TRADICIJA

Hvar Istinski ‘Otok vina‘

Piše Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr., predsjednica udruge ‘Hvarski vinari‘
Foto Sasa Buric/Cropix
21. prosinca 2021. - 00:00

Duga tradicija vinogradarstva i proizvodnja vrhunskih vina otoku Hvaru daju pravo zvati se "Otokom vina". Ovaj biser Dalmacije ističe se svojim dinamičnim krajobrazom kroz stoljeća oblikovanim vrijednim rukama hvarskih težaka. Vinogradi, omeđeni kilometrima suhozida, krase polja i brda i spuštaju se niz strme padine otočnog hrpta, a izmjenjujući se s mediteranskim kulturama stvaraju eksploziju boja i tekstura u kojima sve više uživaju i vinski turisti.
Posljednjih godina raste interes za istraživanje otoka i njegove vinske priče. Ta priča počinje prije 24 stoljeća, osnutkom antičkog Pharosa, točnije u Starogradskom polju (Faroskoj hori), velikoj plodnoj ravnici središnjeg dijela otoka, koje je danas pod zaštitom UNESCO-a. Polje je u antici žitnica otoka, a danas najveća vinogradarska cjelina na otoku.
Na tom se prostoru najsačuvanijega grčkog katastra na Mediteranu prožimaju svi slojevi vremena ljudskog djelovanja zapisani u kamenu, od ilirskih tumula, grčkih hramova, rimskih villa rustica, do težačkih trima.
U polju dominiraju bijele sorte, od kojih se posebice ističe bogdanuša, čija se vina, lagana i svježa, rado piju za vrućih ljetnih dana. Jedinstveni genotip ove vinske loze potvrđuje da je autohtona sorta otoka Hvara.
Polje je dom mnogim sortama poput pošipa, kuča, maraštine, prča pa za Hvar kažemo da je prava riznica bioraznolikosti vinskog svijeta.
Na južnoj strani polje se pretvara u brda na kojima se smještaju pitoreskna hvarska sela okružena terasastim vinogradima na pijesku. Neke od pozicija na pijesku daju fantastične rezultate u kvaliteti vina od plavca malog, a podno Dola nalazi se i najstariji živući vinograd ove cijenjene dalmatinske sorte.
U skrivenim uvalama razvijaju se male vinogradarske oaze duž razvedene obale sjeverne strane otoka. Putujući otokom od Milne prema gradu Hvaru, nailazimo na Forske njive, vinograde pretežito bijelih sorti iznimne kvalitete.
Putujući prema istoku, nedaleko od najvišeg vrha otoka (Sv. Nikola 626 m n.v.) vinogradi se strmo spuštaju prema Svetoj Nedjelji i dalje preko Ivan Dolca sve do Zavale. Tu dominira plavac mali, a u manjoj mjeri prisutne su i druge sorte poput pošipa. Ovi položaji poznati pod imenom Hvarske plaže, okupani suncem i morskim zrakom, visokog udjela skeleta, najfascinantniji su predjeli vinogorja, s kojih se redovito dobivaju najbolja crna vina, intenzivne boje, visokog postotka alkohola i ekstrakta, punog tijela i s visokim potencijalom odležavanja.

08. svibanj 2024 14:35