GOSPODARSTVO/ EDUKACIJA

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE BOŽIĆ Obrazovanje odraslih za svjetske karijere

Piše Maja Vejić
Foto Bozidar Vukicevic/Cropix
20. prosinca 2021. - 15:29

Pučko otvoreno učilište Božić prezentiralo je na Danima otvorenih vrata EU projekata svoje programe za obrazovanje odraslih, s naglaskom na usavršavanje nastavnika strukovnih predmeta, pomoraca te pomorskih stručnjaka.

Učilište Božić kao dio SSM grupacije je prvo međunarodno pomorsko učilište u Republici Hrvatskoj. Osnovano je 2015. u Splitu. Kao centru cjeloživotnog obrazovanja, temeljna djelatnost Učilišta je školovanje, doškolovanje, prekvalifikacija, usavršavanje i osposobljavanje odraslih za različita zanimanja. Za svoju misiju navode "biti vodeća ustanova za cjeloživotno obrazovanje u ovom dijelu Europe, koja doprinosi intelektualnom, društvenom i općem razvoju okruženja, stvarajući nove mogućnosti zaposlenja razvojem multidisciplinarnih programa obrazovanja".

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Učilište ne nudi samo pomorske programe, polaznicima je na raspolaganju ukupno 160 programa obrazovanja, a programi su izrađeni u skladu s novom metodologijom izrade nastavnih programa za odrasle osobe prema preporukama izvršne Agencije za obrazovanje pri EU-u. Svi su programi međunarodno priznati, a nude se i programi na engleskom jeziku. Također, jedino su pomorsko učilište u ovom dijelu Europe koje posjeduje rješenje nadležnog Ministarstva za izvođenje srednjoškolskih programa prekvalifikacije na engleskom jeziku za zanimanja pomorski nautičar i tehničar za brodostrojarstvo. Cilj im je do kraja 2021. godine ishoditi i rješenje za izvođenje srednjoškolskog programa na engleskom jeziku za zanimanja elektrotehničar i tehničar za jahte i marine. U sklopu Učilišta postoji i škola stranih jezika, čiji su certifikati također međunarodno priznati.

image
Nikola Vilic/Cropix

Provedeni projekt "Modernizacija strukovnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta u pomorstvu" za rad na CARGO simulatoru, DP simulatoru, High voltage simulatoru, COLREG poligonu te poligonu za rukovanje brodicom za spašavanje, prezentirala nam je Eli Sudar Borković, nakon čega nas je kapetan Vjekoslav Grgić i proveo kroz simulatore i pokazao nam kako rade i kako se edukacija i vježbe provode.

Ivo Perković, stručni andragoški voditelj Učilišta, dao nam je više detalja o samom projektu.

– Projekt smo prvo prijavili putem javnog natječaja koji je raspisala Agencija za strukovno obrazovanje odraslih, u cilju jačanja stručnih kompetencija nastavnika strukovnih škola. Prilikom pozitivnog odgovora od Agencije, isti projekt smo prijavili Europskoj komisiji, koja je organizator Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Komisija je prihvatila projekt te nam je dostavila sve potrebne materijale za potrebe vidljivosti i službenu odluku o našem partnerstvu. Komisija u potpunosti pokriva troškove organizacije događaja. Poslali bi svog ambasadora na Tjedan, koji bi sudjelovao na događaju da nije situacije s COVID-om. Ponosni smo što smo organizatori radionica posebno namijenjenih nastavnicima pomorskih škola, što je jedinstveni slučaj u Europskoj uniji od preko 600 organiziranih događaja u sklopu Tjedna – rekao je

image
Drazen Knezovic, capt. Vjekoslav Grgic, Ivana Jelavic Sako, Ivo Perkovic i Tina Mihanovi
 
Nikola Vilic/Cropix

Na kraju je spomenuto i da su u suradnji sa SELS Split Udrugom Pravnog fakulteta bila organizirana i predavanja studentima prava koji dolaze iz raznih europskih zemalja, u sklopu projekta "2nd i 3rd edition of the Summer ELSA Law school Split, Croatia on Maritime Law". Predavanja su trajala tri dana i bavila su se temama terorizma, piratstva i havarija, pomorstva i opće pomorskog prava i pravilima o izbjegavanju sudara na moru. Vježbe izbjegavanja sudara na moru nam je, kao završni detalj prezentacije, u bazenu s modelima također pokazao kapetan Grgić.

Upisi u programe međunarodne pomorske škole za pomorskog nautičara, tehničara za brodostrojarstvo i elektrotehničara su u tijeku. Upisati se možete osobno na adresu: 114. brigade 12, Split, mailom: admin@uciliste-bozic.hr; ili na tel. 021/558 519, mob: 091/4782892.

20. travanj 2024 03:14