ZDRAVSTVO

SPECIJALNA BOLNICA AKSIS: Prvaci minimalno invazivnih zahvata

Piše Vlado Ozretić
Foto Marko Todorov/Cropix
20. prosinca 2021. - 13:31

Kišno vrijeme koje je obilježilo kraj godine, točnije studeni i početak prosinca velika većina nas osim na pokisloj koži osjetila je i u tijelu. Konkretno u leđima, koljenima, kukovima, ramenima, gležnjevima. Ako već nije bilo boli, onda nas je barem nekakvo zatezanje podsjetilo da ne zaboravimo ponijeti kišobran kada smo izlazili iz domova. Neugodnosti i smetnje mogu se javljati zbog čitavog niza razloga, a za rješavanje onih kroničnih zaslužna je Specijalna bolnica za neurokirurgiju i ortopediju Aksis.

Voditelj ortopedskog odjela specijalne bolnice je poznato ime - doc.dr.sc. Mladen Miškulin, prim. dr. med., vrhunski ortoped s velikim iskustvom u liječenju problema sa zglobovima minimalno invazivnim operativnim metodama kao i takozvanim orto-biološkim metodama koje podrazumijevaju različite tehnike reparacije i presađivanja hrskavice kao i terapije krvnom plazmom i matičnim stanicama. upravo nam je doc. Miškulin, otkrio i koji dijelovi tijela danas najviše pate.

- Najopterećeniji zglobovi su u svakom slučaju kuk, pa koljeno te na kraju rame. Moderan ubrzan način života, aktivna populacija te, ponekad, prevelika želja, često dovode do ozljeda ligamenata ili tetiva koje zahtijevaju intervenciju ortopeda. U koliko pak takvo opterećenje traje dugo, još pogotovo ako se zadobivena ozljeda ne sanira na vrijeme i na adekvatan način, dolazi do ubrzanog trošenja zgloba, odnosno do artroze zgloba, koja tada zahtijeva potpuno drugačiji operativni tretman od onoga koji bi bio potreban odmah nakon ozljede. Nerijetko je to upravo ugradnja totalnih endoproteza, odnosno zamjena zglobova – kazao je doc. Miškulin otkrivajući pri tome koje zahvate sam najčešće izvodi, a koji su ujedno i dio ponude Specijalne bolnice Aksis.

- U osobnoj praksi najčešće obavljam zahvate ugradnje umjetnog kuka, koljena i ramena te takozvane minimalno invazivne artroskopske zahvate na ramenu, koljenu, laktu, gležnju i kuku. Kod nas životna dob ne predstavlja granice, indikaciju za zahvat postavljaju prije svega zdravstveni problemi s kojima se naši pacijenti susreću. Tako na primjer najmlađa pacijentica kojoj sam ugradio umjetno koljeno imala je nepunih 28 godina, značajno oštećenje koljena i veliku želju za normalnim životom bez ograničenja i bolova. Naravno u tome smo i uspjeli, dotična gospođa već 10 godina bez problema obavlja svoj posao i brine se o cijeloj familiji. Među našim pacijentima imamo one koji s našim umjetnim zglobovima planinare, igraju rekreativni tenis, ali i voze Harley Davidsone. S druge strane, životna dob iznad 50 ili 60 godina u mojoj praksi ne predstavlja kontraindikaciju za rekonstrukciju ligamenata koljena. U koliko je moj pacijent životno aktivan, a za to mu treba stabilno koljeno jer želi primjerice skijati ili igrati nogomet, dob ne predstavlja zapreku za izvođenje zahvata – kazao je doc. Miškulin dodajući kako je u drugim ustanovama gornja granica za, primjerice rekonstrukciju ligamenata koljena 40 godina. U Aksisa to nije slučaj, kao ni to, a to je važno naglasiti također, što neće ni odbiti pacijenta za zahvat zamjene kuka ili koljena u slučaju da je pacijent premlad.

- Moja misao vodila u medicinskom radu je vratiti moje pacijente u aktivan život i u tome uspijevam – ispričao je dr. Miškulin.

U Specijalnoj bolnici Aksis, uz doc. Miškulina, radi još 5 liječnika,16 medicinskih sestara i šestero zaposlenika druge struke. Dr. Miškulin nije samo stručnjak u svom poslu već se bavi i znanstveno nastavnim radom - docent je pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te pri Sveučilištu u Dubrovniku, gdje je i voditelj katedre za ortopediju i traumatologiju. Također je vodio i dalje vodi brojne edukacije po svijetu te pomaže mlađim ortopedskim klinikama u uvođenju novih ortopedskih tehnika. Tako je vodio tečajeve u Naplesu (SAD), Berlinu (Njemačka), Moskvi, Novosibirsku i Kurganu (Rusija), Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Crnoj gori…

Dr. Miškulin je ujedno i jedini koji na ovi prostorima obavlja jedan zanimljivi zahvat koji se tiče ramena i matičnih stanica, a koji drastično poboljšava i ubrzava oporavak.

- Po mojim saznanjima, jedini sam na ovom teritoriju koji uz artroskopsku tehniku rekonstrukcije tetiva ramena primjenjuje, kao pojačanje rekonstrukcije i prevenciju rupture, matične stanice pripremljene u obliku paste koje se uzimaju iz područja ramena, tijekom zahvata se pripreme te se na kraju zahvata apliciraju na završenu rekonstrukciju. U tijeku nam je i klinička studija čiji preliminarni rezultati pokazuju znatno brži i potpuniji oporavak nego klasičnim tehnikama bez matičnih stanica.

Također, dr. Miškulin u Specijalnoj bolnici Aksis radi i stabilizacije ramena kod značajnih oštećenja obavlja artroskopskim prebacivanjem koštanog nastavka iz blizine ramena zajedno sa tetivama na područje oštećenja – takozvani zahvat po Latarjetu. I na tom polju je jedan od rijetkih na ovim prostorima.

image
Marko Todorov/Cropix

Minimalno invazivni zahvati koji zahtijevaju minimalni boravak u bolnici, a jamče brži oporavak nego kod tradicionalnih operacija zaštitni su znak i core business Specijalne bolnice Aksis. No, jesu li ljudi dovoljno upoznati s neinvazivnim zahvatima koji im se nude ili i dalje razmišljaju tradicionalno o 'kirurškom nožu'? Važno je također napomenuti da u Aksisu i prilikom zahvata gdje je taj isti nož potreban uvijek razmišljaju kako ga učiniti, pojasnio je doc. Miškulin, što manje invazivnim.

- Naravno da svi žele iskusiti što manju bolnost nakon zahvata, a to ovisi o takozvanoj minimalno invazivnoj tehnici operacija. Najčešće su to artroskopski zahvat koji su u mojoj praksi svakodnevica. Ipak, i veliki zahvati kao što su zahvati zamjene koljena ili kuka mogu biti „minimalno invazivni“. Nije svejedno kojim pristupom i na koji način se „otvara“ kuk ili koljeno da bi se ugradila proteza. U koliko se to radi na minimalno invazivan način, a što je praksa u našoj ustanovi, postoperativna bon je značajno manja a oporavak značajno brži. Primjerice, mojim pacijentima je nakon ugradnje umjetnog koljena dozvoljeno opterećenje na operirano koljeno odmah i to punom težinom, dok štake služe samo kao ispomoć – kazao je doc. Miškulin.

Operacija, tvrde u Aksisu, ako je dobro napravljena, je najbrži put do povratka u svakodnevicu. Naravno ako je stanje takvo da je operacija potrebna za izlječenje

Svaka druga odluka, naglašava doc. Miškulin, zaziranje od zahvata, dovodi do dugotrajnih problema i bolova.

- Nerijetko, kad imam takve pacijente koji se dugo ne odlučuju na zahvat pa proces artroze ošteti na primjer oba kuka, na izlasku iz operacijske sale me ne pitaju kao je prošla operacija već kada ćemo operirati drugi kuk ili koljeno. Toliko o strahu od zahvata… - kazao je doc. Miškulin koji zahvate radi na svima. Njegovi pacijenti su od adolescenata pa do onih u starijoj životnoj dobi.

- Naravno, najbrojniji su naši pacijenti koji pristižu iz svih dijelova Hrvatske. Također imamo veliki broj pacijenata iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije ali čak i iz Engleske. Operiramo sve uzraste, samo se zahvati razlikuju. U Splitu preglede obavljamo u Poliklinici Dr. Ljutić. Dovoljno je nazvati telefonom osoblje Poliklinike koje će mojim pacijentima dati sve potrebne informacije.

Veliki broj pacijenata, pojasnio je doc. Miškulin, u Aksisa dolazi po prvi put te ih nakon kliničkog pregleda upućuju na odgovarajuću dijagnostiku, ako je to potrebno, kako bi potvrdili kliničku dijagnozu. Kod nekih stanja kao što su ruptura križnih ligamenata ili nestabilno rame dijagnoza je toliko očita da neka značajna dijagnostika nije potrebna. Također, tu su i pacijenti koji dolaze s već obavljenim pretragama što ponekad uvelike olakšava daljnja objašnjenja o njihovom problemu.

Što se uvjeta u pandemiji tiče prilikom posjete klinici svima se mjeri temperatura, pacijenti ne čekaju svi u jednoj prostoriji, a prije dolaska na sam pregled treba ispuniti COVID upitnik.

image
Marko Todorov/Cropix

- U slučaju operativnog zahvata, bez obzira na status cijepljenja, naši pacijenti za elektivni operativni zahvat moraju imati obavljen PCR test. U operacijskoj sali imamo najbolje moguće uvjete kao što su laminal flow strujanje zraka, podtlakove i sve druge prevencije potencijalnih infekcija. Operacijsku salu odjel i sve ostale prostorije održavamo sterilnom specijalnim aparatom koji dezinficira prostor i tvari evaporiranjem mikročestica – takozvano glosiranje – kazao je doc. Miškulin te opisao i jedan od zahvata kojeg najčešće rade.

- Uzmimo primjerice zamjenu kuka ili koljena. Nakon kliničkog pregleda, postavljanja dijagnoze i indikacije za operativni zahvat, pacijentima uručujemo nekoliko bitnih stvari. To je prije svega zdravstveni upitnik koji našim anesteziolozima govori o njihovim navikama, bolestima, lijekovima ili prijašnji operacijama. Nadalje, pacijenti dobivaju upute o preoperativnim pretragama koje za određeni operativni zahvat moraju obaviti te upute kako se za takav zahvat i pripremiti. Sve upute su u pisanom obliku. Nakon zahvata, za moje pacijente, pripremio sam specijalne knjižice s vježbama i drugim uputama koje im pokrivaju period do jedne godine nakon operativnog zahvata. Mislim da je to nešto što im je najviše potrebno i najviše im se dopada jer im omogućuje da sami prate svoj napredak. Tako će najbrže i najkvalitetnije doći do izlječenja. Jer u Aksisu smatramo kako je naš najveći uspjeh svaki naš zadovoljan i izliječen pacijent – zaključio je doc. Miškulin.

20. travanj 2024 04:09