ZDRAVSTVO

Klinika Svjetlost - Pravi odabir pacijenata za rješenje problema s vidom

Piše Vlado Ozretić
Foto Duje Klarić/Cropix
20. prosinca 2021. - 14:00

Priča o Svjetlosti počinje prije 24 godine vizijom prof.dr.sc. Nikice Gabrića koji je pokrenuo Kliniku Svjetlost, uveo brojne inovacije i doveo tehnologiju za razvoj oftalmologije u Hrvatskoj na zavidni nivo. Kvalitetu Klinike Svjetlost prepoznalo je više od 450 000 zadovoljnih pacijenata iz regije i svijeta jer Klinika posluje osim u Zagrebu i u Splitu, Sarajevu, Banja Luci, Budvi i Skopju. Sve to ne bi bilo moguće bez kadra na kojeg je prof.dr.sc. Nikica Gabrić prenio sva svoja znanja i vještine, jer njegova vodilja je da samo znanje koje se dijeli ima pravu vrijednost. Imali smo priliku razgovarati sa splitskim timom Klinike Svjetlost specijaliziranim za sve probleme s vidom za sve uzraste: dr. Vladom Glavotom, dr. sc. Adijem Pašalićem, prim.dr. Igorom Žuljanom, dr. Dinkom Katićem i dr. Katarinom Giljanović. Otkrili su nam kako se oftalmološki pregledi obavljaju svakodnevno i naglasili kako nema čekanja za operativne zahvate. Upravo taj „flow“ ili elegantnu protočnost pacijenata od pregleda preko zahvata pa do postoperativnih kontrola ističu kao jedan od najvećih aduta Klinike.

Operacije mrene i laserskog skidanja dioptrije

Najtraženije usluge su operacije mrene i laserskog skidanja dioptrije koje su u Svjetlosti dovedene do savršenstva. Put od pregleda do dijagnostike pa do zahvata je najkraći mogući - naglasio je dr. Glavota koji radi na Odsjeku za kirurgiju katarakte i bolesti prednjeg očnog segmenta. Jedan od dokaza kvalitete i mogućnosti Klinike Svjetlost su svjetske zvijezde poput Esai Moralesa, Tim Rotha, Armand Assantea, Ivane Trump, Franca Nera koji su pored svih u svijetu odabrale baš nas za otklanjanje svojih problema s vidom. Jednostavno je, kvalitetna oftalmologija ovisi o tehnologiji. Uistinu se možemo pohvaliti da imamo najsuvremeniju vrhunsku tehnologiju. Volimo reći za uređaj Schwind Amaris da je Rolls-Royce među laserima za skidanje dioptrije. U Hrvatskoj se koriste samo 2 takva lasera: u Klinici Svjetlost Zagreb i Split. Kao što sam rekao, naša je tehnologija najnovija i najbolja na svijetu - poentirao je dr.sc. Pašalić koji radi na Odsjeku za refraktivnu kirurgiju. Prim. dr. Žuljan, specijalist oftalmolog i subspecijalist za bolesti i kirurgiju prednjeg segmenta oka, koji je prvi obavio transplantaciju rožnice u KBC-u Split davne 2000.godine, osvrnuo se na vrijeme onda i sada.

Brzina i efikasnost zahvata

Danas možemo, zahvaljujući tehnologiji, vratiti vid onako kako se prije 20-ak godina smatralo nemogućim. Imamo jedno relativno povećanje posljedica kroničnih bolesti, komplikacija od dijabetesa. Napredak je svugdje vidljiv u medicini, ali se meni čini kako je najveći napravljen upravo na području oftalmologije. Neusporediva je kvaliteta usluge koju danas pružamo - kazao je prim.dr. Žuljan. Dva su najčešća načina kako to radimo. Prvi je lasersko skidanje dioptrije za pacijente do 45. godine, a za sve nakon toga ugradnjom multifokalnih leća. Leće se ugrađuju i nakon operacije mrene koja je najizvođenija operacija u svijetu. Dr. Glavota nam je ukratko pojasnio što točno podrazumijeva operacija mrene. Zamućenu prirodnu leću koja je dio optičkog aparata oka uklonimo i na mjesto prirodne leće ugrađujemo umjetnu leću koja pacijentu korigira i dioptriju. Postoji nekoliko skupina tih leća i ovisno o željama, mogućnostima, dobi i potrebama pacijenta, mi njemu sugeriramo što je najbolje za njega. Sve su leće kvalitetne, ali nisu sve za svakog pacijenta. Standardna varijanta korigira samo vid na daljinu. Najkompleksnija varijanta su takozvane multifokalne leće koje zahtijevaju zdrave oči. Ako je to slučaj i pacijent ih želi ugraditi, to je kompleksna priča gdje se puni efekt postiže ugradnjom u oba oka, a te leće omogućuju dobar vid na svim udaljenostima - kazao je dr. Glavota naglašavajući brzinu i efikasnost izvođenja zahvata.

Puno pažnje individualnom pristupu pacijentu

Za razliku od operacije mrene, lasersko skidanje dioptrije je zahvat koji se radi na površini oka - pojasnio je dr. sc. Pašalić dodajući kako se operacija mrene obavi za 8-12 minuta dok lasersko skidanje dioptrije za oba oka traje maksimalno desetak minuta. - Puno pažnje dajemo pripremi, puno vremena posvećujemo razgovoru s pacijentima. Oni su naposljetku naši klijenti koji traže vrhunsku uslugu. I nama je važno ta očekivanja i ispuniti. To je najbolji zalog naše uspješnosti - zaključio je dr. Glavota. Moto Klinike Svjetlost je da vjeruju u ono što rade, a dokaz tome su i brojni njihovi liječnici uključujući i osnivača prof. Gabrića koji su se podvrgnuli raznim zahvatima kao što su ugradnja najnovijih multifokalnih leća i lasersko skidanje dioptrije.

28. rujan 2024 15:28