StoryEditorOCM
Promo arhivZanimljivosti

Koji su najteži jezici za učenje?

7. rujna 2018. - 11:30

Ranker.com, internetska stranica koja se bavi rangiranjem na osnovi glasova čitatelja objavila je listu najtežih jezika na svijetu.
To su redom: 1. kineski, 2. arapski, 3. ruski, 4. islandski, 5. hindu, 6. vijetnamski, 7. mađarski, 8. japanski, 9. grčki i 10. poljski.
Naime, većini ljudi koji uče kineski, a materinski jezik im nije srodan, nailaze na brojne teškoće prilikom njegova svladavanja. Posebne probleme učenicima stvara činjenica da je pisani jezik logografski, odnosno da jedan izraz može značiti pojam ili slog, a njihovom kombinacijom se dobivaju složenije konstrukcije. Problem zna praviti i tonalnost govornog jezika - ovisno o naglasku značenje riječi se mijenja što ovaj jezik čini iznimno zahtjevnim za razumijevanje.
Sudionicima ankete o jezicima problem zna biti svladavanje ruskog, mađarskog, grčkog i poljskog, zbog komplicirane gramatike, kao i zapadnoskandinavski jezici kojima govori 300-ak tisuća ljudi. Hrvatski jezik, pak našao se na 19. mjestu.

 

 

Softveri za učenje

Razvojem suvremene tehnologije, učenje stranih jezika nikad nije bilo jednostavnije i pristupačnije. Mnoštvo aplikacija i srodnih programa nudi se na sve strane, pa jezike možete učiti u hodu, na poslu, kod kuće, u vrijeme kada vam to najviše odgovara i tempom koji sami odredite. Najbolje od svega je što je puno toga posve besplatno.
Za nekoga tko želi naučiti novi jezik, pronalazak prikladnog jezičnog softvera je prvi zadatak. Mnogi od poznatih jezičnih programa imaju desetke jezičnih verzija, primjerice s mogućnostima učenja s američkog engleskog na vijetnamski.
Neke verzije poput Babbel naplaćuju mjesečnu naknadu za svoj online program učenja. Drugi se naplaćuju razini, poput Rosetta Stone ili Busuu koji se tek u naprednijim tečajevima naplaćuje, no jako puno aplikacija nudi besplatne mogućnosti za učenje jezika, poput Duolinga, koji nudi besplatnu iPhone aplikaciju za učenje francuskog, njemačkog, portugalskog i španjolskog jezika.
Svakako, koji god jezični softver odabrali, nećete pogriješiti jer svaki od njih odvest će vas na putovanje kojim ćete upoznati nove kulture i svjetove, te dati vam ulaznicu za svijet.

Detaljan pregled škola stranih jezika pogledajte na portalu SLOBODNE AKTIVNOSTI.

 

 

Najkorisniji jezici

Kad pričamo o najkorisnijem jeziku, nije lako odgovoriti jer svaki strani jezik bogatstvo je za sebe i može vam koristiti ovisno o životnim okolnostima, te predstavlja prednost pri nalaženju posla.
No, neke internetske ankete poput ranker.com, objavile su popis najkorisnijih jezika za učenje. Tako se na listi od prvog mjesta pa nadalje nalaze engleski, španjolski, francuski, njemački, arapski, kineski, japanski, talijanski, ruski i portugalski, dok je naš hrvatski na 31. mjestu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:24