ekologija

DALMACIJA ĆE BITI IZVOZNIK ČISTE ENERGIJE

Piše PSD.
Foto Ante Cizmic/Cropix
20. prosinca 2021. - 15:58

O novim projektima u energetici na području Dalmacije pričali smo s Direktorom razvoja projekta tvrtke VSB Obnovljiva Energija Hrvatska Antom Renićem i voditeljicom projekata u općini Klis Majom Zelić.

Kraj je godine, no čujemo da energetski sektor ne miruje?

Tako je, dobro ste informirani. Novi Zakon o tržištu električne energije uvodi red u proces razvoja velikih energetskih projekata i nadamo se da će rezultirati s puno novih projekata koji su do sada bili iz više razloga na čekanju. Natječaj za energetsko odobrenje je novina i mislim da su svi ozbiljni investitori tome posvećeni.

Čini se da imate mnogo projekata na kojima radite?

Samo na području Splitsko-dalmatinske županije pripremamo projekte vjetroelektrana i solarnih elektrana od više stotina megavata, to su investicije u vrijednosti preko pola milijarde eura. U fokusu su nam i ostale županije, te će naši kapaciteti za koju godinu predstavljati značajan udio u državnom energetskom miksu.

Imate li odgovarajuću potporu za takve projekte od strane državnih i lokalnih vlasti?

Nama ustvari ne treba nikakva posebna potpora. S državne razine bitno nam je stabilno i poticajno zakonodavstvo, te institucije koje ažurno obrađuju procese za koje su odgovorni. Na lokalnoj razini suradnja s općinama i gradovima na čijim područjima razvijamo projekte nam je od izuzetnog značaja. Tu mahom imamo dobra iskustva, svi sada znaju da veliki potencijal leži u tome da se zemlja koja se ne koristi stavi u funkciju i postane dugoročni općinski izvor prihoda, te da će Dalmacija uskoro biti izvoznik čiste energije. Kao primjer mogu navesti općinu Klis s kojom imamo izuzetno dobro iskustvo.

image
Ante Cizmic/Cropix

Gospođo Zelić, kako općina Klis vidi razvoj energetskih projekata na svom području?

Energetski projekti su izvrsna prilika općini Klis da ostvari značajan ekonomski potencijal koji direktno doprinosi realizaciji ukupnih razvojnih ciljeva Općine. Paralelno, oni su način da općina da svoj doprinos zelenoj tranziciji društva i gospodarstva, te zaštiti prirode i okoliša.

Godinu završavate s mnogo projekata u rukama, izgleda da je uzbudljivo razdoblje pred vama i investitorima u općini Klis?

Mnoga ograničenja u ovoj pandemijskoj godini bila su izazov kreativnosti, prilagodbi i realizaciji ne samo unaprijed postavljenih ciljeva, nego i ugovorenih projekata. Sljedeća godina je u našim planovima zacrtana kao razvojna prekretnica za razradu ideja i definiranje novih uzbudljivih projekata u svim sektorima i na cijelom području Općine, a biti će uokvireni u dugoročni strateški dokument. Posebna pažnja usmjerena je upravljanju ponudom za buduće investitore čije poslovanje bi bilo u srazmjeru očuvanja postojećih resursa i vrijednosti, te unaprjeđenja kvalitete života svih naših mještana.

20. travanj 2024 16:40