TRADICIJA

ZLATNA BOGDANUŠA GRAND SELECT - Rođen je prvi premium pjenušac otoka Hvara!

Piše MERI ŠILOVIĆ
21. prosinca 2021. - 11:15

I to se dogodilo: otok Hvar dobio je svoj prvi premium pjenušac, Zlatan bogdanuša grand select. Rođen je na izmaku ove 2021. godine, a gdje bi nego u poznatoj vinskoj kući Zlatan otok iz Svete Nedilje. I sve je napravljeno baš kako bi pokojni Zlatan Plenković, utemeljitelj Zlatan otoka i najnagrađivaniji hrvatski vinar ikad, htio: pjenušac je napravljen od autohtone hvarske sorte bogdanuše, koje gotovo i nema nigdje osim na otoku Hvaru, a delikatan posao stvaranja ovog vrhunskog prirodnog pjenušavog vina Zlatanovi sinovi Nikola i Marin povjerili su velikim majstorima pjenušaca, vinskoj kući Peršurić iz Poreča.

– Prvi put smo naš pjenušac Zlatan bogdanuša grand select predstavili prije mjesec dana na Vinskim ikonama na Kampusu u Splitu. Tada smo njime počastili sve prisutne, bio je piće dobrodošlice te manifestacije na otvorenju – veli nam Darko Janković, savjetnik uprave Zlatan otoka, koji je odgovorio i na piatanje kako su procijenili da se dobar pjenušac može napraviti od autohotne hvarske sorte – bogdanuše.

Željeli smo klasičnu metodu

– Ona sama po sebi ima neke odlike koje su rijetke u dalmatinskim vinima. Ima visoke kiseline, niske alkohole, ugodne gorčine. Kad smo vidjeli u kom smjeru se vino razvija, bogdanušu berbe 2017. dali smo u petom mjesecu 2018., kad je bilo mirno vino, kod Peršurića, čuvene kuće znalaca pjenušca, da nam oni naprave pjenušce. Poslali smo im 1000 litara bogdanuše. Pitali su nas u kom smjeru želimo ići s pjenušcem. Nismo htjeli ove brze metode pravljenja pjenušca, nego baš klasičnu metodu, ali smo rekli da želimo ići u dva smjera. Prvi smjer: da imamo jednu laganiju svježiju bogdanušu, koja bi bila godinu dana kod njih na doradi, i to je bila Zlatan bogdanuša pjenušavo vino Novus sa srebrnom etiketom. Ona je u našem restoranu "Bilo jidro" u Svetoj Nedilji 2019. godine imala svoju premijeru, a dali smo je i "Sunčanom Hvaru" za neke specijalne događaje, tek da se pokaže da Hvarani mogu napraviti i pjenušac.

image
Ovo vrhunsko pjenušavo vino napravljeno je od autohtone hvarske bijele sorte bogdanuše. U njegovu stvaranju sudjelovali su veliki majstori pjenušca Peršurići iz Poreča, a boca je vrlo malo i mogu se kupiti i kušati samo u Svetoj Nedilji
Saša Burić/Cropix

Drugi smjer je, kaže Darko Janković, bio da to bude jedan ozbiljan pjenušac i ovo je u biti cilj – Zlatan bogdanuša grand select. Prva varijanta i serija pjenušavo vino Novus, koji je odležavao godinu dana, veli, bila je tek da vide u kojem smjeru vino ide.

– Za razliku od Novusa, vrhunski pjenušac Zlatan bogdanuša grand select je odležavao tri godine. Stigle su te boce sa zlatnom etiketom u Svetu Nedilju prije nekih mjesec dana. Trebali smo ovu našu bogdanušu kao hit predstaviti na Vinocomu, festivalu vina u "Esplanadi" u Zagrebu, ali kako je zbog COVID-a otkazan, pričekat će iduću godinu – kazao je Janković.

A gdje se može kušati i kupiti Zlatan bogdanuša grand select?

– Mislim da je i nećemo puštati u neku službenu prodaju, ovo je više da pokažemo što možemo i što može hvarska autohtona sorta bogdanuša. Ovaj pjenušac Zlatan bogdanuša grand select je nastao kao spomen 25 godina rada s vrhunskim vinima vinske kuće Zlatan otok, a moći će se dobiti u našem restoranu "Bilo jidro" na Hvaru ili preko našeg weba.

Odležala je tri godine

Savjet znalcima i radoznalcima: valja požuriti jer nema ovog vrhunskog prirodnog pjenušavog vina od bogdanuše puno. Napravljeno je, veli Darko Janković, ukupno samo 1200 boca, i to 600 boca Novusa odležanog godinu dana, koji je ovog ljeta već "planuo" u restoranu "Bilo jidro", gdje jedriličari i znalci vole svratiti po vrhunsku kapljicu, i još samo 600 boca ove Zlatan bogdanuše grand select, koja je odležavala tri godine.

Serija Grand select u vinskoj kući Zlatan otok znači da je to izabrano vino, da je to vino koje nije u klasičnoj ponudi, i Zlatan bogdanuša grand select je nova zvijezda u toj seriji.

– Nama je s ovim i bio cilj da se prikaže ta širina naših vrhunskih vina u seriji Grand select. Nije da je prije bio Plavac grand cru pa je sad Plavac grand select, nego cijela serija Grand select predstavlja posebna ekskluzivna vina ili probrane berbe, ili određene sorte, ili izuzetne godine. Zato je išao naš Syrah grand select jer nam je stvarno ta berba 2016. godine dala izvanredan syrah. Ne ide svake godine. U seriji Grand select, dakle seriji posebnih iznimnih vina, imamo Plavac grand select, koji je nekadašnji grand cru, imamo Crljenak grand select, Pošip grand select i Syrah grand select. Sad smo tu seriju proširili s pjenušcem Zlatan bogdanuša grand select. Sljedeće godine ne znači da nećemo neko novo vino, neku novu berbu staviti u grand select, ako se dogodi nešto iznimno, izvan svih standardnih parametara. Kad vidite seriju Grand select, onda znate da je to nešto posebno.

Napravljeno 600 boca

– Ovih 600 boca Zlatan bogdanuše grand select stvarno nije puno. Što ako znalci ljubitelji vina požele još, planirate li saditi nove vinograde bogdanuše?

– Bogdanuša je limitirana na Hvaru i mi imamo relativno male količine. Naša produkcija je između šest i osam tisuća litara. Nažalost, bogdanuše nema puno. Pokojni Zlatan nju nije ni davao s Hvara vani. Vi njegovu bogdanušu izvan Hvara niste mogli nigdje ni naći jer on bi rekao: "Mi ćemo to popit u selu." I tako je i bilo. To je vino niskih alkohola, ugodnih kiselina i zapravo krasno ljetno vino. Što se tiče nove sadnje bogdanuše, na Hvaru su prostori za to limitirani, a nismo je sadili ni u našim vinogradima u Makarskoj, ni u Jadrtovcu. Bogdanuša je vezana za Hvar i neka ostane na Hvaru.

Što se tiče nove sadnje bogdanuše, na Hvaru su prostori za to limitirani, a nismo je sadili ni u našim vinogradima u Makarskoj, ni u Jadrtovcu. Bogdanuša je vezana za Hvar i neka ostane na Hvaru

Mislim da je i nećemo puštati u neku službenu prodaju, tvrde iz Zlatan otoka, ovo je više da pokažemo što možemo i što može hvarska autohtona sorta bogdanuša. Ovaj pjenušac Zlatan bogdanuša grand select nastao je kao spomen 25 godina rada s vrhunskim vinima vinske kuće Zlatan otok

08. svibanj 2024 09:53