SPORT

TENIS KLUB POMAK: Na Stinicama stasaju novi Pavići, Ančići, Ivaniševići

Piše Ivan Renić
Foto Glyn Kirk
20. prosinca 2021. - 15:12

Tenis i Pomak – ljubav je to koja traje od 2003. Peti studenoga iste godine osnovan je Tenis klub Pomak, koji je nedavno navršio 18. Čitavu punoljetnost već traje, gura dalje, bori se i uz sve teškoće postiže sjajne rezultate. Na splitskim Stinicama, gdje im je oduvijek bilo središte, ugostio nas je predsjednik kluba Zoran Ganjto.

– Ma, ja sam predsjednik, tajnik, trener, domar, sve što treba kako bi klub i dalje mogao rasti – govori nam svestrani Ganjto, koji je kineziologiju magistrirao 2010. godine.

– U najmu smo kod tvrtke "Pomak" d.o.o., prema kojima uredno izvršavamo sve obveze. Odnos je to međusobne potpore i razumijevanja. Neven Kulušić nebrojeno je puta pomogao klubu. U najtežim trenucima krize spašavao je svojim donacijama. Puno je uložio jer je prepoznao trud, rad i kvalitetu.

Pomak je član Splitskog saveza sportova od 2005. More uspjeha je za ovim teniskim klubom. Ističu onaj posljednji, kada je njihov Mate Pavić s Davis Cup reprezentacijom izborio drugo mjesto.

– On je već odavno naš član koji nas čini ponosnima. Uz to je osvojio i olimpijsko zlato, Wimbledon... Još dok je bio jako mlad, klub je stajao iza njega i pomagao mu.

U Pomaku se danas kale neki novi Pavići, mlade nade koje će u budućnosti zasigurno biti nosioci hrvatskog tenisa.

– Želim posebno istaknuti Milija Poljička. On je najbolji junior u Hrvatskoj, a natječe se po najvećim svjetskim juniorskim turnirima. Deseti je na svjetskoj juniorskoj rang-listi. Tu je Duje Markovina, najbolji kadet u državi. Proglašen je najvećom nadom hrvatskog sporta, dobio je nagradu "Dražen Petrović".

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Mladi lavovi tek dolaze

Na Stinicama trenira i mlada nadolazeća ekipa...

Rafael Behr je osvojio dvoransko Prvenstvo Hrvatske do 14 godina, dok je Lara Šerić bila u finalu i treća je na rang-listi. Svi oni su naša perjanica. Njima se ponosimo i dokazujemo da se u Pomaku radi odlično.

Tenis klub broji 23 registrirane igračice i igrača u Hrvatskom teniskom savezu. U teniskoj školi aktivno je 75 djece, dok su 20 rekreativaca članovi udruge. Brojni su istaknuti igrači koji su tijekom 18 godina postojanja prošli kroz Pomak ili trenirali na njegovim terenima: Antonio Veić, Petra Martić, Damir Džumhur, Karen Kačanov, Marin Draganja, Filip Džanko, Tomislav Brkić...

Za klubom sa Stinica uspješna je 2021. godina. Ponose se uspjesima Mate Pavića, njegovim olimpijskim, Grand slam i Davis Cup trofejima. Mili Poljičak je, kako smo spomenuli, 10. na svjetskoj juniorskoj rang-listi, osvojio je treće mjesto na juniorskom US Openu u paru te treće mjesto s reprezentacijom do 18 godina na ekipnom Summer Cupu.

– U Osijeku smo postali kadetski prvaci države u muškoj i ženskoj konkurenciji, iako smo pored zagrebačkih klubova bili autsajderi. Ipak, kada imate Markovinu, šansa uvijek postoji – nastavlja Ganjto.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Nižu se uspjesi

– Branit ćemo taj naslov. Radimo sjajan posao s mladima, ekipa je super, svi su se povezali.

Ovogodišnjim uspjesima s prvenstava Hrvatske tu nije kraj. Klara Vukičević osvojila je drugo mjesto u ženskim parovima za seniorke. Duji Markovini pripalo je treće u mješovitom paru (do 18 godina), a drugo mjesto pojedinačno (do 16 godina). Dominaciju je zaokružio trećim mjestom u muškom paru (do 16 godina).

Luka Plosnić je bio drugi u muškom paru do 16 godina, dok je Roko Markovina u istoj kategoriji bio treći. Lara Šerić bila je treća u pojedinačnoj konkurenciji do 14 godina (otvoreno) i druga u dvorani. Još jedna uzdanica Rafael Behr osvojio je prvo mjesto pojedinačno i u paru do 14 godina, kao i drugo u muškom paru (dvorana).

Vraćamo se opet na neprikosnovenog Markovinu, koji je u kategoriji do 14 godina osvojio prvo mjesto pojedinačno, a do 16 drugo. Prvi je bio i u muškom paru do 16 godina.

Luka Primorac je u dvorani, do 14 godina, u muškom paru bio drugi, a Marko Čolak je isti uspjeh postigao u konkurenciji do 12 godina.

Uz sve navedene uspjehe, Pomak i dalje muku muči s terminima za terene. Kako se približava zima, kišno i vjetrovito vrijeme, najtraženiji su oni natkriveni. Njih u Splitu nema mnogo, a ono što ima gotovo je nemoguće dobiti, kažu iz kluba.

– Mi smo u prvoj kategoriji Splitskog saveza sportova. Samo želimo ravnopravnu priliku kao ostali klubovi. Cijelu godinu se moramo boriti s tim. Postižemo vrhunske rezultate i opet ne možemo ništa. Ne samo mi, i ostali se klubovi suočavaju sa sličnim problemima – kaže Ganjto.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Velika nepravda

Potaknut, kako kaže, velikom nepravdom, u razgovor se uključio i Pomakov "alfa i omega" Neven Kulušić.

– Ovo je zdrava i normalna sredina. U nas su treneri isti od samih početaka. Pa, Vedran Martić je ovdje od 2003. Tu je i Nenad Ančić, teniska "institucija". Oni su podignuli ovaj klub, pripadaju im najveće zasluge što smo tenis u Pomaku podignuli na razinu na kojoj je danas. I, što je najvažnije, igrači dolaze k nama jer prepoznaju naš rad i predanost. Mi im pružamo podršku i sigurnost. Ne moramo nikoga zvati, potezati za rukav, kao što čine drugi klubovi.

- Samo želim jednake uvjete kao i ostali, ništa više. Možda bismo trebali tražiti i bolje jer su nam i rezultati takvi, ali to ne želimo. U Splitu nije rijetkost da netko zaposjedne nekretninu i onda ne dozvoljava drugima pristup. Kada bismo pristali biti dio nečije igre, onda bismo dobili sve potrebne uvjete, ali to ne želimo. Tužno je i da se na takav način odnose prema meni kao najvećem investitoru u sportsku infrastrukturu grada Splita u ovom stoljeću – ističe Kulušić.

Nogomet kao i tenis

Sa sličnim se problemima suočava i Nogometni klub Pomak. On je osnovan 2009. godine, a na čelu je Vojko Kliškić. Broji oko pedeset djece u mlađim uzrastima, a za treninge koriste teren Osnovne škole Pojišan.

– I mi smo ostvarili uspjehe. Bili smo prvaci županije u pionirima i kadetima. Trebali smo ići na Prvenstvo Hrvatske, ali umjesto toga "za nagradu" su nas vratili u niži rang. Uvijek nađu neki razlog. Ovaj put to je bilo zbog toga što nemamo seniorsku momčad. Bez obzira na to, i dalje se borimo, stvaramo igrače. Najbolji primjeri za to su Roko i Martin Baturina, Leon Ernst... Osvojili smo i nekoliko turnira u Hrvatskoj i inozemstvu. Naša je ekipa do 14 godina pobijedila čak i Crvenu zvezdu! – ponosno će Kliškić.

Bez tvrtke Pomak ni u nogometnom klubu ništa ne bi bilo moguće.

– Gospodin Kulušić nam je zaista puno pomogao znajući da mu se to nikada neće vratiti. Nije to ulaganje samo u klub, već i u čitav splitski sport. Šteta je da nam se ne mogu pružiti bolji uvjeti. Osuđeni smo baviti se isključivo mlađim uzrastima, a kasnije nam djeca odlaze jer im ne možemo dati više. A ne tražimo puno. Samo teren za odigravanje utakmica bi bio odličan za početak – zaključio je Kliškić.

26. travanj 2024 15:06