STVARANJE TRADICIJE

VINOGRADI VOLAREVIĆ Priča o vinu ‘Kremena‘ stara je milijunima godina

Piše Stanislav Soldo
Foto Dubravko Vlahović
21. prosinca 2021. - 13:16

Kad je Rade Volarević daleke 2005. godine zakopao prvu lopatu u kršu Komarne ni najveći optimisti tada nisu mogli naslutiti da će na dvanaest hektara prostora, na kojima je rasla makija niknuti nepregledni vinogradi koji su izmijenili sliku neretvanskog priobalja. Padine Komarne postale su hrvatska Toskana na kojima rastu birane sorte vinove kao što su plavac mali, tribidrag (crljenak aštelanski, zinfandel), pošip i maraština, od kojih se u ekoproizvodnji proizvodi vrhunsko vino.

image
Denis Jerkovic/Cropix

Novi brend u vinskoj paleti Vinarije Volarević dolazi pod nazivom Kremena. Ime dolazi od obližnjeg brda na kojem su vinogradi zasađeni. Vina su buteljirana sa stručno dizajniranom vinskom etiketom na kojoj se vide obrisi fosilnih ostataka koji su pronađeni na jednom dijelu vinograda. Upravo ova etiketa Komarne vinoljupce uvodi u zanimljivu vinsku priču staru tisuće godina te daje vizualno iskustvo onoga što će doživjeti drugim osjetilima.

Trsevi rasli iz fosila

„Kremena“ Dubrovačka Malvasija 2020. Vino je napravljeno od udomaćene dalmatinske sorte dubrovačka malvasija. Grožđe dolazi s već spomenutog brda Kremena, a tlo karakteriziraju unikatni fosili školjaka i listova masline. Grožđe je ručno ubrano te je fermentiralo na vlastitim kvascima u korištenim 225 l bačvama. Maceracija je trajala impresivnih 150 dana bez uporabe sumpora. Vino je nefiltrirano, a minimalna doza sumpora je aplicirana prije punjenja u boce. Proizvedeno je 875 boca.

image
Foto Veraja

Mlade zlatne boje s nevjerojatnom bistrinom usprkos 150 dana maceracije i nefiltriranja. Parfemično sa suptilnim notama pink ruža, narančinog cvijeta, ličia i manga. Veoma delikatno i vibrantno s finim svilenkastim teksturama. Vino je istodobno strukturno i elegantno s dugim kredastim završetkom. Sljubiti s juhom od jastoga, lososom, jakobovim kapicama te tjesteninom s bijelim tartufima. Uživati 2022. – 2030. Poslužiti u burgundijskoj čaši na temperaturi 14 – 16 Celzijevih stupnjeva.

Plavac Mali 2018.

Drugo vino u paleti Kremena je Plavac Mali 2018. To je vino napravljeno od autohtone dalmatinske sorte plavac mali. Grožđe dolazi također s brda Kremena. Zanimljivo je da je grožđe ručno ubrano, smuljano te fermentirano u otvorenim inox tankovima s dnevnom remontažom. Maceracija je trajala između 8 i 12 dana ovisno u tanku, nakon čega je vino kupažirano i odležano 8 mjeseci u 15% novim francuskim, američkim i hrvatskim bačvama 225 l. Proizvedeno je 660 boca.

image
PLAVAC MALI
Foto Veraja

Vino ocrtava prekrasna duboka rubin boja s intenzivnim viskozitetom. Pregršt zrelog voća s crnim višnjama i brusnicama u glavnim ulogama. Bouquet donosi privlačne arome sladića, crne čokolade, dima i moke. Vino je kompleksno, punog tijela s izrazitom mekoćom, dok zrelo tamno voće i muskularno baršunasti tanini čine idealnu harmoniju. Završetak je prašnjav i dugačak. Sljubiti s Tomahawk steakom i odležanim Parmigiano Reggiano sirom. Uživati 2022. – 2030. Poslužiti u Bordeaux čaši na temperaturi 18 – 20ºC.

image
Foto Veraja

Posebno vinogorije

Prve vinske kapljice potekle su s Komarne 2010. godine, a već 2013. Komarna je zbog svojih posebnosti i službeno priznata kao posebno vinogorje. Danas ovdje raste pola milijuna loza u vinogradima koje njeguje sedam vinara vinogradara. Zanimljivo je da je kompletno vinogorje Komarna u ekološkom uzgoju i u vinograde je uvedeno navodnjavanje.

Osim po Hrvatskoj vinarija Volarević danas uspješno plasira svoja vina i na međunarodna tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Singapura, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švicarske i Belgije.

- Naša misija je stvoriti najbolju vinsku priču, ujediniti znanost i tradiciju u stvaranju vrhunske vinske kapljice, pružajući tako našim kupcima zaista posebna vina u koja je uloženo puno obiteljskog truda i rada. Naša predanost kvaliteti i detaljima rezultira našim izvanrednim, nagrađivanim vinima u kojima mogu uživati svi - reći će Josip Volarević, enolog u vinariji.

image
Denis Jerkovic/Cropix

Ključni postupci proizvodnje vina, kao što su obrezivanje, vezivanje i prorjeđivanje grozda, provode se ručno. Sazrijevanje grožđa od početka pažljivo prati Josip po struci enolog kako bi se osigurao najbolji trenutak berbe.

Vinarija Volarević je iznimno ponosna na vina koja dolaze na stolove brojnih vinoljubaca svjesni da takvom vrhunskom kvalitetom vina stvaramo svoju vinarsku tradiciju za buduće generacije. A, vrhunska vina obitelji Volarević mogu se kušati u modernoj vinariji u Metkoviću odmah preko puta Rasadnika uz cestu koja vodi prema arheološkom muzeju Narona.

Laboratorij za analizu

Moderna vinarija, prostire se na tisuću metara kvadratnih, a sastoji se od četiri cjeline: podruma gdje se njeguju i odležavaju vina, proizvodnog dijela, skladišta i kušaonice sa wine-shopom u kome je kompletna ponuda vina.

Vina se čuvaju u modernom podrumu u kome je, uz inox tankove raznih dimenzija, oko 250 hrvatskih, francuskih i američkih hrastovih bačava. Vina odležavaju u hrastovim bačvama raznih veličina od barriquea do bačava od 5000 litara.

- U našoj vinariji oslanjamo se na najmodernije tehnologije, kontrolirane procese fermentacije te tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim bačvama. Spajamo ručnu berbu s najnovijim tehnologijama u preradi te tradicionalnim načinom njegovanja vina vrhunske kvalitete. U sklopu vinarije nalazi se odlično opremljen laboratorij koji omogućuje detaljnu analizu vina, otkriva nam enolog Josip Volarević.

Obitelj Volarević je povjerenje i ugled stekla kao vlasnik vrlo uspješnog Rasadnik Prud. Većina maslina, loze i drugih voćaka što rastu diljem hrvatske obale i otoka potiče upravo iz njihova Rasadnika Prud. Pozornost plijene stare masline, pritisnute bremenom godina koje poredane oko vinarije u velikim pitarima čekaju nove vlasnike. Njima je u rasadniku udahnut novi život i one će zasigurno krasiti nečiji vrt ili okućnicu.

Vrhunska vina obitelji Volarević mogu se kušati u modernoj vinariji u Metkoviću odmah preko puta Rasadnika uz cestu koja vodi prema arheološkom muzeju Narona

24. travanj 2024 11:46