OBRAZOVANJE

Veleučilište u Šibeniku - STUDIRANJE NA EUROPSKOJ RAZINI

Foto Niksa Stipanicev/Cropix
22. prosinca 2022. - 08:00

Radovi na novom šibenskom studentskom domu ‘’Palacin’’ polako se bliže kraju. Građevinski radovi su gotovi, a u tijeku je ishođenje uporabne dozvole koja se očekuje do kraja tekuće godine. Potpisan je i ugovor s dobavljačem namještaja, odnosno kuhinje za buduću studentsku menzu, a krajnji rok završetka radova je svibanj. Useljenje prvih studenata očekuje se početkom ljetnog semestra, odnosno u ožujku iduće godine. Time će se zaključiti infrastrukturni projekt vrijedan gotovo 100 milijuna kuna čija je realizacija trajala posljednje četiri godine, što će Šibenik svrstati u red gradova koji imaju uvjete studiranja na europskoj razini.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

– Novim studentskim domom Grad, Županija i Veleučilište će steći infrastrukturne uvjete za daljnji razvoj visokog obrazovanja, ali će postaviti i temelje internacionalizacije, kojoj Grad i Veleučilište godinama teže. Izgradnja doma bila je preduvjet za uvođenje studija na engleskom jeziku iz područja turizma kako bi što više studenata, domaćih i stranih, za svoje akademsko obrazovanje izabralo baš Šibenik. Trenutno imamo oko 20 inozemnih studenata koji će provesti semestar u Šibeniku, a cilj nam je da ih tijekom dvije ili tri godine privučemo oko 50, s tendencijom rasta tog broja. Dom će imati 320 mjesta, studentski restoran sa sto mjesta, kantinu, knjižnicu, čitaonicu, parking, a u planu su i sportski sadržaji. Studenti će zaista imati sve potrebno na jednome mjestu, dom je udaljen samo desetak minuta hoda od Veleučilišta, a Šibenik će, nadamo se, postati poželjna studentska sredina – ističe dekan šibenskog Veleučilišta, dr. sc. Ljubo Runjić. Veleučilište u Šibeniku već tri godine intenzivno radi i na osnivanju studija sestrinstva koji će svakako igrati veliku ulogu u planiranom privlačenju studenata. Prostorije na Veleučilištu za izvođenje budućeg studija, odnosno kabinet njege i kabinet vještina, već su rekonstruirane, nabavljena je potrebna oprema i literatura te je izrađen elaborat novog studijskog programa.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

– Proveli smo izbor u znanstvena zvanja za više od 30 budućih predavača, od kojih će većina biti iz šibenske bolnice, uz još desetak predavača sa sveučilišta u Splitu i Zagrebu koji će doprinijeti svojim iskustvom i pomoći našim predavačima da se razviju. Plan je da se inicijalna akreditacija provede tijekom veljače i ožujka te će se, ako sve prođe u redu, prvog listopada iduće godine na Veleučilištu u Šibeniku početi izvoditi studij sestrinstva. To je iznimna stvar za nas, jer ćemo se svrstati među rijetke visokoobrazovne ustanove u Hrvatskoj koje imaju studij iz područja biomedicine i zdravstva, što zahtijeva posebno educirani kadar, opremu, širok broj nastavnih baza, među kojima su specijalna bolnica, tri opće bolnice i dva klinička bolnička centra. Proces uvođenja (n)ovog studija bio je zahtjevan posao, a sve je išlo lakše zahvaljujući i potpori Grada i Županije koji su odlučili financirati budući studij sestrinstva. Studij će biti prijediplomski studij u trajanju od tri godine, no u planu nam je program za četvrtu i petu godinu, a nakon toga uvesti i studij fizioterapije – govori dekan. Krajnji cilj je spajanje turizma i zdravstva u diplomski studij zdravstvenog turizma što, smatra dekan, ima veliki potencijal. Posebice u gradu koji s jedne strane ima sunce, more i turizam, a s druge studij iz područja biomedicine. Inovativnost i prepoznatljivost dekanove su ‘’zvijezde vodilje’’, a novi studentski dom i novi studij u sklopu šibenskog Veleučilišta, dokaz su da je Šibenik grad velikih potencijala, samo ih treba znati iskoristiti.

20. travanj 2024 02:09