Gospodarstvo

NAKLADNIK VERBUM Knjiga je idealan poklon za blagdane

Piše Lenka Gospodnetić
Foto Ante Čizmić/Cropix
21. prosinca 2021. - 13:30

Jedna od najplodnijih nakladničkih kuća u Hrvatskoj, splitski Verbum, i ovu godinu zaključuje pregrštom raznovrsnih, zanimljivih naslova namijenjenih širokoj čitalačkoj publici, od onih najmlađih do najzahtjevnijih i visokoobrazovanih čitatelja, kao i ljudima kojima treba pomoć, kaplja utjehe, nade i radosti ili pak – dobra kuharica.

Još lani kao pravi žanrovski hit (s potencijalom klasika) u tom smislu pokazala se "Kuharica sestre Nikoline", izvrsna tradicionalna kuharica s više od pet stotina prokušanih recepata nastalih iz svakodnevnoga kulinarskog iskustva časne sestre tijekom nekoliko desetljeća njezina kuharskog i samostanskog života.

Sestra Nikolina donosi neke nove recepte i korisne savjete, no prije svega želja joj je da ovom kuharicom očuva tradicionalnu kuhinju dajući joj novo, moderno ruho. Autorica želi svojim starim sačuvanim receptima pomoći suvremenim modernim obiteljima da ponovno osjete okuse i ozračje iz svojega djetinjstva, onu najfiniju bakinu juhu, one štrukle koje više nigdje ne možete kupiti ili nonine kroštule. Prekrasni klasik i praktičan priručnik u jednom, začinjen ljubavlju za one kojima kuhamo.

Što se, pak, tiče drugih naslova, za čitatelje Premiuma pet svježih i prigodnih izdvaja dr. sc. Miro Radalj u ime nakladnika. Riječ je o djelima iz globalne literarne ponude, pomno odabranim i prevedenim, koji su već listom pobrali panegirike kritike te osvojili srca čitatelja cijelog svijeta. U ovoj godini čitanja, i Hrvati su pokazali dobar ukus i osjećaj za knjigu, zadovoljno primjećuje dr. Radalj, a mi prenosimo izabrane preporuke za čitanje i(li) prigodno darivanje.

Jennie Allen: Izbaci to iz glave
Prijevod s engleskoga: Anđelko Bošnjak

image
Izbaci to iz glave

Jedan od udarnih jesensko-zimskih naslova iz Verbuma je svjetski bestseler autorice Jennie Allen. Riječ je o priručniku čiju ljekovitost ne treba podcijeniti u ovim deprimirajućim vremenima, a urednici su ga pomno izabrali iz žanrovskog buketa slične literature. Najveća bitka svakoga od nas odvija se u našim glavama. Uvijek iznova nađemo se zatočeni u vrtlogu toksičnih misli koje nam uzrokuju nesigurnost, ogorčenost i stres. Jennie Allen – koja je i sama iskusila taj vrtlog – stupa u rat s negativnim mislima i, povezujući biblijske istine sa znanošću o mozgu i psihološkim spoznajama, u knjizi "Izbaci to iz glave" objašnjava kako ono što vjerujemo utječe na ono što mislimo o sebi; kako prepoznati i prekinuti zarobljujuće obrasce negativnoga razmišljanja; kako preuzeti kontrolu nad svojim životnim okolnostima; kako istodobno zadržati prostor za samoću i zajedništvo i zašto je to važno; kako neuroznanost tumači da naše misli mogu promijeniti naš život, kako u sebi otkriti snagu i sposobnost da se suprotstavimo toksičnim mislima i da ih pobijedimo. Čini se da ovoj knjizi doista treba dati priliku...

Papa Franjo: Želim ti osmijeh
Prijevod s talijanskog: Branko Jozić

image
Želim ti osmijeh

Divan božićni dar! Bog je radostan, svjedoči Papa na ovim stranicama koje predstavljaju proglas preporoda. U njima je sadržana oslobađajuća poruka evanđelja, u konačnici i cijelo kršćanstvo: mi nismo na svijetu zato da ljudima namećemo obveze ili trapljenja, ili pak terete teže od onih koje već imaju, već da svjedočimo i dijelimo lijep, nov i iznenađujuć obzor. Istinska radost nije kratkotrajan osjećaj euforije ni iluzoran protuotrov onih koji ignoriraju patnju: ona proizlazi iz naše nade, konkretne nade koju

Raphael Bonelli: Nesavršeni, a sretni
Prijevod s njemačkog: Iva Grubišić-Ćurić

image
Nesavršeni, a sretni

Pred čitateljima je još jedan zanimljivi novitet, knjiga "Nesavršeni, a sretni", bečkog psihijatra, neuroznanstvenika svjetskoga glasa i psihoterapeuta Raphaela Bonellija. Bilo to u obrazovanju, braku ili na poslu, uvijek želimo da sve što činimo bude besprijekorno i da pritom što bolje izgledamo. Ali često, nažalost, ne uspijevamo udovoljiti zahtjevima koje stavljamo pred sebe. Suočivši se tako s vlastitom nesavršenošću, osjećamo pritisak bremena perfekcionizma. Perfekcionizam, ta psihološka mješavina životnih laži i strahova, krivih ambicija i svakojakih pretjerivanja, moderna je bolest našega doba, tvrdi dr. Bonelli. Knjiga je temeljena na više od 70 istinitih i vrlo dojmljivih životnih priča iz vlastite liječničke prakse, i kroz opise dijagnoza autor istodobno pokazuje i put oslobođenja od te tako česte duševne nevolje. Sretni su samo oni ljudi koji, u svoj svojoj nesavršenosti, nedostatnosti i osrednjosti, prihvaćaju same sebe, ističe dr. Bonelli, nudeći ovom knjigom vrlo primjenjiv psihološki vodič do prihvaćanja vlastite nesavršenosti, a time i do sretnijega života.

Jordan B. Peterson: Izvan reda - još 12 pravila za život
Prijevod s engleskoga: Valentino Findrik

image
Izvan reda: Još 12 pravila za život

Riječ je o nastavku prethodnog bestselera "12 pravila za život" istog autora, glasovitog Petersona! U ovom odvažnom nastavku, koji je čitalačka publika s nestrpljenjem iščekivala, Peterson donosi još dvanaest životno važnih načela koja će nam pomoći izdržati iscrpljujući teret što neizbježno prati svaku našu želju da svijet dovedemo u red. U vremenu kada se čovjekova volja sve više nameće u svakom području života, Peterson upozorava na opasnost koja leži u pretjeranoj sigurnosti. Previše kaosa vodi u nestabilnost i tjeskobu, ali previše reda može nas skameniti i učiniti nas pokornima i podložnima. Knjiga "Izvan reda" poziva nas da uspostavimo ravnotežu između kaosa i reda, te nas vodi uskim i tijesnim putem koji ih razdvaja.

Jacub Vium-Olesen: Biblija za male čitače/ Vježbaj čitanje i upoznaj Bibliju
Prijevod s engleskoga: Katarina Gugić

image
Biblija za male čitače

"Biblija za male čitače" donosi biblijske pripovijesti biranim, jednostavnim riječima i u kratkim rečenicama, što je čini savršenim štivom za djecu koja tek uče čitati. S "Biblijom za male čitače" u rukama svaki će mališan vježbati čitati i istodobno će usvajati biblijske pouke.

Pomno odabrane priče iz Staroga i Novoga zavjeta u ovoj knjizi dolaze u tri varijante: kratke, srednje duge i dugačke priče, pa tako svako dijete može izabrati što će čitati ovisno o vremenu koje ima na raspolaganju ili ovisno o uvježbanosti u čitanju.

Sretan Božić i Novu godinu poželimo uz lijepu knjigu iz Verbuma...

08. svibanj 2024 23:00