StoryEditorOCM
Promo arhivProjekt Westgate bit će najprepoznatljivija vizura Splita novog doba

Akvedukt u podnožju najviših hrvatskih tornjeva

Piše PROMO
28. listopada 2019. - 11:05

Jedan dio Dioklecijanova akvedukta tako će biti prezentiran čitavom svijetu u velikom stilu u sklopu projekta Westgate Split. Dva poslovna tornja također će preuzeti ulogu ‘vratara’ Splita budući da su smješteni na jednom od dva glavna ulaza u grad koji vode u staru gradsku jezgru i nepovratno mijenjaju gradsku vizuru

Rimski akvedukt, izgrađen početkom četvrtog stoljeća od rijeke Jadro do Dioklecijanove palače, svoju je funkciju, s obzirom na starost, obavljao vrlo kratko. Oštetili su ga Goti u osvajačkom pohodu u šestom stoljeću. No, prije nekih 140 godina djelomično ga je obnovila poduzetna Austro-Ugarska, te je bio u funkciji sve do 1932. godine. Rimski djed je, vjerujemo, svoju životonosnu ulogu vodonoše obavljao časno. I sigurno mu nije lako palo „rashodovanje“. No, nije trebalo dugo da akvadukt dobije drugu ulogu, onu turističku. Tamo kod Dujmovače, gdje je njegov nadzemni dio dug skoro 200 metara, pozdravljao je dolazeće turiste svojim velebnim lukovima. Najavljivao im je bogatu povijest koja ih očekuje u Splitu.
Nadzemni dio akvedukta je tako „prekvalificiran“, a ista priča očekuje i njegove ukopane dijelove. Jedan dio će tako biti prezentiran čitavom svijetu u velikom stilu, i to u sklopu projekta Westgate Split. Dva poslovna tornja također će preuzeti ulogu „vratara“ Splita, budući da su smješteni na jednom od dva glavna ulaza grad koji vode u staru gradsku jezgru i nepovratno mijenjaju gradsku vizuru. Tako su i oni, baš kao i rimski akvedukt kod Dujmovače, postali nezaobilazni atribut grada Splita. Toranj B je u realizaciji i, prema trenutno važećoj dokumentaciji za građenje, on će sa svojih 135 metara visine (s antenom) biti službeno najviša zgrada, ne samo u Splitu nego i Republici Hrvatskoj.
Spomenuti akvedukt prolazi baš ispod tornjeva koji izranjaju iz njega. Naime, dijelove antičke građevine je investitor o vlastitom trošku zaštitio i izložio pogledu javnosti. Tako će biti prezentiran uz sjevernu stranu Dalmatia towera. Povezanost s takvim biserom antičke arhitekture čini ovaj projekt posebnim i iznimno doprinosi njegovoj vrijednosti i atraktivnosti.
Nije uzalud, stoga, Projekt Westgate nagrađen prestižnom nagradom European Property Award Winner 2017-2018 kao najbolji projekt u Europi u kategoriji razvoja najbolje poslovne visokogradnje. Prestižnu nagradu projekt uvelike duguje činjenici da je antička povijest itekako uspješno inkorporirana u moćne moderne tornjeve, čiji je projektant arhitekt Otto Barić Jr.

Drevno i moderno

Investitorima je tako uspjelo spojiti drevno i moderno. Od akvedukta rastu tornjevi netipičnog eliptičnog oblika, jasnih kristaličnih linija, a kombinacija stakla i bijelih vertikala suprotstavljena je plavoj horizontali Kaštelanskoga zaljeva.
Toranj B zamišljen je kao zgrada ukupne površine 34.463 metara kvadratnih s 28 nadzemnih i 6 podzemnih etaža. Namjena zgrade je hotelska s pratećim sadržajima, što u naravi predstavlja hotel s četiri zvjezdice s 210 soba, 4 luksuzna apartmana (ukupno 214 soba), hotelskim business centrom, ostalim hotelskim sadržajima i pripadajućim parkingom na podzemnim etažama.
Hotel će poslovati pod brandom Courtyard by Marriott i bit će prvi hotel u Hrvatskoj koji će izvorno pripadati grupaciji Marriott, najvećem hotelskom lancu i najpoznatijem hotelskom brandu u svijetu. S obzirom na to da će hotelske sobe biti smještene na gornjim katovima, omogućavat će svojim posjetiteljima spektakularan pogled na grad Split, a kao poseban kuriozitet, svaka od njih imat će pogled na more. Hotelski business centar će nuditi najmodernije prostore u sklopu Hotelskog business centra - HBC, isključivo za tehnološke i IT tvrtke koji će, osim uredskih imati na raspolaganju i ostale hotelske sadržaje, kao što su prehrana, wellness, vježbaonica, zajedničke prostore za odmor i opuštanje te vrhunsku telekomunikacijsku infrastrukturu i dijeljeni prostor za smještaj njihovih podatkovnih centara.
Projekt, financiran od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), proglašen je projektom od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku, a za grad Split koristi su nemjerljive. Osim nove atraktivne vizure grada, važan je za podmirivanje hotelske potražnje u gradu Splitu, čija turistička aktivnost i dalje raste po dvoznamenkastim stopama te za otvaranje novih radnih mjesta, kako u hotelskoj industriji, tako i na područjima IT tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:50