Ovako će izgledati napredni trening centar u Vučevici
PREKOGRANIČNA SURADNJA

‘Firespill‘ u Vučevici bit će središnje mjesto za obuku pripadnika hitnih službi u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u znatno široj regiji

StoryEditor
Piše Mia Sesartić
Foto Ju Rera S.d.
24. svibnja 2021. - 08:00

Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko–dalmatinske županije u jeku je poslova realizacije projekta "Firespill", odnosno naprednog trening centra za hitne službe u Vučevici na području Općine Klis.

Riječ je o strateškom projektu za koji je kroz program prekogranične suradnje (INTERREG Italija–Hrvatska), a koji okuplja ukupno 14 partnera iz Italije i Hrvatske, osigurano nepovratno više od 120 milijuna kuna, od čega se oko 65 milijuna kuna odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Naime, na projekt u Vučevici, čiji je Javna ustanova RERA S.D. nositelj, otpada čak 51,6 posto ukupnog proračuna čitavog projekta, a od toga se gotovo 80 posto odnosi na infrastrukturu i opremu.

image
Ju Rera S.d.

Kako saznajemo za izgradnju trening centra u Vučevici osigurana je sva potrebna dokumentacija te se krenulo u otvoreni postupak javne nabave za izvođača radova.

- Vesele nas sve aktivnosti oko ovako vrijednog projekta, za koji je samo za izgradnju objekta s pratećim sadržajima osigurano oko 30 milijuna kuna. Na koncu ćemo dobiti Centar koji će biti na korist čitavoj našoj županiji, a i šire, jer je riječ o zaista važnim službama. "Firespill" će biti središnja administrativna i logistička baza za specijalne vatrogasne postrojbe, jedinice civilne zaštite i pomorske incidente, a znamo koliko je to važno u slučaju potrebe bilo kakvog hitnog djelovanja, incidenta ili katastrofe – poručio je Blaženko Boban, prvi čovjek Splitsko-dalmatinske županije koja je jedan od vodećih partnera u ovom projektu.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Cilj projekta je, dakle, povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti. Na ovaj način namjera je povećavati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena poboljšavanjem mjera i instrumenata za prevenciju i upravljanje u hitnim slučajevima.

Unaprjeđenje operativnih sposobnosti hitnih službi osigurat će se nabavkom sigurnosne opreme, hitnih vozila na kopnu i moru, mobilnih zapovjednih i upravljačkih jedinica, komunikacijskih sustava i uspostave Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu, pojašnjavaju nam nadalje o projektu te navode kako će sjedište Centra Splitsko-dalmatinske županije biti u Vučevici, odakle će se koordinirati, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća. Predviđena je također izgradnja i opremanje simulacijskih objekata, organiziranje vježbi, seminara za naprednu obuku poput prekogranične razmjene znanja, pokazne vježbe spašavanja civila i slično.

image
Jakov Prkić/Cropix

Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu imat će svoju ispostavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Kuli Norinskoj, čija je svrha također prevencija od požara i ostalih opasnosti na području doline Neretve i okolice.

Spomenuta dva centra u Hrvatskoj uspostavit će trajnu prekograničnu suradnju s Trening-parkom Belvedere di Fabriano u regiji Marche u Italiji, koji će svoju infrastrukturu također unaprijediti iz ovog projekta. Trajanje čitavog projekta je 33 mjeseca.

image
Ju Rera S.d.

Od logistike do poligona

Središnja administrativna i logistička baza za specijalne vatrogasne postrojbe, jedinice civilne zaštite i pomorske incidente predviđa smještaj i održavanje vatrogasnih vozila i opreme te zapovjedni i komunikacijski centar, a uredi i učionički dio su integralni dio zgrade.

U prizemlju je predviđeno 13 garaža za vatrogasna vozila, svlačionice i sanitarni čvorovi. Na katu će biti 15 četverokrevetnih smještajnih jedinica, sobe za odmor i učionice, a uz istočnu fasadu smješten je vatrogasni toranj povezan tunelom na podrum zgrade.

Partneri u projektu

Nositelj projekta je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a hrvatski partneri u projektu su uz Splitsko-dalmatinsku županiju i Dubrovačko-neretvanska, Zadarska, te Istarska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije te Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC.

Talijanski partneri su Regija Abruzzo i pridruženi partner Obalna straža – Lučka uprava Pescara, EUROPE POINT CONSORTIUM - COPE, a uz regiju Marche i regije: Puglia, Veneto te Emilia Romagna (regionalna agencija za rekonstrukciju – potres 2012.), Agencija za zaštitu okoliša Friuli Venezia Giulia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:15