PREMIUM

ŠC Višnjik ZADARSKI ŠPORTSKO-REKREACIJSKI BREND

Piše M. Kalajžić
Foto Šc Višnjik/Slobodna Dalmacija
22. prosinca 2022. - 08:00

Športski centar Višnjik zadarski je sportsko-rekreacijski brend koji koristi tisuće sportaša, ali i "običnih" rekreativaca, mlađih i starijih Zadrana kojima su upravo zahvaljujući SC-u Višnjik sport i rekreacija postali nezamjenjivi dio životne rutine, što opet pridonosi zdravom načinu života i produljenju životnog vijeka.

Velika košarkaška dvorana, obnovljeni nogometni stadion, zatvoreni bazenski kompleks, fitnes dvorane, otvoreni tereni za nogomet, košarku, rukomet, teniski tereni, atletska i trim staza na otvorenom, staza za trčanje u zatvorenom dijelu dvorane, sve na ugodnoj, mekoj tartan podlozi, vježbališta sa spravama, poligoni, stolovi za stolni tenis, dječja igrališta s klupama za odmor roditelja, boćališta, zabavni park za kućne ljubimce, sanitarni čvor s tuševima za rekreativce... Dug je popis svih aktivnosti na Višnjiku, a većina je ili potpuno besplatna za građane ili uz minimalnu naknadu za korištenje bazena, dvorane, zakupa terena za ekipne sportove koji imaju najmoderniju umjetnu travu i rasvjetu i sve to u samom centru grada.

image

Na fotografiji: Direktor SRC Visnjik Denis Karlovic.
 

Jure Miskovic/Cropix

Tako je to od trenutka kad je ambiciozni direktor ŠC-a Višnjik Denis Karlović odlučio poskidati ograde koju su nekadašnju kasarnu JNA dijelile od grada, te na taj način simbolički i stvarno ŠC Višnjik integrirati u gradsko tkivo kako bi postao "dnevni boravak" Zadrana svih generacija.

Ali pravo pitanje za ŠC Višnjik nije što sve ima na 200 tisuća kvadratnih metara prostora, već što će sve još biti? Nakon parka za predškolsku djecu i osmišljene poslovne prostore u okviru kompleksa bazena, sportski dječji vrtić u prostoru od 400 kvadratnih metara, ne staje se već razmišlja kako i što dalje. Karlovićev moto "nije vrijednost Višnjika da netko na njemu postane europski prvak, vrijednost je da običan čovjek može doći i tamo boraviti i zadovoljan otići kući jer mu je to dostupno" zaživjelo je u potpunosti u praksi, ali već se promišlja - dalje.

image

Projekt solara na dvorani Krešimira Ćosića

Šc Višnjik/Slobodna Dalmacija

- U godini 2022. u Športskom centru Višnjik, kompleksu od 200 tisuća metara četvornih, izgrađeno je, opremljeno i otvoren pet igrališta za padel (pod rasvjetom), područni odjel Dječjega vrtića "Radost" (treći na Višnjiku), atletska tartanska staza u prstenu dvorane Krešimira Ćosića (omogućuje atletičarima i drugima realizaciju programa neovisno o vremenskim neprilikama), igralište za teqball (tzv. stolni nogomet), nabavljene su sprave za tzv. senzorički park koji će u suradnji s Gradom Zadrom biti uređen uskoro (usporedo s istovjetnim u parku Vruljica), te je dovršen projekt postavljanja solara na dvoranu Krešimira Ćosića, za što postoji i dozvola HEP-a. Za taj projekt intenzivno se radi na modelu financiranja, vjerujemo da će biti dovršen u 2023. godini čime bi se u značajnoj mjeri smanjili troškovi energenata. U studenomu je otvoren Zimski park ‘22./23. s mnoštvom sadržaja, a dovršen je i projekt nabavke bazenske školjke koja će biti sastavni dio otvorenoga plivališta i namijenjena za skokove u vodu, ali i druge aktivnosti. Ističemo da će to otvoreno plivalište činiti i bazen olimpijskih dimenzija s pratećim sadržajima i da će biti značajan dio cjeline infrastrukture za vodene sportove. Dovršeni su idejni projekti dvorana za stolni tenis, boks i rukomet, a temeljem ugovora sa Sveučilištem u Zadru radimo i na pripremama za uređenje prostora Centra za dijagnostiku sportaša – kaže nam direktor Karlović.

Suvremeni restoran

U kontekstu uređenja i opremanja prostora tzv. stare menze u suvremeni restoran, investitor je tvrtka Turisthotel. Prije početka ostvarivanja projekta nužno je bilo rješavati niz pravnih i administrativnih poslova, uz ostalo i dokumentaciju uređenja prostora, za koji se postupak čeka odobrenje za UPU Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poslije čega taj dokument može biti usvojen na Gradskom vijeću i time će biti omogućena i realizacija projekta u 2023. godini.

image

Vanjski olimpijski bazen - idejno-rješenje

Šc Višnjik/Slobodna Dalmacija

ŠC Višnjik u 2022. bio je mjesto na kojemu je održan niz sportskih natjecanja domaće i međunarodne naravi, gospodarskih priredbi i drugih manifestacija: Infobip Shift konferencija, koncert Dina Merlina, EP za mažoretkinje i pom pon timove, božićni turnir za mažoretkinje, završni turnir, Final Four, SEHA lige, Memorijalni malonogometni turnir Antonija Jurjevića, međunarodno natjecanje u spretnosti vožnje biciklom, vaterpolski Hrvatski Superkup, Zadar Vine Fest, Nagrada Grada Zadra u automobilizmu, odbojkaški Challenger Cup (žene), posjet i višednevni treninzi svjetske tenisačice Venus Williams. Sva ta zbivanja, kao i brojna druga, pratili su deseci tisuća posjetitelja, a njihovo je održavanje u Zadru tijekom cijele godine u velikoj mjeri pridonijelo daljoj afirmaciji Zadra kao turističkoga odredišta, ali i razvoju jedna od turističkih grana – sportskom turizmu. Brojke govore u prilog. Dnevno je u kompleksu ŠC-a Višnjik četiri tisuće korisnika iz klubova, udruga, srednjih i osnovnih škola i dječjih vrtića, što sportaša natjecatelja, što sportskih rekreativaca. Više od 150 subjekata iz sporta i sportske rekreacije koristi se cijelom infrastrukturom.

image

Klizalište, luna park, adventske kućice... odlična zabava u zimskom parku na Višnjiku

Nenad Opačić/Sc Višnjik/Slobodna Dalmacija

Nedavno je otvoren Zimski park ‘22./23., osmišljen i uređen tako da svakom sugrađaninu, kao i gostima, ponudi zanimljive sadržaje. Osim ledene površine za klizanje i druge aktivnosti, postavljen je i tzv. ledeni tobogan i zanimanje je veliko. Uz ugostiteljsku ponudu visoke kvalitete u adventskim kućicama, otvoren je i Veseli šator kao prostor za svakodnevno održavanje različitih edukativnih radionica za najmlađe, za nastupe i slično. Posjetitelji, naročito najmlađi, mogu i jahati na ponijima, a u blizini je i luna park. Program je šarolik i dobro posjećen.

image

Projekt Skročini - Barutana

Šc Višnjik/Slobodna Dalmacija

- Dodao bih i da se intenzivno radi na projektu tzv. Barutane u sklopu nedavno usvojenoga UP-a Skročini. To je prostor nedaleko ŠC-a Višnjik na kojemu će u bliskoj budućnosti biti podignut kompleks nogometnih igrališta, kao i atletske staze i drugih sadržaja za atletiku, te pratećih objekata. Vodimo razgovore s Hrvatskim nogometnim savezom čiju svekoliku potporu očekujemo jer će kompleks dugoročno riješiti pitanje nogometne infrastrukture, kao i atletske, te dodatno potaknuti omasovljenje i razvoj nogomet i atletike, kao i sportskoga turizma – zaključuje Denis Karlović.

Za Višnjik očigledno – nema zime!

Dug je popis svih aktivnosti na Višnjiku, a većina je ili potpuno besplatna za građane ili uz minimalnu naknadu za korištenje bazena, dvorane, zakupa terena za ekipne sportove koji imaju najmoderniju umjetnu travu i rasvjetu i sve to u samom centru grada.

Otvoreno plivalište činiti će i bazen olimpijskih dimenzija s pratećim sadržajima i da će biti značajan dio cjeline infrastrukture za vodene sportove

16. lipanj 2024 02:02