GOSPODARSTVO

BRODOMERKUR Dogodine planiramo još snažnije rasti!

Piše Vlado Ozretić
20. prosinca 2021. - 13:18

Sedam i pol desetljeća je s nama. Uz njega i s njim odgojile su se generacije, othranio je generacije, sagradio i opremio kuće, uredio životne i radne prostore, uz njega su nastale brojne velike građevine: poslovne i stambene zgrade, hoteli, studentski domovi, Brodomerkur je jednostavno dijelom naše tradicije.

Osnovan je 1946. u Splitu, kao trgovačko poduzeće za promet građevinskim materijalom i tehničkim robama. Deset godina kasnije dobiva ime koje nosi i danas.

Brodomerkur je specijaliziran za prodaju i distribuciju industrijskih proizvoda, tehničke robe i robe široke potrošnje. Širokim asortimanom roba izdvaja se kao pouzdan dobavljač u svim fazama izgradnje i uređenja prostora. Danas su važnim segmentom poslovanja Brodomerkura i investicijski projekti u suradnji sa strateškim partnerima.

image
Veljko Martinović

Zanimalo nas je što se promijenilo u poslovanju posljednjih par godina.

- U proteklih nekoliko godina promijenilo se dosta toga. Prije svega, društvo se značajno pomladilo. Prosječna starost zaposlenika 2018. bila je skoro 58 godina, a danas je 46 godina. Prije nepune dvije godine imenovan je novi predsjednik uprave, te je u tom periodu napravljen snažniji zaokret, doznajemo iz Brodomerkura.

U ovom trenutku posluje na deset lokacija u Lijepoj našoj. Od toga su četiri velika centra: u matičnom Splitu, ali i u Šibeniku, Kninu i Rakitju kod Zagreba. Posjeduju i dvije manje poslovnice – u Vedrom polju pored Knina i poslovnicu u Marmontovoj ulici u samom centru Splita. Uz navedene tu su i četiri poslovnice Brodomerkur franšizera – Bol na Braču, Imotski, Vrgorac i Metković.

Uz Tomislava Petrovića, Predsjednika Uprave, u Upravi društva je i Ivica Sunara, Član Uprave zadužen za financije i informatiku.

Asortiman Brodomerkura je zaista širok. Nude sve vrste građevinskih materijala, ručnog i električnog alata, pribora, podnih i zidnih obloga, sanitarija, kupaonskog namještaja... A sve s ciljem da svaki majstor i hobist u njihovom centru može pronaći sve što mu treba za rad i hobi. Uz navedene stvari tu su neizostavna bijela i crna tehnika, kućanski aparati, radna odjeća, rasvjeta, u osnovi sve što vam pri radu treba.

- Brodomerkur 2021. poslovnu godinu završava pozitivnim rezultatom s više od 20% rasta s više od 200 zaposlenih osoba. Od 2018. kad sam u društvo došao kao savjetnik uprave, prošli smo restrukturiranje društva na svim razinama poslovanja, te zahvaljujući ustrajnom radu svih zaposlenika odredili smo jasne ciljeve za razvoj i napredak tvrtke, njegujući stare vrijednosti Brodomerkura, a to su: usluga i kvaliteta asortimana, te tradicija izgradnje partnerskih odnosa kao što naš slogan kaže „More spaja obale, Brodomerkur poslove.

Njegujući tradiciju i ostavštinu svih koji su odrasli i stasali uz Brodomerkur okrećemo se novim izazovima kako bi društvo obilježilo daljnje obljetnice. Stoga, nastavljamo ulagati u kvalitetne ljudske potencijale kako bi Brodomerkur i u budućnosti bio prepoznat kao kuća dobrih usluga i rješenja te unaprjeđivao misiju Brodomerkura, a to je „Partner i prijatelj“.

Za iduću godinu planiramo još snažniji rast, stalna zapošljavanja novih ljudi, edukaciju postojećeg i novog kadra, razvoj ljudskih potencijala, uvrštavanje novih artikala, brendova i dobavljača u ponudu Brodomerkura, uz jasan plan razvoja i širenja prodajne mreže i asortimana roba. Jedan od većih projekata je i izrada digitalne platforme za online trgovinu – web shopa, otkrio nam je predsjednik uprave Tomislav Petrović.

S ponosom nam govori kako su i novi zaposlenici na svim razinama, donijeli nove ideje, te sinergijom iskustva i mladosti unaprjeđuju procese. Na vodeće pozicije nabave i prodaje došli su Robert Prnjak, savjetnik uprave i voditelj nabave i Frano Spajić, voditelj prodaje i marketinga, koji nam je i objasnio koliko je izazov postavljen pred mladost u trenutku dolaska u tvrtku koja je - institucija:

- Primarno sam došao u Brodomerkur zbog osobnog izazova i želje da Brodomerkur krene u pozitivnom smjeru jer sam vjerovao da je to moguće. Zajedno s timom dobrih ljudi, prožetih iskustvom i mladošću, napredujemo svaki dan. Rekao bih da je Brodomerkur odlična tvrtka za sve željne izazova i razvijanja koji se žele dokazati u poslu. Vezali smo veći broj kvalitetnih kupaca koje gledamo kao partnere i prijatelje. Ovogodišnji rezultat plod je rada svih djelatnika Brodomerkura. Svaka nova situacija za nas je novi izazov i u relativno kratkom roku smo pokazali da znamo, hoćemo i možemo. Veselim se novoj godini i novim izazovima, rekao nam je Frano Spajić.

Robert Prnjak, dodaje:

- Dolaskom u Brodomerkur 2018. priključio sam se izazovu stvaranja ponovno snažnog Brodomekura. Primjerice, u sektoru nabave bilo je više od 900 dobavljača. S tim brojem teško je upravljati i osigurati kvalitetan proces nabave i isporuke roba prema kupcima. Danas imamo 300 domaćih i stranih dobavljača s kojima na kvalitetan način pružamo usluge i rješenja svim partnerima Brodomerkura. Svjedoci smo izazovnog vremena i nestabilnosti tržišta, posebno na tržištu građevinskih materijala, te smo konstanto u kontaktu s dobavljačima kako pronašli najbolje rješenje za kupce.

Zadnjih dvije godine zbog pandemije i nestašice građevinskih materijala ulažemo dodatne napore kako bi pružili najbolji mogući servis svim kupcima i partnerima Brodomerkura - kazao je Robert Prnjak.

Planiraju, otkrivamo mi, i preuređenje određenih poslovnica kako bi pružili dodatnu širinu asortimana i mogućnosti krajnjim korisnicima. Brodomerkur je najstarije aktivno hrvatsko trgovačko poduzeće koje ponovno uspješno i pozitivno posluje uz rast preko 20 posto u ovoj godini. Mi smo potpuno sigurni u uspješnu budućnost Brodomerkura. Izgleda da će, poput Hajduka, živjeti vječno.

19. travanj 2024 14:38