StoryEditorOCM

Adventska riznica muzeja i galerija

Piše Promo
18. prosinca 2019. - 16:29

Ugođaju Adventa u Zagrebu važan doprinos daje i ponuda zagrebačkih muzeja i galerija. Velik broj njih za ovo je blagdansko vrijeme priredio posebne programe, a drugi su se pak slavlju pridružili izložbama koje su – i svaka za sebe – motiv dolaska u Zagreb. 
„Advent u Muzeju za umjetnost i obrt“ naziv je izložbe kojoj je središnji lik Orašar, a zanimljivi će izlošci posjetiteljima svih generacija približiti istoimeni svjetski poznati balet Petra Iljiča Čajkovskog. Prilika je to da se izbliza vide scenografija i kostimi toga baleta, saonice iz 17. stoljeća te mnogi drugi predmeti iz bogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Posjetitelji mogu sudjelovati u kreativnim radionicama, a mnoga će druga iznenađenja razveseliti ponajprije djecu, ali i sve druge poklonike toga prekrasnog baleta, bez kojeg, mnogi se slažu, nema pravog blagdanskog ugođaja. 

Muzej Zagreb 80-ih otvara vrata blagdanskog ugođaja u zagrebačkoj obitelji osamdesetih godina prošloga stoljeća. Galerija Bačva Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika organizira prodajnu izložbu djela mladih, perspektivnih umjetnika. Muzej grada Zagreba priređuje radionice adventskih vijenaca te nakita za božićno drvce. 
U Galeriji Klovićevi dvori i u blagdansko vrijeme traju dvije vrijedne izložbe: „Refleksije Bauhausa: Akademija primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1949. – 1955.“ te izložba „Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929. – 1935.“. Recimo i to da je atrij Klovićevih dvora jedinstveno klizalište u samom središtu najljepše zagrebačke galerije. U neposrednoj blizini, na platou Gradec održava se BAŠ NAŠ Advent s koncertima koji posjetiteljima jamče dobar provod. 
U prekrasnom prostoru Hrvatskog povijesnog muzeja održavaju se Večeri s Brahmsom, ujedinjujući tako u jedan dva umjetnička doživljaja. 
U Umjetničkom paviljonu, u sklopu ciklusa „Najveći kipari 20. stoljeća“, može se do 5. siječnja pogledati izložba jednog od najznačajnijih svjetskih kipara Alexandera Caldera „Magija skulpturalnog pokreta“.
Otvorena vrata tih i mnogih drugih zagrebačkih muzeja i galerija nova su, tematski raznolika i slojevita dimenzija ovogodišnjeg bogatog Adventa u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:11