živković: Ponudit ću Miši 15 tisuća da pristane!; Kovač: Ništa ne znam! Ne poznajem ga

Piše Mozaik SD
30. ožujka 2023. - 15:16

"Kakav film o meni? Ništa ja o tome ne znam" - kazao je Mišo Kovač novinarki Jutarnjeg, nakon što se doznalo kako je HRT platio 37.549 eura za još uvijek nepostojeći dokumentarni film o Miši Kovaču u kojem, kako sada stvari stoje, nema ni Miše, ni njegovih izjava, ni njegove glazbe.

Da se o njemu uopće snima film, koji ukupno stoji 53.642 eura, Mišo Kovač i njegova supruga Lidija doznali su od novinara, a pojma nisu imali kako je film, prema ugovoru što ga je HRT sklopio s autorom Ivanom Živkovićem, već trebao biti i prikazan.

No, to se nije dogodilo, jer je ovo djelo autoru Ivanu Živkoviću - koji je na javnom HRT-ovom pozivu 2021. godine prijavio dokumentarac koji tematizira život i karijeru Mate Miše Kovača pod nazivom ‘Legenda‘ - prema pisanju Telegrama vraćeno na doradu.

Rok za isporuku filma bio je, naime, 1. lipnja 2022. godine, a Telegram navodi kako je djelo vraćeno autoru kada se ispostavilo kako u njemu nema ni Miše ni njegove glazbe, koja se bez Mišine suglasnosti niti ne može ustupiti autoru filma.

Zanimljivo je i to kako je, prema pisanju Telegrama, autor Živković rekao kako je po prvi put do Miše Kovača pokušao doći tek lani u kolovozu, odnosno dva mjeseca nakon što je dokumentarac prema ugovoru trebao biti završen.

‘Bio dobar s njim, pa se to promijenilo‘

Živković je to pokušao objasniti za Telegram rekavši kako je on u vrijeme kada se javio na natječaj "bio dobar s Mišom, što se kasnije promijenilo", pa je zato, piše Telegram, onda odlučio napraviti dokumentarac o Miši Kovaču, ali bez Miše.

Ustvrdio je za Telegram i to da će Miši sada ponuditi 15.000 eura kako bi ga privolio da se ipak snimi dokumentarac "Legenda", te izjavio kako su Mišo i on sada "u komunikaciji".

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Miši Kovaču je, međutim, i to prvi glas. Ivan Živković, kaže Mišo Kovač, ni sada ni prije dvije godine nije ga kontaktirao po pitanju svog filma.

"Ograđujemo se od osobe koju smo vidjeli jednom na kratko u životu i koju uopće ne poznajemo" - ističu Mišo i Lidija Kovač, a Jutarnji doznaje kako se kratki susret našeg najpopularnijeg pjevača i Živkovića zbio prije osam godina u Šibeniku, u kojem je Mišo Kovač tada nastupao na svečanosti u povodu 950 godina grada.

Mišo se tada zadržao u razgovoru sa skladateljem Dušanom Šarcom, a taj je razgovor, bez ikakvog pitanja i Mišinog znanja i pristanka potom Ivan Živković uvrstio u "Varoški Amarcord", čiju je drugu sezonu HRT već naručio od njega.

image

Lidija, Ivana i Mišo na Prokurativama

Duje Klarić/Cropix/Cropix

Podsjetimo, prva sezona "Varoškog Amarcorda" emitirana je 2018. godine, a bila je najavljena kao dokumentarni film o Miši Kovaču, Arsenu Dediću i Vici Vukovu te njihovu odrastanju u šibenskom kvartu Varoš, iz kojega su potekli.

U ovom trenutku nije poznato kakva će biti sudbina dokumentarnog filma "Legenda". S HRT-a su za Telegram kazali kako je "raskid ugovora posljednja mjera koja se primjenjuje", te da će "promišljanjem svih uključenih u odlučivanje, sagledati što se dobiva, a što gubi takvom odlukom".

image

Dalmatinac nosi lančić oko vrata: Mišo Kovač, 1974.
 

Feđa Klarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 20:05