GRAD DUBROVNIK

Korona krizu iskoristili za pripremu projekata spremnih za financiranje EU sredstvima

Foto Veronica Arevalo Info@svadbaspho
20. prosinca 2021. - 14:00

Među prvim hrvatskim gradovima Grad Dubrovnik donio je proračunski okvir za 2022. godinu. Proračun vrijedan 562.929.300,00 kuna usvojen je većinom glasova gradskih vijećnika na sjednici održanoj 1. prosinca. No, za značajan dio kapitalnih zahvata Grad Dubrovnik ne oslanja se na proračunska sredstva, nego na dostupna sredstva iz fondova Europske unije. A da ih ova gradska uprava zna privući i koristiti dokazala je u prethodnom mandatu. U samo tri godine osigurano je više od milijardu kuna nepovratnih europskih sredstava, čime je realizirano financiranje iznimno velikih i složenih kapitalnih projekata koji se sada izvode, poput 70 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale ili povijesnog ulaganja u razvoj i modernizaciju vodno-komunalne infrastrukture na širem gradskom području, čija ukupna vrijednost doseže 881 milijun kuna.

- Prije nepune četiri godine krenuli smo od čiste nule pa smo prešli milijardu kuna. Sva ta ulaganja vidljiva su i opipljiva našim građanima - rekao je gradonačelnik Mato Franković, ističući da je cilj u ovom mandatu povući tri milijarde kuna. Grad Dubrovnik stoga i u idućem razdoblju veliko značenje poklanja upravo izvanproračunskim sredstvima pa je čitav niz projekata, njih više od 40, pripremljen i spreman za financiranje. Naime, Hrvatska u novom financijskom razdoblju ima na raspolaganju 22 milijarde eura, što je dvostruko više od dosadašnje omotnice. Najveća novost je veliki dodatni novac uz proračun EU-a koji se osigurava za program borbe protiv posljedica korona-krize pod nazivom „EU Next Generation“. Program uključuje i Fond za oporavak i otpornost – najveći instrument za financiranje projekata oporavka od krize. Još jedan bitan mehanizam koji će biti na raspolaganju Gradu Dubrovniku u novom financijskom razdoblju je mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja – ITU, koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih program te ulaganja tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, i to za projekte iz više područja koja uključuju kulturu, turizam, promet i mobilnost, digitalizaciju, gospodarstvo i zaštitu okoliša. Među investicijama koje Grad namjerava financirati preko nepovratnih europskih i drugih izvanproračunskih sredstava ističu se ulaganja u infrastrukturu predškolskog i školskog odgoja, ulaganja u prometnu i cestovnu te u sportsku infrastrukturu i socijalne usluge, a uključuju:

Dječji vrtić u Komolcu

Vrtić u Komolcu novoplanirana je investicija u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja kojom se Grad primiče korak bliže strateškom cilju potpunog ispunjavanja pedagoških standarda. Budući vrtić raspolagat će maksimalnim kapacitetom 260 djece, a ukupno su planirane četiri jasličke i devet vrtićkih grupa.

Dječji vrtić 'Pčelica'

Za rekonstrukciju - dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića "Pčelica" u Mokošici već je ishođena građevinska dozvola. Planiranim zahvatom vrtić će sa sadašnjih osam grupa narasti na ukupno njih 15, i to devet vrtićkih skupina i šest jasličkih te će moći primiti 250 djece.

OŠ Ivana Gundulića

Osnovna škola Ivana Gundulića u Gružu nedavno je energetski obnovljena uz značajno sufinanciranje novcem EU fondova, no zbog povećanih potreba već je u pripremi projekt nadogradnje škole. Prema izrađenom idejom projektu nadogradnje dobit će se šest novih učionica, uključujući novu učionicu za djelomičnu integraciju učenika s teškoćama u razvoju i kabinet za informatiku.

OŠ 'Mokošica'

Nakon OŠ "Montovjerna", prve nove škole u Dubrovniku nakon 35 godina, te nakon što su pokrenuti radovi na adaptaciji i uređenju nove škole u povijesnoj jezgri, škola u Mokošici u postupku je ishođenja građevinske dozvole za njezinu dogradnju. Čini je potpuno nova zgrada istočno od postojeće, na mjestu sadašnjeg vanjskog igrališta. Nova školska zgrada bit će opremljena uredima, polivalentnom prostorijom te vanjskim igralištem. Također, izgradit će se topla veza između planirane dogradnje i postojeće škole.

Cesta Tamarić

Za spojnu cestu na području Tamarića u Mokošici ishođena je pravomoćna građevinska dozvola. Izgradnjom nove dvosmjerne prometnice s obostranim nogostupom rasteretit će se postojeće križanje s bivšom županijskom cestom, a zahvat uvelike rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ "Mokošica" jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole.

Park 'n' Ride Osojnik

Jedna od ključnih investicija, kao dio integriranog razvojnog programa "Dubrovnik 2030." i projekta "Poštujmo Grad", jest Park 'n' Ride sustav na području Pobrežja, administrativno rubnom gradskom području, koji je u postupku ishođenja građevinske dozvole. Uključuje uređenje javnog parkirališta kapaciteta 624 mjesta za osobna i taksi-vozila te autobuse s prometnim priključkom i javnim prijevozom do užeg središta grada. Realizacijom sustava uvelike će se od nepotrebnog i neželjenog prometnog opterećenja rasteretiti uže gradsko središte.

Tenis centar Lapad

Projekt rekonstrukcije teniskih terena i pratećih građevina Tenis kluba "Dubrovnik" u Lapadu nedavno je dobio građevinsku dozvolu i za II. fazu koja se odnosi na uređenje tribina (kapaciteta 759 sjedalica) s fitness centrom, svlačionicama, skladištem i uredima za administraciju. Za prvu fazu, koja obuhvaća rekonstrukciju teniskih terena, već je prethodno izdana građevinska dozvola kojom je odobrena rekonstrukcija, odnosno natkrivanje dva tenis terena izgradnjom suvremeno oblikovane dvorane. Projekt je jedan od 11 strateških ciljeva definiranih strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture.

Gospino polje 2025.

Projekt multifunkcionalne sportske i kongresne dvorane/kulturnog centra Gospino polje 2025. bit će najveća dosadašnja investicija u sportsku infrastrukturu, a njezina izgradnja planirana je za domaćinstvo Svjetskog rukometnog prvenstva. Izgradnjom objekta uz postojeću dvoranu Dubrovnik dobiva mogućnost organizacije dvoranskih sportskih natjecanja najviše kategorije te modernu multifunkcionalnu dvoranu za svakodnevno korištenje sportaša i rekreativaca, ali i za organizaciju brojnih manifestacija - sajmova, izložbi, koncerata i raznih kulturnih programa, što je čini samoodrživom i doprinosi produljenju turističke sezone.

Sportska dvorana u Orašcu

Za dogradnju sportske dvorane uz OŠ Antuna Masle ishođena je pravomoćna građevinska dozvola. Novoplanirana sportska dvorana nalazit će se sjeverno od zgrade škole na postojećem nogometnom igralištu, a zgrade su međusobno povezane toplom vezom.

Dom umirovljenika i Centar za pružanje usluga u zajednici

Posljednji dom za umirovljenike u Dubrovniku je izgrađen 1970. godine. To će se promijeniti započetom rekonstrukcijom i adaptacijom objekta bivšeg hotela "Gruž" u dom za starije i nemoćne osobe, dok je za uvođenje željenog umirovljeničkog standarda nužna izgradnja doma kapaciteta 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika u blizini Opće bolnice, a upravo taj projekt Grad Dubrovnik namjerava kandidirati na financiranje iz EU fondova, baš kao i projekt Centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog osobama s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života kao prioritetno ulaganje u nadolazećem razdoblju. Budući Centar nalazit će se u Orašcu, a novac za njegovu izgradnju i opremanje Grad će osigurati kroz dostupne EU fondove.

24. travanj 2024 14:52