Istočna obala header

Partneri projekta:
HEP
Hrvatske šume
OIV
<p>27.04.2022.<br />
DVD Mladost</p>
GRAD PODNO KOZJAKA S TRIMA VATROGASNIM DRUŠTVIMA

U Kaštelima je vatrogastvo stil života

Piše Jakov Žarko
17. lipnja 2022. - 08:42

Vatrogastvo u Kaštelima, mnogi će kazati, stil je života. To je jednostavno - trend.

Desetljećima Kaštelani njeguju i razvijaju vatrogasni posao, a da je itekako popularan u sedam sela, govori i činjenica da u gradu podno Kozjaka djeluju čak tri vatrogasna društva. Najstariji su u Donjim Kaštelima gdje djeluje DVD-Kaštela, zatim Sućurani iz DVD-a Mladost, a najmlađi su gomilički vatrogasci koji djeluju u sklopu DVD-a Kaštel Gomilica.

Zajedno imaju više od 100 godina, odradili su na tisuće intervencija, kroz njihova društva prošle su tisuće vatrogasaca.

U DVD-u Mladost u Kaštel Sućurcu lani su proslavili, kako kažu - 50 godina ponosa i slave. A sve je, kad je riječ o vatrogastvu, u Sućurcu "niklo" davne 1971. godine.

Na tadašnji praznik Ustanka nesmotrenošću izletnika krenuo je prvi veliki požar Kozjaka i to baš podno crkvice sv. Jurja. Sve živo, mlado i staro iz Sućurca, diglo se na noge i krenulo na gašenje, a kada je požar napokon pred sam mrak zaustavljen na granici zaštićenog Kaočina gaja, neformalni stožer na čelu s direktorom tadašnjeg Partizana Franom Šegvićem, zadužuje predsjednika omladine Ivicu Batinu, da sakupi mladost i nastavi čuvati zgarište. Rečeno učinjeno! Uokolo su i dalje divljali požari u Podstrani, na Čiovu i u Planom iznad Trogira, što je pogledom s Kozjaka davalo stravičnu sliku. Pomisao na jadne malobrojne vatrogasce, dala je Batini ideju za osnivanje neke vrste omladinske vatrogasne brigade, koja će čuvati svoj Kozjak od potpaljivača i usput pomagati pravim vatrogascima u gašenju ostalih požara. Ideja je s oduševljenjem prihvaćena i krenulo je...., prisjećaju se stariji članovi sućuračkih vatrogasaca.

Tako je bilo u ostatku ljeta. Omladina odjevena u sakupljene trliše s rudarskim kacigama i čeličnim metlanicama u ruci, autobusom DC-a od požara do požara u okolici. Pridružuju im se tadašnji košarkaši i izviđači Sućurca, a tadašnji sekretarijat za narodnu obranu općine Split, nagradio ih je zajedničkim izletom na Zagrebački velesajam. Dolaskom jeseni kad je svatko očekivao da je omladinu prošla volja igranja vatrogasaca oni na osnivačkoj skupštini 10. listopada 1971. godine utemeljuju 'pravo vatrogasno društvo' i daju mu ime, a kako drugačije nego Mladost, prisjećaju se na uspomene, slaveći pola stoljeća koje se skromno organiziralo prošle, a nastavit će se i ove godine.

Da je vatrogasni posao u Kaštelima itekako popularan ukazuje i tradicionalna manifestacija najmlađih, gdje ih se na "Maloj vatrogasnoj olimpijadi" okupi više od tisuću. Natjecanje je to djece iz dječjih vrtića, a na kojem se od malih nogu djecu uči vatrogasnim osnovama kroz razne igre. Posao se kuje, reklo bi se u narodu - od malih nogu.

Par godina mlađa je ekipa iz DVD-a Gomilica koje je osnovano 1978. godine. Sada ima oko 100 članova.

Specifični su, kazati će, po tome što imaju vatrogasnu jedinicu na moru.

Svi su oni, više-manje isti, a gomilički DVD je specifičan po položaju jer su na moru, to im je, vele, i prednost i mana. U sklopu njihova društva djeluje vatrogasna firma u kojoj imaju flotu brodova kojoj je primarna djelatnost ekološka zaštita na moru i gašenje požara i svega što se tamo dogodi. Na moru je teže raditi, pogotovo zbog nekog nevremena, onečišćenja, a kako bi im posao bio lakši, nedavno su dobili i dodatnu opremu za sprječavanje katastrofa na moru, a uručio im je župan Blaženko Boban.

Na intervencije, kako ističu iziđu otprilike oko 180 do 200 puta godišnje.

Nesreće u prometu su im, a i drugima iz dva kaštelanska DVD-a, najstresnije, najviše ostavljaju psihološkog traga.

Nagledaju se i odrade svakakve intervencije, od požara, sudara pa sve do tragičnih priča kada je riječ o samoubojstvima. No, prebrode to sve.

A svi zajedno će spremno kazati: kada gori vatra, svi bježe od vatre, jedino ludi vatrogasci trče na vatru.

Vatrogasni posao treba voljeti jer vatrogasac ne razmišlja što bi se njemu moglo dogoditi, nego im samo skoči adrenalin i usmjere svoju pažnju da pomognu drugima.

Prisjetili su se vatrogasci i nezapamćene željezničke nesreće u Rudinama.

- Izvlačili smo mrtve iz vlaka u Rudinama, tu nema momenta za razmišljanje o ičemu. Mi smo nosili curicu iz Francuske koja je poginula. Moraš odraditi posao, a poslije dolaziš k sebi - kaže jedan od kaštelanskih vatrogasaca.

S godinama i iskustvom vatrogasci nauče odmah donijeti bitne odluke na licu mjesta. Zna se tko što radi, sve to ide kao po špagu. Svatko zna što mu je raditi.

Svi oni su složni u jednom.

Da bi netko bio dobar vatrogasac mora biti čovjek velika srca i voljeti svoj posao. Kada su ugroženi ljudski životi, daje se zadnji atom snage – kažu nam.

Odradili su svakakvih bizarnih intervencija od spašavanja mačaka i pasa, no, kažu, sve je to dio vatrogasnog folklora.

A u sedmo desetljeće života i djelovanja uskoro ulaze u najstarijem DVD-u, onom u Kaštel Starom koje nosi ime svoga grada.

Osnovani 1954. godine, u DVD-u Kaštela imaju više od 120 članova, od toga oko 70 operativaca.

Imaju i 40-ak djece, nešto veterana, desetak vozila - predobro su opremljeni za jedan DVD. Financiraju se iz proračuna grada Kaštela, a cilj im je da njihovi članovi imaju najbolju opremu koja je danas na tržištu. Godišnje imaju oko 250 intervencija, pokrivaju područje od Kaštel Lukšića do Trogira i općinu Prgomet.

I oni su u dosadašnjem radu bili suočeni s teškim, kako fizičkim tako i psihičkim intervencijama. Puno prometnih nesreća od kojih se sjećaju i dan danas nije bilo lako odraditi, no odradili su ih posve profesionalno - reklo bi se -junački.

Njihovo je društvo 1979. godine dobilo hidraulični alat za prometne nesreće i od tada smo sudjelovali na tim intervencijama. Požar u Rudinama 2012. godine bio je i njima težak, baš kao i brojni odrađeni požari kao i pad zrakoplova u hotelskom naselju Resnik gdje su bila dva smrtna slučaja, u čijem su izvlačenju tijela sudjelovali.

- To je bila drama, plaža je bila puna gostiju. Kad vidiš mrtvog čovjeka nije lako, ali moraš i to odraditi. Emocije se isključe, poslije se sve slegne, a onda lagano pokušaš zaboraviti - prepričava jedan od članova društva.

Na razne načine kaštelanski vatrogasci, kojih je par stotina, rješavaju radni stres.

Najbolja antistres terapija su im gradele i pisma, nekima balote, sve u svemu - zajedničko druženje u opuštenoj atmosferi.

Svi oni imaju jedno zajedničko - zavoljeli su posao koji rade i ponosni su time što su opstali. Velikom dijelu njih je vatrogastvo profesija.

Jedno je sigurno, Kaštelani su ponosni na svoje vatrogasce među čijim redovima ima i žena, a koliko do njih drži Grad Kaštela govori i činjenica da se svake godine uoči Dana grada Kaštela proglašavaju i nagrađuju najbolji vatrogasci iz sva tri DVD-a.

A za kraj valja napomenuti kako je i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Kaštelanin Ante Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:35