PROJEKTI

RERA S.D. Globalna zaštita okoliša na lokalnoj razini

Piše Jadranka Matić
Foto Josko Supic/Cropix
20. prosinca 2021. - 08:00

Kolika je važnost Međunarodne klimatske konferencije (COP26) održane u Glasgowu u studenom ove godine, za koju se misli da je od presudne važnosti za budućnost planeta, govori nam i podatak da je na konferenciji sudjelovalo čak 120 svjetskih lidera i 25 tisuća delegata, a svi s jednim ciljem – doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena. U završnoj deklaraciji sve su zemlje pozvane na pojačanje mjera koje će dovesti do održavanja globalnog zagrijavanja na razini ispod 1,5 °C, a jedna od mjera kojima će se to pokušati je i smanjenje emisija CO2.
Sukladno svjetskim trendovima, i Splitsko-dalmatinska županija je ili izravno ili preko svoje Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ uključena u provedbu više projekata financiranih iz EU-a koji se odnose upravo na prilagodbu klimatskim promjenama.
Unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama glavni su ciljevi strateškog projekta koji provodi JU RERA S.D., a riječ je o projektu ADRIACLIM. Projekt uključuje ukupno 19 partnera i okuplja istraživačke institute, sveučilišta, institucije i poslovne djelatnosti iz dviju zemalja, Italije i Hrvatske. Provedba projekta započela je u siječnju 2020. godine i traje 36 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,8 milijuna eura, od čega je 85 posto nepovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a, također u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.
Nadalje, tu je još jedan strateški projekt iz prekograničnog programa Europske unije za Italiju i Hrvatsku nazvan STREAM, čiji je cilj poboljšati praćenje rizika i povećati upravljačku sposobnost za brzo reagiranje na katastrofalne poplave izradom karata rizika i razvojem plana upravljanja rizikom od poplava. Vrijednost projekta je 9,5 milijuna eura, od čega se 85 posto odnosi na nepovratna sredstva. Kroz projekt će se razviti modeli predviđanja poplava, educirat će se te će se dodatno opremiti članovi stožera za zaštitu i spašavanje, kao i pripadnici hitnih službi, kako bi hitne službe bile spremne u što kraćem vremenskom roku odgovoriti na poplave.
Javna ustanova RERA S.D. sudjeluje i kao partner na projektu "Green Economy and CO2 – GECO2", čiji je cilj jačanje potencijala poljoprivrednog sektora u Jadranskoj regiji kako bi se doprinijelo smanjenju emisije ugljika u atmosferi te istovremeno, kroz bolje upravljanje tlom i ostacima usjeva, ostvario prihod implementacijom dobrovoljnog tržišta ugljika. Projekt ima za cilj, kroz inovativna rješenja, utjecati na nove situacije u okolišu te provesti mjere kao što su poticanje zelenog poduzetništva (tržište CO2), razvoj ekološke poljoprivrede te direktan rad i edukacija poljoprivrednika kako bi se potaknulo održivo korištenje resursa. Pilot-aktivnosti projekta GECO2 doprinose borbi protiv klimatskih promjena, pa će tako poljoprivrednici u SDŽ, primjenjujući održive poljoprivredne prakse, uspostaviti dobrovoljno tržište ugljika. Radi se o inovativnom tržištu ugljikova dioksida, koje se u sklopu projekta formira na području osam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske i koje je, kao takvo, zasad jedino u svijetu. Ukupna je vrijednost projekta 2,5 milijuna eura.
Stvoriti povezanost među svim dionicima i unaprijediti kapacitete lokalnim i regionalnim vlastima utvrđujući odgovarajuće mjere prilagodbe na klimatske promjene u obalnom području cilj je projekta CHANGE WE CARE. Glavni je rezultat projekta za područje Splitsko-dalmatinske županije izrađeni Plan prilagodbe na klimatske promjene za područje rijeke Jadro i Kaštelanskog zaljeva, s ciljem odgovornog upravljanja prostorom i sprječavanja negativnog utjecaja klimatskih promjena. Znanja stečena u projektu poslužit će za procjenu prilagodbe na klimatske promjene, podizanje svijesti građana o utjecajima klimatskih promjena i planiranje mogućih mjera prilagodbe. U projektu sudjeluje 11 partnera iz Italije i Hrvatske. Ukupna je vrijednost projekta 2,7 milijuna eura.
Strateški projekt FIRESPILL, s ukupnim proračunom od 16,5 milijuna eura, čija je provedba započela prošle godine, traje zaključno do prosinca 2022. godine. Javna ustanova RERA S.D. u ovom je projektu vodeći, od ukupno 15 partnera na projektu. Cilj je projekta poboljšanje kapaciteta žurnih službi u svrhu povećanja prekogranične učinkovitosti u borbi protiv prirodnih, ali i ljudskim utjecajem izazvanih katastrofa, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti. Unaprjeđenje operativnih sposobnosti hitnih službi osigurat će se nabavom sigurnosne opreme, hitnih vozila na kopnu i moru, mobilnih zapovjednih i upravljačkih jedinica, komunikacijskih sustava i uspostave Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu. Sjedište Centra bit će u Vučevici, odakle će se koordinirati, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća. Izgradnja, kojoj slijedi i opremanje objekata u Vučevici, započela je u srpnju, a projekt FireSpill obuhvaća i organiziranje vježbi, seminare za naprednu obuku (prekogranična razmjena znanja), pokazne vježbe spašavanja civila i drugo.
Ovu, 2021. godinu RERA će završiti s više od 40 projekata EU-a u provedbi koji obrađuju razvojne potrebe iz različitih sektora, te u aktivnoj pripremi novih projekata i iščekivanju prvih natječaja iz novog višegodišnjeg financijskog okvira.

08. svibanj 2024 08:30