PROMET

Croatia Airlines - VAŽAN DIO TURISTIČKE INFRASTRUKTURE

Piše SD
23. prosinca 2022. - 08:00

U turističkoj sezoni 2023. godine nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines izravno će povezivati Hrvatsku s 22 međunarodna odredišta, odnosno s 23 europske zračne luke.

Od ožujka do listopada zrakoplovi Croatia Airlinesa letjet će iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Zadra, Pule, Rijeke, Osijeka i s Brača na ukupno 47 međunarodnih linija. Planirano je više od 17.000 letova, a u ponudi će biti više od 1,820.000 sjedala. Te brojke, kažu nam u hrvatskoj nacionalnoj aviokompaniji, govore koliko Croatia Airlines snažno povezuje Hrvatsku s velikim europskim odredištima.

Osim toga, Croatia Airlines kao član Star Alliancea, najvećega zrakoplovnog saveza na svijetu, putnicima pruža uslugu prepoznatljive kvalitete i standarda uz mnoge komparativne prednosti kao što su povoljne mogućnosti priključnih letova iz europskih prometnih čvorišta u odredišta diljem svijeta, korištenje zajedničkih terminala i drugo.

Mrežom izravnih međunarodnih letova Croatia Airlines pruža podršku razvoju hrvatskog turizma i gospodarstva, te pridonosi još većoj dostupnosti Hrvatske i njezinoj privlačnosti na turističkoj karti svijeta. U kompaniji posebno naglašavaju povezanost Zračne luke Split u kojoj je tijekom ovogodišnje sezone, kao odgovor na pojačanu tržišnu potražnju, uvedeno pet novih linija (za Amsterdam, Bukurešt, Dubin, Milano i Stockholm), a u 2023. godini planirano je uvođenje još dvije nove sezonske linije, za Oslo i Skoplje. To znači da će Split naredne turističke sezone biti izravno povezan s 20 europskih odredišta, odnosno s 21 zračnom lukom. To su Amsterdam, Atena, Beč, Berlin, Bukurešt, Dublin, Düsseldorf, Frankfurt, Kopenhagen, London Gatwick i London Heathrow, Lyon, Milano, München, Oslo, Pariz, Prag, Rim, Skoplje, Stockholm i Zürich. Planirano je ukupno 70 tjednih rotacija, odnosno 140 letova.

U ljetnoj sezoni 2023. Croatia Airlines izravno će povezivati Zagreb i 15 europskih odredišta - Amsterdam, Atenu (via Dubrovnik), Barcelonu, Beč, Bruxelles, Dublin, Kopenhagen, Frankfurt, London, München, Pariz, Rim (via Split i via Dubrovnik), Sarajevo, Skoplje i Zürich. Planirano je više od 120 tjednih rotacija, odnosno 240 tjednih letova.

Kako bi pridonijela razvoju turističkog potencijala Dubrovačko-neretvanske županije i grada Dubrovnika, Croatia Airlines će tijekom ljetne sezone izravno povezati najjužniju hrvatsku zračnu luku izravnim međunarodnim letovima u sedam europskih odredišta - Atenu, Frankfurt, München, Pariz, Prag, Rim i Zürich. Planirano je 26 tjednih rotacija.

Na sezonskoj liniji Rijeka-München-Rijeka letovi su produljeni do siječnja 2023. godine, a nastavit će se obavljati triput na tjedan i tijekom sljedeće turističke sezone. Osim toga, na liniji Osijek-München-Osijek od svibnja ove godine zrakoplovi lete tijekom cijele godine i to dvaput na tjedan, a sljedeće sezone planirana je i jedna tjedna rotacija na liniji Brač-München.

Osim širenja međunarodne mreže letova, Croatia Airlines osigurava i zračnu povezanost hrvatskih gradova i regija svojim letovima u domaćem redovitom prometu. Kompanija tijekom turističke sezone povezuje osam hrvatskih zračnih luka (Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar, Pulu, Rijeku, Osijek i Brač). Najviše letova u 2023. godini planira se na linijama Zagreb – Split i Zagreb – Dubrovnik, u prosjeku do pet letova dnevno, a ponovno su planirani letovi na sezonskim linijama Osijek – Split, Osijek - Dubrovnik i Zagreb - Brač.

Međunarodni letovi

Kako bi pružio snažan doprinos hrvatskom turizmu, Croatia Airlines je ljetni red letenja za 2023. godinu s proširenom mrežom europskih odredišta te povećanim brojem letova na postojećim linijama u međunarodnom prometu, predstavio u studenom ove godine na jednom od najvećih i najpoznatijih turističkih sajmova WTM u Londonu, na kojemu je zajednički nastupio s Hrvatskom turističkom zajednicom.

- Naša čvrsta namjera je da i u 2023. godini ostanemo strateški važan dio hrvatske prometne i turističke infrastrukture te da svakodnevno pridonosimo održavanju prometne povezanosti hrvatskom gospodarstvu, građanima i svojim putnicima – rekao je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa.

Značajna vijest svakako je i ona o obnovi flote Croatia Airlinesa koja kreće 2024. godine. Naime, nacionalna kompanija je krajem studenog 2022. potpisala ugovor o nabavi najsuvremenijih zrakoplova Airbus A220, a sve s ciljem stvaranja još kvalitetnije i konkurentnije avioprijevozničke ponude Republike Hrvatske.

Temeljem tog ugovora, u razdoblju od 2024. do 2026. godine svi postojeći avioni Croatia Airlinesa zamijenit će se novom unificiranom (single – type) flotom te će tvrtka u potpunosti prijeći na mlazni pogon aviona, osiguravajući tako znatno kvalitetnije i ugodnije letove svojim putnicima, ali i daleko ekonomičnije i održivije poslovanje.

U razdoblju od 2024. do 2026. godine svi avioni Croatia Airlinesa zamijenit će se unificiranom flotom i u potpunosti će se prijeći na mlazni pogon, osiguravajući tako znatno kvalitetnije i ugodnije letove i daleko ekonomičnije i održivije poslovanje

15. lipanj 2024 21:22