15960624
ŠEST AGLOMERACIJA

Uz pomoć ulaganja čak 4,3 milijarde kuna brojna kućanstva i gospodarstvenici u srednjoj Dalmaciji dobit će vodu i suvremenu kanalizaciju

StoryEditor
Piše Mia Sesartić
Foto Bozidar Vukicevic/Cropix
9. svibnja 2021. - 13:20

Projekti ulaganja u infrastrukturu vodovoda i odvodnje u šest aglomeracija na području Splitsko–dalmatinske županije, ukupno su vrijedni više od 4,3 milijardi kuna.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Republici Hrvatskoj su za vodno-komunalne projekte na raspolaganju 1,05 milijarde eura nepovratnih sredstava, a do sada su na području naše županije odobreni i u provedbi EU projekti (aglomeracije) Split-Solin, Kaštela-Trogir, Sinj, Trilj– Otok-Dicmo, Jelsa–Vrboska-Stari Grad na otoku Hvaru i Imotski, a u fazi pripreme su i projekti Dugi Rat, Omiš, Makarska i aglomeracije na sjevernom dijelu Makarskog primorja.

image
Ante Cizmic/Cropix

Nositelji projekata za spomenutih šest aglomeracija su "Hrvatske vode", a projekti su pripremljeni i provode se u partnerskom odnosu s gradovima, odnosno općinama, te vodovodnim tvrtkama na njihovom području, ministarstvima, i uz podršku Splitsko–dalmatinske županije čiji čelnici vele kako će ovaj kapitalni projekt, negdje već krajem iduće godine, donijeti kvalitetan i ugodan život svim stanovnicima županije kada je riječ o kanalizacijskoj i vodovodnoj mreži na njihovom području.

- Nositelj projekata su "Hrvatske vode", sredstva nisu županijska, ali službe Splitsko-dalmatinske županije sudjelovale su u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, pripremi dokumentacije i svemu što prati ishođenje dozvola. A i moji odlasci u Zagreb, na sastanke u resorna ministarstva, doprinjeli su realizaciji ovih vrijednih projekata - kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuvši kako su se.mnogi od ovih projekata već zahuktali, što se, kaže, najbolje vidi u Kaštelima s obzirom na građevinske radove koji se tamo odvijaju.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Aglomeracija Split–Solin

Ovim projektom je predviđena izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže naselja Srinjine, spoj sustava odvodnje južnog sliva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Stupe i dogradnja podmorskog ispusta Stobreč, izgradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe naselja Žrnovnica i Korešnica, optimalizacija spoja sustava odvodnje sjevernog sliva s rekonstrukcijom i dogradnjom sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Splita te rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe grada Solina i općina Podstrana, Klis i Dugopolje.

Projekt obuhvaća izgradnju 60,7 kilometara novog sustava javne vodoopskrbe, rekonstrukciju 4,28 kilometra postojećeg sustava javne vodoopskrbe, izgradnju 108,3 km kanalizacijskih kolektora te rekonstrukciju i sanaciju 15,5 km kolektora.

Završetak projekta planiran je najkasnije do kraja 2023. godine.

Aglomeracija Kaštela-Trogir

Projekt obuhvaća izgradnju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje na području grada Kaštela i grada Trogira te izgradnju i nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a razdoblje provedbe projekta je do prosinca 2023. godine.

Njegovom realizacijom više od 8.600 domaćinstava dobit će priključak na mrežu javne odvodnje, a više od 1.600 domaćinstava priključit će se na javnu vodoopskrbu.

Projektom će se, kako se navodi, postići 99 posto priključenosti na vodoopskrbu.

Aglomeracija Sinj

Projekt se odnosi na sanaciju 1,3 kilometra vodoopskrbnih cjevovoda i izgradnju 700 metara novih, rekonstrukciju i sanaciju tri vodospreme, izgradnju 74 kilometra gravitacijskih kolektora, izgradnju četiri kilometra tlačnih cjevovoda, izgradnju 12 crpnih stanica, sanaciju 3,5 kilometra postojećih gravitacijskih kolektora, dogradnju postojećeg uređaja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda UPOV-a, te ispusnog cjevovoda do rijeke Cetine u duljini 5,5 kilometra.

Aglomeracija Trilj, Otok i Dicmo

Riječ je o radovima na vodoopskrbnom sustavu i sustavu odvodnje aglomeracije Trilj, vodoopskrbnom sustavu aglomeracije Otok i Dicmo te sustavu odvodnje aglomeracije Otok, kao i proširenje i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Trilj 2. stupnja pročišćavanja.

Procijenjeno trajanje provedbe projekta je najkasnije do studenog 2022. godine.

Aglomeracija Hvar (Jelsa-Vrboska i Stari Grad)

Projekt će obuhvatiti izgradnju linijskih građevina aglomeracija Jelsa-Vrboska i Stari Grad te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Jelsa-Vrboska i Stari Grad.

Procijenjeno trajanje provedbe projekta je najkasnije do prosinca 2022. godine.

Aglomeracija Imotski

Provedbom projekta osigurat će se povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje u aglomeraciji Imotski sa sadašnjih 13 na 63 posto, te će se smanjiti gubici u sustavu javne vodoopskrbe s 81 posto na 40 posto, dok će se rekonstrukcijom priključaka osigurati poboljšana usluga vodoopskrbe za oko 3.000 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:17