Split, 190421. U Sveucisnoj knjiznici na Kampusu, zupan Blazenko Boban sa suradnicima predstavio Razvojne projekte Splitsko-dalmatinske zupanije. Na fotografiji: zupan Blazenko Boban i dozupan Ante Sosic.
RAZVOJNI PROJEKTI

Župan Blaženko Boban predstavio interaktivnu kartu

StoryEditor
Foto Vladimir Dugandzic/Cropix
20. travnja 2021. - 09:27

Ova interaktivna karta je živo tkivo koje se u svakom trenutku može dograđivati, a cilj nam je da ubuduće služi kao alat koji će pomagati svim čelnicima lokalnih zajednica, ali isto tako i javnim ustanovama, tvrtkama, gospodarstvenicima te drugim pravnim tijelima na području naše županije, a sve kako bi se osigurao njezin ravnomjeran razvoj.

Kazao je to Blaženko Boban, župan i HDZ-ov kandidat za novi mandat na toj dužnosti, predstavljajući jučer u Splitu interaktivnu kartu razvojnih projekata Splitsko-dalmatinske županije u kojima su regionalna vlast ili neka od njezinih institucija u statusu nositelja ili partnera.

– Iz nje je vidljivo da smo vodili računa o ravnomjernom i cjelovitom razvoju naše županije, županije s najvećim brojem jedinica lokalne samouprave, budući da broji 16 gradova i 39 općina.

Sve te naše infrastrukturne projekte prikazali smo kroz osam točaka: EU-ovi fondovi, program "Tu je tvoj dom", cestovna infrastruktura, lučka infrastruktura i pomorsko dobro, gospodarske zone i komunalna infrastruktura, aglomeracije, zdravstvo i obrazovanje – naglasio je Boban, te dodao:

– Teško je ovoga časa zbrojiti ukupnu vrijednost, međutim, znamo da je samo naših vlastitih sredstava gotovo dvije milijarde kuna, iz matičnog proračuna, a koliko je još za svaki pojedini projekt uloženo, vidjet ćete detalje kroz svaku točku, a sve ovo će moći vidjeti uskoro i svi stanovnici na našim internetskim stranicama.

Ovih dana ste imali priliku vidjeti i naš projekt "Županija za tebe". To je projekt koji na neki način prikazuje drugu sliku naših ulaganja, pokraj ovih infrastrukturnih projekata, poput potpora OPG-ovcima, malim poduzetnicima, ženama poduzetnicama, inovatorima, potpora kroz besplatne udžbenike, za novorođenu djecu..., a to na ovoj karti nije uključeno.

Regionalni čelnik istaknuo je veliki obol dožupana Ante Šošića i pročelnika koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji infrastrukturnih projekata o kojima je riječ.

– Kada govorimo o EU-ovim fondovima, u posljednjih nekoliko godina smo napravili veliki iskorak zahvaljujući i ravnatelju Jozi Saraču i suradnicima koji su dali veliki doprinos kroz našu agenciju, odnosno Javnu ustanovu RERA S.D. – rekao je župan, te naznačio kako je na području srednje Dalmacije do sada ugovoreno više od šest milijardi projekata financiranih iz Bruxellesa, a jedan od njih je i "Firespill", izgradnja edukacijskog vatrogasnog centra u Vučevici, vrijedan 122 milijuna kuna.

– Zašto se program "Tu je tvoj dom" našao u infrastrukturnim projektima? Zato što je to vrlo bitan projekt za mlade obitelji koje grade svoj dom – naglasio je Boban.

Ukupni iznos navedenih projekata je nešto više od 11,5 milijuna kuna, među kojima je 120 pojedinačnih ugovora u 21 gradu i općini.

– Primjerice u Sinju imamo 28 pojedinačnih ugovora, ukupne vrijednosti oko 2,6 milijuna kuna, ili recimo u Podbablju, deset pojedinačnih ugovora, nešto više od milijun kuna – naveo je župan neke od primjera.

Za cestovnu infrastrukturu ukupni je iznos gotovo 600 milijuna kuna, a za sada se, kako je rekao, u to ubrajaju samo oni projekti na kojima su počeli radovi ili su sklopljeni ugovori, a sličan iznos je i u sektoru lučke infrastrukture i pomorskog dobra, spomenuvši za primjer projekte u luci Sućuraj ili Trogiru.

Za gospodarske zone i komunalnu infrastrukturu ukupni iznos navedenih projekata je 488 milijuna kuna, pri čemu je Boban spomenuo Vrliku, gdje se, kako je rekao, ovih dana otvara inkubator koji je Županija pomogla.

Projekti ulaganja u infrastrukturu vodoopskrbe i odvodnje na šest područja ukupno su vrijedni 4,3 milijarde kuna.

– Nositelj tih projekata su "Hrvatske vode", novac nije županijski, ali da nije bilo Županije, koja je rješavala imovinskopravne odnose, pripremu dokumentacije i sve što ide za ishođenje dozvola, te mojih čestih boravaka u Zagrebu, u resornome ministarstvu, nijedne od ovih aglomeracija ne bi bilo – kazao je župan i dodao kako su se na kaštelanskom području zahuktali radovi, a zatim je pobrojao kako je ukupan iznos projekata u sektoru zdravstva 376 milijuna kuna, a onih vezanih uz obrazovanje – 637 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:47