KULTURA

‘ZLATNA VRATA‘ U pandemiji smo imali rast polaznika od 150 posto!

Piše Jasenka Leskur
Foto Nikola Vilic/Cropix
20. prosinca 2021. - 16:45

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" epidemijom COVID-19 pogođen je u obje djelatnosti: u obrazovanju i u kulturi, ali poslovnu godinu završit će iznimno uspješno. Broj polaznika njihovih tečajeva za profesionalno osposobljavanje u 2021. godini je nikad veći, financiranjem iz EU fondova osiguravaju za ciljane skupine stanovništva besplatne edukacije, ali i razne neformalne radionice, a njihovo vjerno članstvo Kinoteke nije ih napustilo.

- Za vrijeme "lockdowna" prvi izazov je bio rad od kuće, zatim organizacija nastave na daljinu - sjeća se ravnateljica Danijela Čukušić.

- Kinopubliku smo animirali kinokvizom, a preko platforme MUBI omogućili smo joj gledanje europskog filma. Napravili smo online izložbu likovnih radova naših polaznika, na sve izazove uspješno smo odgovorili. Organiziranje nastave na daljinu nije bilo jednostavno jer je većina naših polaznika starije životne dobi i nisu dovoljno informatički pismeni. Sada nakon gotovo dvije godine možemo reći da se starija populacija prilagodila informatizaciji, smanjio se otpor prema radu na računalu, većina je prihvatila online nastavu. Ovu 2021. godinu završit ćemo s većim brojem polaznika u odnosu na prijašnje godine, a pogotovu u odnosu na 2019. godinu, kada sam stupila na dužnost ravnateljice. Bilježimo porast od 150 posto u broju polaznika! Ovu godinu imali smo više od 500 polaznika različitih programa obrazovanja.

image
Nikola Vilic/Cropix

U ovoj i prošloj godini zbog korone smo imali manje projekcija u Kinoteci, samim time i publike. Ograničen je broj gledatelja zbog epidemioloških mjera. Ipak, i u takvim okolnostima uspješno privodimo godinu kraju. Možemo biti optimisti, prije svega zahvaljujući odanoj publici kojoj očito odgovara naša repertoarna politika, pažljivo birana i sasvim drugačija od ostale filmske ponude u gradu. Posebno nas raduje činjenica kako je dio programa u Ljetnom kinu Bačvice – "cinema al fresco" – bio jedan od najgledanijih programa uopće. Jednom tjedno „klasični“ film na otvorenom imao je posjećenost kakve se ne bismo stidjeli ni u normalnim okolnostima.

Koji su tečajevi za profesionalno osposobljavanje bili najpopularniji u 2021. godini?

- Najviše polaznika imali smo u programima osposobljavanja za poslove pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s teškoćama, gerontodomaćice, njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, slastičara, osposobljavanja za rad na računalu, dadilje, učenja engleskog jezika, a od neformalnih programa najpopularnije su bile likovne radionice. Osim njih, nudili smo još učenje njemačkog jezika, osposobljavanje za soboslikara/ličioca, masera, vrtlara, cvjećara, vizažista, suradnika u provedbi EU fondova, voditelja izrade i provedbe EU fondova i poslove knjigovođe. U 2021. godini imali smo preko 20 različitih programa obrazovanja. Javljali smo se na javne pozive vezane za obrazovanje u Selcima, Solinu, Splitu, Otoku, Sinju, Imotskom. U prošloj godini na javnom pozivu HZZZ-a odabrani smo za izvođača koji će osposobiti ljude za poslove masera, njegovatelja starijih i nemoćnih osoba i gerontodomaćice - to nas očekuje u novoj godini.

Projekt "Aktiviraj se i kreni" financiran je iz EU fondova, a programi su besplatni za polaznike. Što je njegov cilj?

- Cilj projekta je unaprijediti postojeće te razviti nove programe za socijalno uključivanje ciljnih skupina kako bi im se povećala kvaliteta života kroz aktivnije sudjelovanje u društvu i zapošljivost na tržištu rada. Ciljna skupina su osobe u dobi od 15 do 25 godina, osobe starije od 55 godina te osobe s invaliditetom. Projekt je vrijedan 2,3 milijuna kuna. Polaznici besplatno pohađaju programe za osposobljavanje za pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s teškoćama, dadilje, računalnog operatera, uče engleski jezik A1 i B2 stupanj, te njemački jezik A1 stupanj, digitalni marketing... Također neformalne likovne radionice, kreativne radionice, radionice zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, modela uključivanja građana u zajednicu i aktivno građanstvo, zaštite zdravlja i prevencija bolesti, radionice digitalnih platformi i filmske radionice. U sklopu projekta može se besplatno doći na filmske projekcije koje se održavaju zadnje dvije srijede u mjesecu. Trenutno u ponudi imamo radionice decoupagea, kukičanje, krojenje i šivanje… Sve neformalne radionice podjednako traže i mlađa i starija populacija. Mlađi ih žele pohađati kako bi stekli određena znanja i vještine, a stariji kako bi svoje slobodno vrijeme proveli što ugodnije i kvalitetnije, tako da konstantno ispitujemo tržište i osluškujemo potrebe naših sugrađana.

image
Nikola Vilic/Cropix

Oni koji su sportskog duha uključeni su u satove pilatesa i joge. Dio programa započeo je početkom listopada i grupe su popunjene, a nove grupe programa obrazovanja za digitalni marketing i za pomoćnika u nastavi s učenicima s teškoćama planiran je za veljaču 2022. godine. U projekt je do sada uključeno više od 250 osoba, što znači da u budućnosti moramo nastaviti aplicirati na ovakve i slične EU projekte.

Osim ovog projekta, Centar "Zlatna vrata" uključen je u projekt Tematska mreža „Medijsko obrazovanje je važno" s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za učinkoviti dijalog s javnom upravom, socijalnim partnerima te visokoobrazovnim i istraživačkim institucijama u oblikovanju i provođenju reformi vezanih uz razvoj medijske pismenosti.

U 2022. godini počet će provedba projekta „Kino Magistrala”. Ovo je partnerski projekt Kina Mediteran, Art-kina u Rijeci, Kinoteke Zlatna vrata u Splitu i Kinematografa Dubrovnik. Jedan je od 15 projekata odabranih za financiranje od strane mreže Europa Cinemas i Kreativne Europe, potprograma MEDIA. Cilj projekta je potaknuti umrežavanje kina na nacionalnoj i europskoj razini, kako bi zajednički razvili strategije i aktivnosti povratka publike u kina nakon krize prouzrokovane globalnom pandemijom.

18. travanj 2024 16:17