Tornjevi Westgate

Hrvatsko američka suradnja koja potiče ekonomski rast, inovacije i nova radna mjesta

Piše Milena Budimir
Foto Josko Ponos/Cropix
20. prosinca 2021. - 14:41

Kada na samom ulazu u "najlipši grad na svitu" ugledate toranj koji mu je izmijenio vizuru, zastane vam dah. Donio nam je dašak glamura.

Govorimo o Dalmatia Toweru, koji je dio projekta Westagate. Sastoji se od dva tornja, jednog koji je sjedištem Uprave OTP Banke, čiji su uredi smješteni na 12 etaža. Drugi toranj je podsjećamo osvojio prvu nagrada za najbolji projekt u kategoriji visokogradnje poslovne namjene u Europi, a ubuduće će biti "domom" prvog hrvatskog Marriott hotela. I to ne bilo kojeg, već AC hotela.

AC Hoteli by Marriott se sastoje od niza preko 155 hotela s posebnim i modernim dizajnom u više od 20 svjetskih zemalja. Svaki je detalj na njihovim prostorima i prostorijama unaprijed osmišljen, profinjen, izrađen na način da gostu omogući udobno, pomalo i luksuzno i nenametljivo iskustvo, iskustvo koje će ih nagnati da svoju težnju k putovanjima i istraživanjima novog – povećaju. AC hoteli obraćaju pažnju na detalje, a sve kako bi pružili besprijekorno, intuitivno iskustvo putnicima, kako bi im, pa makar i na trenutak, omogućili da žive život po dizajnu, a ne prema zadanim postavkama. Hoteli imaju namjenski dizajnirane prepoznatljive prostore, ponajviše AC Lounge®, mjesto gdje otkrivate novu dimenziju užitka.

Kada je nedavno visoko izaslanstvo predvođeno otpravnikom poslova veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Markom Flemingom posjetilo Dalmatia Tower – ostali su ugodno iznenađeni viđenim.

Dalmatia Tower je primjer hrvatsko-američke suradnje koja će potaknuti ekonomski rast, inovacije i nova radna mjesta, kazao je Fleming, nazvavši pogled s vrha tornja – jedinstvenom.

Nije ni čudno, jer toranj je impresivnih 135 metara visok i ima nevjerojatnih 27 etaža. Činjenica je kako je stvorio novu arhitektonsku vrijednost u Lijepoj našoj i pri tom obogatio urbanističku vrijednost grada pod Marjanom.

image
Josko Ponos/Cropix

Nešto pak više doznali smo razgovarajući sa investitorima. Zanimalo nas je kakve su razlike među tornjevima West Gate-a, osim po katnosti.

Pa smo doznali kako su razlike značajne, prvenstveno obzirom na vremenski odmak tijekom izgradnje te svakodnevni ubrzani napredak tehnologije gradnje. Drugačija im je i namjena, dok je prvi toranj sjedište banke i još nekoliko tvrtki, drugi je toranj hotelski objekt sa modernim wellness i kongresnim centrom.

Uz AC Marriott splitski Westgate biti će radno mjesto za oko 1000 IT stručnjaka stoga je već pri samoj gradnji instalirana i posebna informatička oprema. Naime, na trećem katu biti će DATA centar, pa se slobodno može reći kako je riječ doista o objektu, odnosno zgradi posljednje generacije.

image
Josko Ponos/Cropix

Zanimalo nas je i kako je došlo do izmjene hotelskog lanca koji će biti u drugom tornju, hoće li razina luksuza i usluge biti još veća ili će ovaj lanac biti cjenovno pristupačniji?

I rekoše nam kako neće doći do izmijene hotelskog lanca, već o drugom brendu u sklopu iste grupacije, grupacije Marriott. Umjesto Courtyard by Marriott, hotelski lanac će u Westgate ući s brendom AC Marriott. Riječ je takozvanom "upscale lifestyle" brendu, što podrazumijeva visok nivo usluge u hotelu koji ističe ljepotu klasičnog modernog dizajna europskih korijena, za poslovne goste i one kojima je motiv putovanja odmor.

Wellness zona, unutarnji bazen, restoran s terasom, konferencijske sale, sve će to biti sadržajem hotela i u projektu je od samih početaka. Wellness centar s unutarnjim bazenom duljine čak 17 metara nalaziti će se 16. katu, iz kojeg se pruža predivan pogled na grad Split. Spa zone i zone za tretmane, za fitness napravljene će biti po najvišim standardima, a baš po tome je AC Marriott prepoznatljiv u svijetu.

Imati će novi splitski toranj i jedan od najvećih research & developement centara, odnosno centara za istraživanje i razvoj IT industrije u RH, u kojem će raditi oko tisuću IT stručnjaka međunarodno poznatih i priznatih tvrtki, doznali smo, uz obećanje kako ćemo uskoro doznati ipak nešto više detalja...

Dalmatia tower bi trebao biti domom ne samo startupima već i impresivnim tehnološkim tvrtkama. Doznajemo kako su neki ugovori već potpisani, u prvom kvartalu sljedeće godine informacija će biti više.

Hotel će otvoriti svoja vrata tijekom sljedeće ljetne sezone, 2022. godine. Trenutno se intenzivno provode radovi opremanja interijera, a cjelokupan projekt realizira se u suradnji s HABOR-om.

I, da, ukoliko ste sumnjali, Dalmatia Tower je i dalje među 55 najviših građevina Europe.

Još malo tehnoloških podataka za one koji su znatiželjni. Tornjevi su se gradili po principu zelene gradnje, obzirom na brzinu kojom se moderniziraju tehnologije i materijali u građevinskom sektoru, Dalmatia tower je sofisticiraniji i po tom pitanju u odnosu na prvi toranj što podrazumijeva racionalnu potrošnju energenata, smanjenu emisiju CO2, uz međunarodni energetski certifikat LEED.

Za kraj nas je zanimalo kako su se ove dvije pandemijske godine odrazile na rast i poslovanje Westgate tornjeva?

- Kao i svi ostali, prilagodili smo se. Riječ je o iznimnoj situaciji koja je na svjetskom nivou donijela velike promjene, ponajviše u prekidu dobavnih lanaca, što smo i sami donekle osjetili. No u konačnici, obzirom na okolnosti, jako smo zadovoljni poglavito trenutnom dinamikom realizacije projekta, a ponajviše angažmanom naših zaposlenika i suradnika, ponosan je investitor.

08. svibanj 2024 09:05