StoryEditorOCM
PanoramaKAKAV APSURD

Kakav apsurd! HRT i dalje plaća snimanje serijala o Miši Kovaču koji je u njemu odbio sudjelovati i ustupiti glazbu

Piše MOZAIK SD
30. ožujka 2023. - 12:06

Hrvatska radiotelevizija još je 2021. odlučila platiti 53.642 eura za dokumentarni serijal o Mate Miši Kovaču, ‘Legenda‘, autora Ivana Živkovića. No, kako doznaje Telegram, Živković za taj serijal nije dogovorio suradnju s poznatim pjevačem niti je dobio prava da koristi njegovu glazbu.

Kovača je pokušao kontaktirati tek nakon što su mu s HRT-a, upravo iz navedenih razloga, vratili dokumentarac na doradu.

Da situacija bude još apsurdnija, iako je rok za isporuku serijala istekao još lani 1. lipnja, HRT s autorom nije raskinuo ugovor. Štoviše, Živkoviću, odnosno njegovoj produkciji, do sada su isplatili 37.549 eura. Dakle, dvije trećine ugovorenog iznosa za djelo koje zapravo ne žele prihvatiti.

S HRT-a su za Telegram odgovorili da je djelo poslano na doradu zato što su "raskidi ugovora posljednja mjera koja se primjenjuje”, iako im izvori s HRT-a tvrde da to do sada nije bila praksa. Kako će uopće doći do te dorade, ako autor u dvije godine nije uspio osigurati Kovačev pristanak za korištenje glazbe, ostaje nejasno.

U razgovoru za Telegram Živković je potvrdio da nije osigurao potrebna prava, niti se Mišo Kovač pristao pojaviti u njegovom serijalu, ali tvrdi da je “žrtva zavjere drugih produkcija koje preko natječaja HRT-a izvlače golemi novac”.

Dok su mjeseci prolazili, HRT je sukladno ugovornim obavezama  Živkovićevoj produkcijskoj kući i dalje plaćao ratu za ratom, misleći da autor ima osigurana potrebna prava. Djelo je trebalo biti isporučeno u cijelosti do 1. lipnja 2022. godine, a za kontrolu Živkovićevog projekta bio je zadužen Željen Klašterka.

“Nakon što je Živković lani u lipnju predao dokumentarac u kojem nema niti sekunde Miše Kovača niti njegove glazbe, nadležni na HRT-u shvatili su da imaju problem, objavio je Telegram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:07