LIDERI

Razvojna agencija - ZA GRADOVE I OPĆINE PRIPREMLJENO 30 PROJEKATA

22. prosinca 2022. - 08:00

U Razvojnoj agenciji završava vrlo uspješna poslovna godina s pregršt završenih i započetih projekata i razvojnih inicijativa.

Tijekom 2022. g. okončao se vrlo iscrpan rad na izradi razvojnog i provedbenog plana Šibensko-kninske županije, temelja za povlačenje financijskih sredstava iz europskih fondova u nadolazećem razdoblju. Izrađen je i Plan energetske učinkovitosti, a

U Razvojnoj agenciji završava vrlo uspješna poslovna godina s pregršt završenih i započetih projekata i razvojnih inicijativa. Tijekom 2022. g. okončao se vrlo iscrpan rad na izradi razvojnog i provedbenog plana Šibensko-kninske županije, temelja za povlačenje financijskih sredstava iz europskih fondova u nadolazećem razdoblju. Izrađen je i Plan energetske učinkovitosti, a započelo se i s izradom dugo očekivane Teritorijalne strategije za otoke, čiji se završetak očekuje u prvoj polovici 2023. godine.

U završnoj je fazi velik broj projekata, od kojih svakako treba spomenuti Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu vrijednosti od oko 60 milijuna kuna, nekoliko prekograničnih projekata financiranih iz programa Italija - Hrvatska putem kojih se za županiju nabavlja vrijedna oprema, poput laboratorija za razvoj marikulture, interventno vatrogasno vozilo za prevenciju požara, dronovi i IT oprema za potrebe praćenja aktivnosti vezanih za kulturnu baštinu i arheološka nalazišta, uspostavljen je muzej na otvorenom u Murteru i privodi se kraju projekt čišćenja podmorja u županiji. Iz Razvojne agencije poručuju kako su jako zadovoljni suradnjom s gradovima i općinama za koje su samo u ovoj godini pripremili oko 30-ak projekata ukupne vrijednosti od preko 40 milijuna kuna. Odlična je vijest da je odobreno nekoliko projekata “Zaželi”, projekt kanalizacijskog sustava u Drnišu te brojni manji projekti ulaganja u lokalnu zajednicu. Trenutno se čeka evaluacija projektne dokumentacije za županijski projekt Centra zdravlja Šibensko-kninske županije, za energetsku obnovu škole u Vodicama te vatrogasnog doma u Pirovcu. Započelo se s provedbom projekta “Školica”, putem kojeg se na krovove pet škola stavljaju solari, a radi se i na pripremi projekata uspostave, izgradnje i opremanja “EuroVello 8 Mediteranske rute”, projekta tematskih pješačko-biciklističkih ruta na području osam općina na potpomognutom području, cirkularne ekonomije, razvoja marikulture i sl. Tijekom cijele godine u Razvojnoj agenciji održavali su se događaji na raznorazne teme, od plavog rasta i inovacija do električnih brodova i elektrifikacije pomorskog prometa, preko zelene i digitalne tranzicije pa do “Novog Europskog Bauhausa”, cikloturizma, kulturne baštine… predstavljalo se, družilo, održan je i niz edukativnih radionica na temu financiranja projekata iz Europskih fondova, a povezivali su se ljudi iz raznoraznih sektora.

U ABC-u je nakon odlične suradnje otvoren ured HAMAG BICRO-a, “Europe Direct” je dobio zeleno svjetlo za još jednu godinu funkcioniranja, a jedini u Hrvatskoj pozvani smo i na druženje s povjerenicom Europske komisije u Bruxellesu. Pred kraj godine, šećer na kraju, projekt “Adriatic Business Centar” proglašen je drugim najboljim projektom godine na nacionalnoj razini.

Odlična je vijest da je odobreno nekoliko projekata ‘Zaželi‘, projekt kanalizacijskog sustava u Drnišu te brojni manji projekti ulaganja u lokalnu zajednicu

Projekt ‘Adriatic Business Centar‘ proglašen je drugim najboljim projektom godine na nacionalnoj razini

20. travanj 2024 05:34