tradicija

MESNICE LOVRIĆ Sinjski pršut i alkarska salama - vladar i vladarica svakog stola

Piše Antea Burazin
Foto Vojko Bašić/Cropix
20. prosinca 2021. - 10:34

Moram nešto svom mistu dat – ispovjedio nam je Jakov Lovrić obećanje koje je dao svom pokojnom ocu kada se vratio iz dugogodišnjeg rada u Australiji, a obećanje je itekako i održao. Lijepu obiteljsku priču uvijek volimo čuti, a jednu takvu pronašli smo u podnožju planinskih vrhova Svilaje, Dinare i Kamešnice, u mjestu Hrvacama. Neupitna su prirodna bogatstva ovoga područja, a čista i bistra Cetina, mikroklima i svjež zrak bili su samo preduvjeti za pokretanje jednog od najuspješnijih obiteljskih biznisa u cetinskom kraju– tvrtke MeL. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Sve je krenulo 1980., na ideju gospodina Jakova Lovrića, koji je inicirao otvaranje maloprodajne trgovine za proizvodnju mesa u Hrvacama. No, znate onu, kakav je majstor, takav je i rad, stoga nije mu dugo trebalo da svoje poslovanje proširi i izvan granica svoje rodne krajine. Tako je već 1983. pokrenuo svoj mali proizvodni pogon, a trgovine je potom otvorio u Kaštel Lukšiću i Splitu, u kojem danas djeluje na glavnom Pazaru i tržnici na Sućidru, te u Sinju, Zagrebu, Hvaru, Braču...

Razne mesne delikatese

U Lovrića vas četrdeset vrsta mesnih proizvoda čeka na policama trgovina. Buđole, govedina, panceta, alkarska i zimska salama, kuhana šunka i, naravno, najtraženija mesna delikatesa – pršut, po čijoj je proizvodnji ovaj kraj i poznat. Blagodat ovoga dijela Dalmatinske zagore je bura i položaj u podnožju šumovitih brežuljaka, koji su bogomdani i MeL-ovu pršutu daju jedan osebujan i prepoznatljiv miris, okus i boju. Mesna delikatesa kojom se također iznimno ponosi je Alkarska salama. Spominje tako Lovrić stoljetnu tradiciju svoga kraja iz koje se izrodila najpoznatija viteška igra na našim prostorima, Sinjska alka. U spomen njoj, odlučio je proizvesti Alkarsku salamu. Rađena je po recepturi starog sinjskog sudžuka, karakterističnog mirisa i okusa, potpuno zrelog mesa krupne teksture. Blago je nadimljena, a mješavina biljnih začina čini je pravim gurmanskim užitkom. Original je proizvod tvrtke MeL, a zaštiti njezine kvalitete svjedoči i oznaka registracije imena i logotipa od strane Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

image
Vojko Bašić/Cropix

Nema onoga tko je ove proizvode kušao, a da nije ostao oduševljen kvalitetom i originalnošću. Od cijelog nam državnog vrha, koji je kod Lovrića gostovao tijekom održavanja 300. Sinjske alke, pa do zastupnika u Europskom parlamentu u Bruxellesu gdje je tvrtka MEL sa svojim Pršutom i Alkarskom salamom priredila domjenak za 500 europskih parlamentaraca.

Na godišnjoj bazi sudjeluje na Bazaaru u Bruxellesu, gdje naši zastupnici iz Parlamenta prodaju njegove i ostale hrvatske proizvode, a novac od prodaje donira se u humanitarne svrhe.

Svi MEL proizvodi nose oznaku HRV - “Hrvacki proizvod”, što podrazumijeva da nastaju kao plod rada hrvatskog proizvođača od proizvodnje sirovine do konačnog proizvoda, a sam HRV zaštićeni je logo tvrtke MeL.

Proizvodni proces

Na pitanje o tome što mu je u poslu izazovno i s čime se teško nosi, Lovrić kao pravi pozitivac, ko iz topa, odgovara: “Meni ništa nije teško.”

– Ono što me vodilo k cilju je strast, bez toga ne bih ovoliko uspio – rekao nam je, te nadodaje kako mu je strast u poslu danas važna kao i prvoga dana.

Desetak članova njegove obitelji radi u tvrtki, a i mnogim je drugim obiteljima iz Cetinske krajinedao kruh u ruke.

Sve smo jedinice prošli, od klaonice, gdje se meso rastavlja i obrađuje, pa punionice trajnih i polutrajnih proizvoda, solionice, gdje meso dobiva specifičan okus, zatim rezaonice i sušionice.

Svinjsko meso dolazi iz zlatne nam Slavonije, a kako nam kaže Lovrićev brat, prilikom sušenja pršuta uvijek se vode starinskim pravilom: onoliko kila koliko pršut ima, toliko se dugo otprilike i suši, ili, jednostavnije rečeno, mjesec dana suši se po jedno kilo. Pa su njihovi pršuti prosječne kilaže od oko dvadeset kila, a u procesu sušenja provedu dvije i pol do tri godine prije nego što se plasiraju na tržište.

image
Vojko Bašić/Cropix

Strpljivost, predanost i znanje o samom procesu proizvodnje mesa ono su što ističu ovu tvrtku na tržištu. Nagrade i priznanja koji su zauzeli cijeli jedan zid u uredu gospodina Jakova Lovrića to i dokazuju. Prvo mjesto na Internacionalnom sajmu pršuta, Jubilarni šampion kvalitete na 10. Nacionalnom sajmu pršuta, europskim su šampionima proglašeni više puta.

Ovaj mesni pogon smješten kod alkarskoga grada pretvorio je Hrvace u pravu gastronomsku destinaciju. Misija im je, kažu, održati tradicionalnu i izvorno kvalitetnu proizvodnju i pripremu mesnih specijaliteta. Stoga, kada sljedeći put budete neodlučni oko gastronomske ponude s kojom ćete obilježiti svoje posebne životne trenutke, birajte “Hrvacki proizvod” tvrtke MeL, jer ako mi sami nećemo podržavati svoje, tko će? A MeL vam nudi jednu pravu, hrvatsku, domaću priču sa simfonijom okusa.

image
Vojko Bašić/Cropix
Njegovo veličanstvo - pršut

Tradicionalnoga načina proizvodnje pršuta, kaže Lovrić, strogo se drže, od pravilnoga slijeda ne odstupaju. Prvo ide red soljenja, zatim dimljenja, pa zrenja, sve se zna kako i kad se radi. Cijeli proces traje i do 30 mjeseci. Nakon obrade, sirove se pršute stavlja u komoru za soljenje, gdje ostaju i do devetnaest dana, a zatim se taj osoljeni pršut stavlja na dimljenje, koje se provodi isključivo suhim drvom bez smole i drugih sastojaka.

05. svibanj 2024 11:23