GOSPODARSTVO

VELEUČILIŠTE ŠIBENIK Nakon obnovljene glavne zgrade gradi se i studentski dom

Piše Toni Veljača
Foto Niksa Stipanicev/Cropix
20. prosinca 2021. - 16:37

Šibeniku bi se uskoro, pored titule jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija na obali, mogla pripisati i titula najpoželjnijega grada za studiranje. Barem u ovim našim, hrvatskim okvirima. Naime, Grad je u suradnji sa šibenskim Veleučilištem (VUŠ) napravio značajan infrastrukturni iskorak. Postojeća zgrada Veleučilišta je proširena i obnovljena, pred realizacijom je novi studentski dom, kao i novi preddiplomski i diplomski studiji. I više nego dobar razlog da porazgovaramo s prvim čovjekom VUŠ-a, dekanom Ljubom Runjićem. Početak akademske godine bio je zahtjevan, kako za VUŠ, tako i za bilo koju obrazovnu ustanovu.

– Početkom godine održavali smo online nastavu, profesori su bili opremljeni prijenosnim računalima i sve je proteklo u najboljem redu. Srećom, u travnju smo se vratili u studentske klupe. U kvaliteti nastave ipak je velika razlika – kazao nam je dekan.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Studentske klupe osvanule su i u novom dijelu zgrade Veleučilišta, koji je rekonstruiran i nadograđen krajem prošle godine. Osim predavaonica, studentima su tako od ove godine na raspolaganju suvremena knjižnica, čitaonica i informatički kabinet.

– Ovim projektom dobili smo uvjete za studiranje kojih se ne bi posramila ni puno bogatija sveučilišta. Cijeli ovaj prostor sada je povezan liftom te prilagođen za osobe s invaliditetom. Također su napravljeni novi uredi za dekanat i vijećnica. Sama investicija bila je vrijedna oko 22 milijuna kuna. Polovicu tog iznosa financirali smo mi, a drugu polovicu Vlada Republike Hrvatske – istaknuo je Runjić.

Pored nove zgrade Veleučilišta, pred realizacijom je i najveći infrastrukturni projekt kada je obrazovanje u Šibeniku u pitanju. Studentski dom "Palacin", projekt vrijedan 85 milijuna kuna. Podsjetimo da će Grad sufinancirati projekt s pet milijuna kuna, dok glavnina iznosa, od 80 milijuna kuna, dolazi iz europske blagajne.

– Trenutačno smo u fazi postavljanja stolarije. Očekujemo da će se studenti u novi studentski dom useliti do 17. rujna 2022. godine. To je naša okvirna projekcija. Što se tiče samog doma, on će imati ukupno 160 soba, odnosno 320 kreveta. Deset soba je predviđeno za studente s invaliditetom. Uz to, predviđen je novi studentski restoran, knjižnica, čitaonica i kantina, koja će se nalaziti na krovu doma. Ovo je definitivno naš najvažniji projekt, kojim ćemo, nadam se, privući mlade ljude da dođu studirati u Šibenik – naglasio je Runjić.

Osim infrastrukturnim projektima, naglašava dekan, mlade žele privući i novim studijskim programima. U planu je preddiplomski studij sestrinstva te diplomski studij računarstva.

– Intenzivno radimo na osnivanju studija sestrinstva. Imamo podršku Grada te očekujemo da ćemo do sljedećeg ljeta podnijeti zahtjev za inicijalnu akreditaciju studijskog programa. Ako sve bude po planu, s nastavom bismo trebali krenuti u akademskoj godini 2023./2024. Osim toga studija, u planu je da sljedeće godine krenemo s izradom elaborata o osnivanju diplomskog studija računarstva. Što je, kao i sestrinstvo, deficitarni kadar. Veleučilište prati trendove na tržištu rada i zbog toga ćemo krenuti i s tim studijem, koji je prirodni nastavak našeg preddiplomskog studija poslovne informatike – najavio je dekan.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Novim studijima zasigurno će se povećati i broj studenata u Krešimirovu gradu. Na Veleučilištu ih je trenutačno oko 650, s tim da je novoupisanih ove godine 250.

– Osim studenata iz Hrvatske, želja nam je privući i strane studente. Iz godine u godinu njihov broj raste, trenutačno ih je na Veleučilištu 20. Da nije pandemije, vjerojatno bi ih bilo i više. Cilj nam je da za četiri ili pet godina dosegnemo brojku od 60 stranih studenata. Internacionalizacija Veleučilišta je jedan od naših strateških ciljeva razvoja. Kada prednosti studiranja u Šibeniku, od klime i troškova života, nadovežete na infrastrukturu, kao što je novi studentski dom, onda mislim da su ti ciljevi ostvarivi – istaknuo je dekan.

Veleučilište je uključeno u brojne međunarodne projekte, ali je i važan dionik društvenog života u Šibeniku.

– Iza nas su brojni međunarodni projekti. Također, sudjelovali smo i u projektima na razini grada i županije koji su jednako važni za razvoj naše zajednice i društva. Veleučilište je zajedno sa studentskim centrom pokrenulo akciju uređenja studentskog parka. Preuredili smo jedan zapušteni i devastirani prostor koji nije imao svoju svrhu. Preostaje nam još jedna faza uređenja. Nadam se da će do proljeća park zasjati u najljepšem svjetlu – s optimizmom će Runjić.

Lijepa vijest, ali i potvrda da se jako dobro radi jest i činjenica da je Veleučilište u mjesec dana dobilo dva nova doktora znanosti. Trenutačno ih je sedam, konačan cilj je doći do brojke 15. Time bi se stekao jedan od uvjeta da se dosegne sveučilišna razina.

– Potičemo kolege na doktorat, dapače, i financijski ih podržavamo – tvrdi Runjić.

Želja da Šibenik postane grad studenata je očita. Na Veleučilištu je trenutačno oko 30 posto studenata iz Šibenika. Infrastrukturnim ulaganjima i novim studijskim programima ta bi brojka trebala biti znatno veća.

– Infrastrukturni krug smo zatvorili s novom zgradom i studentskim domom. U infrastrukturne projekte u proteklih nekoliko godina uloženo je gotovo 120 milijuna kuna. Za grad veličine kao što je Šibenik to je ogromna investicija. Svi preduvjeti za kvalitetan studij i obrazovanje sada su tu, nadam se da će to i budući studenti prepoznati – zaključio je Runjić.

05. svibanj 2024 03:53