UPRAVA

Grad Dubrovnik - RAZVOJAN, UKLJUČIV, SOCIJALNO USMJEREN I OSTVARIV PRORAČUN

22. prosinca 2022. - 08:00

Uz veliku potporu vijećnika na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika usvojen je Proračun Grada Dubrovnika za 2023. godinu. Prvi proračun izražen u novoj valuti planiran je u iznosu od 87.235.714,00 eura te predstavlja značajan korak u oporavku gradskih financija približavajući se vrijednostima predpandemijskog proračuna koji je 2019. godine iznosio 92.164.644,24 eura.

Proračun Grada Dubrovnika za 2023. ostvariv je, razvojan i socijalno usmjeren, a njegove stavke uvelike obuhvaćaju sve skupine društva – radno stanovništvo, obitelji, djecu, mlade, umirovljenike i potrebite.-"Usvojili smo ključni dokument Grada Dubrovnika za 2023. godinu. Razvoj, briga o mladima, briga o starijima, poticanje poduzetništva, razvoj sportske infrastrukture samo su neki od programa koje nosimo u Proračunu. Hvala svim vijećnicima na konstruktivnoj raspravi kao i na nikad većoj podršci Proračunu", izjavio je gradonačelnik Mato Franković nakon što je prijedlog Proračuna dobio potporu vijećnika.

Sredstva za Dom Ragusa

Najznačajniji iznos, kao i svake godine, planiran je za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, a svi prepoznati programi u obrazovanju, sportu, zdravstvu i socijalnoj skrbi usklađeni su sa stvarnim potrebama. Predviđeno je i povećanje izdvajanja za umirovljeničke dodatke i druga socijalna davanja, sve prema prethodno donesenoj Odluci o socijalnoj skrbi. Po prvi put u proračun su uključena sredstva za rad novoosnovane ustanove Dom za starije osobe Ragusa, koji će skrbiti o novom domu za starije i nemoćne u Gružu, ali i o budućem domu ispod Opće bolnice Dubrovnik. Proračun obuhvaća i povećanje plaća djelatnicima u dječjim vrtićima, a uključena su i sredstva u iznosu od 8,3 milijuna kuna za povećanje kolektivnih prava djelatnika ustanova u kulturi za 19%. Grad Dubrovnik započeo je sa sveobuhvatnim projektom Participativnog budžetiranja koji je u prethodnom periodu zbog korona krize zastao dok u nadolazećoj godini započinje implementacija programa. Provedba aktivnosti u 2023. predviđene su na razini gradskih kotareva i mjesnih odbora na način da građani, pripadnici određenog gradskog kotara/mjesnog odbora na radionicama osmišljavaju projekte koje potom, temeljem broja glasova, predlažu gradskoj upravi za financiranje. Proces odabira i razrade projekata traje kroz 2023. godinu, a izvedba se predviđa proračunom za 2024. godinu. U 2023. provedba Participativnog budžetiranja u Dubrovniku planira se i na razini sedam osnovnih škola na području grada Dubrovnika.

image
Vspvideo A72/

Uz rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale s ugovorenim završetkom radova u studenom iduće godine, Grad Dubrovnik nastavlja razvijati i druge kapitalne i infrastrukturne projekte pa se u Proračunu za 2023. godinu planiraju sredstva za nastavak realizacije projekata poput spojne ceste Tamarić, multifunkcionalne dvorane Gospino polje, sportske dvorane Orašac, rekonstrukcije Osnovne škole Ivana Gundulića, prometnice iza zgrada "Kineski zid", spojne prometnice D8-Nuncijata, Dječjeg vrtića Komolac i DV Pčelica.Od novih projekata izdvajaju se spomenik djeci stradalnicima domovinskog rata, pretovarna zona Ploče iza Grada, plato na spoju šetnica Uvale Lapad te izgradnja hangara VK Neptun, čime se nastavlja započeti proces ulaganja u sportsku infrastrukturu. Osigurana su i sredstva za rekonstrukciju sportskog igrališta Gimnazije Dubrovnik, jedinog u naselju Ploče, u igralište s umjetnom travom kako bi ga građani napokon opet mogli koristiti. Planiran je i završetak energetske obnove Luže te rekonstrukcija mosta Ombla. U idućoj godini doći će i do pojačanja programa investicijskog održavanja i sanacije nerazvrstanih cesta na gradskom području u ukupnoj površini oko 20.000 metara kvadratnih.

Jedan od ključnih investicijskih projekata je i modernizacija sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika koja će uključiti zamjenu 3755 zastarjelih, energetski neučinkovitih i ekološki neprihvatljivih, rasvjetnih tijela na širem gradskom području. Izvođenju radova pristupit će se u siječnju 2023., što ostavlja dovoljno vremena za izgradnju sustava do siječnja 2024. kada će cijena električne energije za Grad Dubrovnik značajno porasti.

Serpentine Srđ

U 2023. godini očekuje se realizacija projekta Serpentine Srđ uz sufinanciranje Ministarstva hrvatskih branitelja. Pokreće se implementacija druge faze projekta zone posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre grada, a nakon što je na prijedlog Grada u zakonsku regulativu uvršten pojam "zona prometa u zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni", a koji povijesnim gradovima pod zaštitom UNESCO-a omogućuje uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe.

Ističe se izrada projektne dokumentacije za Centar za pružanje usluga u zajednici, namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21 godine života. U idućoj godini planira se izraditi cjelokupna projektna dokumentacija i ishoditi građevinska dozvola, nakon čega će se u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i ostalim jedinicama lokalne samouprave, pronaći najbolji model financiranja za ovaj iznimno važan projekt.

Naglasak je i na nizu postupaka izrade prostorno-planskih dokumenata poput urbanističkih planova uređenja, ali i započeti postupak izrade Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika koji će definirati jasnu viziju razvoja grada za dugoročni period.

Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije i drugih izvan proračunskih izvora po dostupnosti istih za prijavu i financiranje.

Lapadska obala završena do kraja 2023.

Projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale vrijedan 70 milijuna kuna najveća je kapitalna investicija u cestovnu infrastrukturu užeg gradskog područja u posljednjih 50 godina, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima.

Modernizacija sustava javne rasvjete

Grad Dubrovnik investiciju financira kreditom HBOR-a s rokom otplate od sedam godina te fiksnom kamatnom stopom od 0,5 posto. Novčana ušteda na troškovima električne energije koja će se postići ovom rekonstrukcijomveća je od dva milijuna kuna na godišnjoj razini, a dodatno će se značajno smanjiti i troškovi održavanja sustava.

Dubrovnik domaćin svjetskim natjecanjima najviše razine

U prosincu 2022. potpisan je ugovor za izradu projektne dokumentacije nove sportske multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju koja će biti završena u roku za Svjetsko rukometno prvenstvo 2025. godine. Osim za sport, multifunkcionalni prostor koristit će se za održavanje kongresa, koncerata i druge kulturne sadržaje.

Prvi Plan upravljanja u Hrvatskoj

Usvajanjem Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a “Starim gradom Dubrovnikom”, u travnju 2021. godine Dubrovnik je postao i prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je izradio i usvojio strateški dokument nulte kategorije koji dosad za područje Dubrovnika nije postojao, a aktivnosti Plana već se uveliko provode u praksi kroz niz mjera gradskih upravnih odjela.

15. travanj 2024 19:22