PROJEKTI

Javna ustanova RERA S.D. JAČA KAPACITETE LOKALNE I PODRUČNE SAMOUPRAVE

Piše Sandra Barčot
22. prosinca 2022. - 08:00

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje - isticali su mnogi, a kako to izgleda u stvarnosti ponajbolje znaju djelatnici Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. Oni su ti koji sve to provode, apliciraju na projekte ili pak pomažu u pripremi za njihovu izradu, no rezime je svega kako nam novac iz europske blagajne stiže, ulažemo ga, razvijamo infrastrukturu, osiguravamo sredstva za projekte kojima pomažemo raznim skupinama, ponajviše ugroženim stanovnicima Lijepe naše.

Još valja spomenuti podatak kako je u ukupnoj alokacije EU sredstava za cijelu državu, koja je iznosila 10,8 milijardi eura za prošlogodišnje financijsko razdoblje, nešto manje od desetine sveukupne alokacije utrošeno na područje naše županije. Naime, Splitsko-dalmatinska županija je u prošlom financijskom razdoblju ugovorila 7,1 milijardu kuna za projekte!

- To nije zanemariv rezultat i svjedoči o ojačanim operativnim i strateškim kapacitetima te spremnosti županije na apsorpciju EU sredstava - ističe Jozo Sarač, ravnatelj RERA S.D., agencije koja je od 2019. godine pružila pomoć u pripremi i provedbi projekata za više od 50 gradova, općina i javnopravnih tijela.

 

A jedan od projekata kojim se djelatnici agencije RERA ponajviše ponose je “Tehnička pomoć ‘Savjetom do fondova’”, kroz koji besplatno pružaju tehničku podršku i savjetovanje javnopravnim tijelima s područja Splitsko-dalmatinske županije u pripremi i provedbi razvojnih projekata financiranih kroz fondove Europske unije

- U travnju 2019. smo započeli s provedbom projekta “Tehnička pomoć ‘Savjetom do fondova’”, čija je vrijednost 22,184 milijuna kuna, od toga nepovratnih 18,822 milijuna kuna - navodi nam brojčane podatke sugovornik. Kao važna komponenta pružene pružene pomoći svakako se ističu projekti iz domene socijalne skrbi. Naime, socijalna ravnopravnost nositelj je razvoja i boljitka društva pa je upravo zato Splitsko-dalmatinska županija ugradila socijalnu sigurnost građana u svoje temeljne vrijednosti.

Danas, kad se cijeli svijet suočava s nepredvidivim izazovima, poticanje projekata iz domene socijalne skrbi usmjerenih u prvom redu na potporu socijalno osjetljivim skupinama u nepovoljnom položaju, ali i na razvoj socijalnih usluga, od iznimne je važnosti za zajednicu. Pri tome posebna prilika razvoja unaprjeđenja sustava socijalne skrbi leži u EU fondovima. Tako su gradovi, općine i javnopravna tijela na području Splitsko-dalmatinske županije, zajedno s Javnom ustanovom RERA, u proteklom razdoblju provodili čitav niz uspješnih projekata upravo iz ove domene.

image

Zaželi - Cista Provo

A među primjerima dobre prakse svakako se ističu projekti financirani iz programa ”Zaželi – program zapošljavanja žena”, koji ima višestruku socijalnu komponentu. Naime, radi se o projektima kojima se financira zapošljavanje teže zapošljivih skupina žena koje nisu konkurentne na tržištu rada. To su žene starije od 50 godina, zatim dugotrajno nezaposlene žene ili pak pripadnice nacionalnih manjina, te žene s niskim stupnjem obrazovanja, koje sada obavljaju poslove pružanja potpore i podrške starijim ili nemoćnim osobama kroz skrb, njegu i pružanje pomoći u vlastitom kućanstvu.

image

Projekt Zaželi u Zmijavcima

- U provedbi ovakve vrste projekata svakako su se istaknule općine Lokvičići, Cista Provo, Proložac i Zmijavci, jer su prepoznale u kojoj mjeri korištenje sredstava iz EU fondova može potaknuti i ubrzati razvoj lokalnih sredina. U ove četiri male općine zaposleno je tako više od 50 žena koje su pomagale i skrbile o više od 300 starijih i nemoćnih osoba na području svoje općine, a za tu je namjenu izdvojeno preko 3,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Žene zaposlene kroz ovaj projekt imale su priliku povećati svoje kompetencije i vještine, osnažio se i unaprijedio njihov radni potencijal i ublažile psihološke, sociološke i ekonomske posljedice njihove dugotrajne nezaposlenosti, a starijim i nemoćnim osobama pružila se potrebna skrb. Osim socijalne uključenosti, spriječena je i institucionalizacija osoba starije životne dobi jer im je potrebna pomoć pružena u vlastitom kućanstvu - niže nam prednosti ovog itekako važnog ulaganja u ljude, stanovnike u većini ruralnih krajeva, ravnatelj Sarač, otkrivajući nam blagodati još jednog provedenog projekta u urbanoj sredini, u Trogiru, gdje je novac utrošen i na uređenje novih prostora za rad Centra za socijalnu skrb.

image

Svečano otvorenje centra u Trogiru

- “Sretna obitelj - zdrava zajednica” hvalevrijedan je projekt Centra za socijalnu skrb u Trogiru, koji također provodi aktivnosti za razvoj socijalnih usluga u zajednici, u prvom redu onih koji uspostavljaju uspješniji proces deinstitucionalizacije i čiji je cilj svakoj osobi omogućiti ostvarivanje ljudskog prava na sudjelovanje u zajednici, a u kojem je i JU RERA dala svoj doprinos. Centar u Trogiru ovim je projektom osigurao iznos od 3,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava za rekonstrukciju i adaptaciju poslovnog prostora, čime su trajno osigurani bolji uvjeti za rad s korisnicima, a ujedno se i trajno riješilo pitanje poslovnog prostora Centra za socijalnu skrb Trogir. Time je napravljen značajan iskorak prema transformiranju načina pružanja skrbi i potpore djeci i odraslima - zbori nam Sarač, sretan što je prostor netom otvoren i predan na uporabu onima kojima ponajviše i treba.

Rješavanje problema

Slična investicija provedena je i u Splitu, i to realizacijom projekta ”Obitelj u centru”, čiji je nositelj bio Centar za socijalnu skrb Split, a pomoć u pripremi i provedbi obavili su djelatnici JU RERA.

image

Centar Split

- Ovim projektom nastoji se unaprijediti kvaliteta i omogućiti širenje izvaninstitucijskih socijalnih usluga. Nepovratnim sredstvima u iznosu od skoro 3 milijuna kuna rješava se problem ne samo neadekvatnih prostora u kojima se do sada djelovalo, nego se osnažuje djelovanje Obiteljskog centra kroz stručnu pomoć ranjivim skupinama stanovništva koje su u riziku institucionalizacije, te ujedno i senzibilizira javnost za položaj i potrebe navedenih skupina - djecu i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s teškoćama u razvoju, trudnice ili roditelje s djetetom do godine dana života djeteta u riziku od socijalne isključenosti, odrasle osobe s invaliditetom, starije osobe, beskućnike, žrtve obiteljskog nasilja, članove obitelji ili udomiteljskih obitelji - pojašnjava ravnatelj utjecaj provedbe projekata na veliki skupinu osoba, nažalost, redom onih kojima je pomoć itekako potrebna.

I kojima je kao društvo trebamo pružiti!

- Navedeni primjeri svjedoče kako EU i njezini fondovi nisu apstraktan pojam, nešto za vlade i ministre, daleko od običnih stanovnika, nego kako izravno služe baš najpotrebitijima, ako se u to ulože trud i znanje, što je Splitsko-dalmatinska županija i ovom prilikom pokazala i dokazala. Nova financijska perspektiva EU-a donosi nikad veće mogućnosti sufinanciranja za gradove, općine i ostala javnopravna tijela, a JU RERA S.D. će, kao besplatni pružatelj pomoći, sa svim svojim znanjima i kapacitetima ostati na raspolaganju svojim korisnicima u pripremi i provedbi projekata - rezimira Jozo Sarač, ravnatelj županijske razvojne agencije JU RERA S.D.

PROJEKT U BROJKAMA

Ukupna vrijednost projekta 22.184.606,82 kune

Od toga nepovratnih sredstava 18.822.483,74 kune

rajanje od travnja 2019. do prosinca 2023. godine

Cilj projekta je pružiti potporu (potencijalnim) korisnicima za pripremu/provedbu projekata te ojačati opće kapacitete lokalne i područne (regionalne) samouprave za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih na korištenje sredstava EU fondova

Splitsko-dalmatinska županija je u prošlom financijskom razdoblju ugovorila 7,1 milijardu kuna za projekte!

Ojačani su operativni i strateški kapaciteti te spremnost županije na apsorpciju EU sredstava - ističe Jozo Sarač, ravnatelj RERA S.D., koja je pružila pomoć u pripremi i provedbi projekata za više od 50 gradova, općina i javnopravnih tijela

01. svibanj 2024 17:56