Istočna obala header

<p>Požar na jahti su vatrogasci s cijele Rivijere gasili s više od tri tone pjene, a potom i slatkom i slanom vodom</p>
HRABRI I SKROMNI

Makarski vatrogasci: Uvijek postoji rizik eksplozije, u takvim situacijama i najveći nevjernici postanu vjernici

Piše Dijana Turić
Foto Ivo Ravlić/Cropix
10. srpnja 2024. - 12:24

Makarski vatrogasci s kolegama iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava, od Brela do Gradca, samozatajni su heroji i skromno primaju riječi zahvale kao da su njihovi podvizi nešto uobičajeno, onako što se radi svakog dana ili se podrazumijeva. Životi su im za vrijeme svake intervencije doslovno ugroženi, a glava je uvijek u ‘‘torbi‘‘.

U požarima, posebno po najvećim ljetnim vrućinama, spašavaju ljude, životinje, kuće, stanove, brodove i šume, a uvijek su na prvoj crti i za vrijeme prometnih nesreća, kada iz smrskanih automobila vade unesrećene.

Osim toga, peru i cijeli grad, sve ulice i pothodnike, izvlače ljude iz liftova, zaključanih stanova, zalijevaju stabla. Za početak smo nabrojili samo dio posla makarskih vatrogasaca, s čijim zapovjednicima smo popričali nakon posljednje i najveće intervencije gašenja požara na 34-metarskoj jahti u makarskoj luci.

image

Vatrogascima su životi za vrijeme svake intervencije doslovno ugroženi, a glava je uvijek u ‘‘torbi‘‘

Ivo Ravlić/Cropix

Vatrogasci Makarske dijele isti objekt i prostor i raspoređeni su u Javnu vatrogasnu postrojbu čiji je zapovjednik Mario Čović, a koja broji 26 profesionalaca te u Dobrovoljno vatrogasno društvo "Makarska" na čelu sa zapovjednikom Josipom Baričevićem, koje ima 140 volontera.

U JVP-u Makarska 26 vatrogasaca su zaposlenici koji rade u četiri smjene s po njih šest, uz zapovjednika Čovića i zamjenika zapovjednika koji su zapravo u svakoj smjeni jer su uvijek na raspolaganju.

U DVD-u Makarska je 70 operativnih članova dobrovoljaca koji su spremni i opremljeni za vatrogasne intervencije. Baričević je vatrogasac postao prije 16 godina s time da mu je i djed bio vatrogasni zapovjednik, a Čović je u vatrogasnom odijelu punih 25 godina.

Kako kazuje Čović, u prosjeku godišnje imaju oko 300 intervencija s time da su ljeti pojačani po pitanju požara i tada nijedan vatrogasac ne koristi godišnji odmor, a ispomoć imaju iz DVD-a Makarska sa sezoncima.

Inače, JVP Makarska osnovana je 2019. godine i svi zaposleni profesionalci dolaze iz DVD-a Makarska tako da zajedno koriste i vozila i opremu.

Od 26 članova JVP-a Makarska, njih 25 su ujedno i članovi DVD-a Makarska.

- I ljeti i zimi požari uglavnom izbiju zbog nepažnje ljudi koji lože roštilje u prirodi ili spaljuju sve ono što je zabranjeno.

Kada nema jakog vjetra ili nevere, onda se požari brzo ugase, a na području Makarske rivijere djelujemo na način da u slučaju požara odmah na teren izlaze sva dobrovoljna vatrogasna društva Brela, Baška Voda, Promajna, Tučepi, Podgora, Drvenik i Gradac predvođeni JVP-om Makarska i DVD-om Makarska.

Bolje je da na početku izbijanja požara dođemo sa što više snaga da bismo što prije zaustavili vatru, čime onda bude zahvaćena i manja površina, a i pričinjena manja šteta.

Kada se požar stavi pod kontrolu, prvo vraćamo najudaljenije DVD-ove Brela i Gradac, a ostali ostanu još dežurati i detaljno pogasiti – kazao je Čović kojeg smo upitali kako vatrogasci fizički izdrže gasiti požar na ljetnim vrućinama u vatrogasnim odijelima i bude li slučajeva da netko od njih izgubi svijest.

Rizik je gasiti i kontejner za smeće...

image

Jutarnja smjena JVP-a Makarska, koja ima 26 profesionalaca, i DVD-a Makarska koji broji 140 dobrovoljaca

Ivo Ravlić/Cropix

Kako kazuje, u svim postrojbama imaju organizirane vježbe održavanja tjelesne spreme, a na požarištima se hlade samo vodom koju u velikim količinama nabavljaju prije početka svake sezone.

Svi vatrogasci obavezno svake dvije godine idu na kompletni liječnički pregled.

- Nerijetko se dogodi da nekome od kolega za vrijeme gašenja požara uđe dim u oči ili udahnu velike količine dima, a bude slučajeva da pozli uglavnom starijim vatrogascima koje ili odvezemo na Hitnu pomoć ili im liječnička ekipa dođe pomoći – kazuje Čović.

-Uvijek postoji rizik da će se nekome nešto dogoditi ili da će nešto eksplodirati.

Ako gledamo realno, rizik je gasiti i kontejner za smeće jer postoji mogućnost da se u njemu nalazi streljivo ili ručna bomba, a ista stvar je i sa šumskim požarima prilikom čijeg gašenja smo puno puta čuli pucnjeve.

Ali zato smo i tu, mada nekada imamo više ludosti i hrabrosti nego što bismo trebali.

U tako riskantnim situacijama i najveći nevjernici postanu vjernici – kazao je Baričević, kojeg smo upitali imaju li nakon velikih požara noćne more.

Kako kazuje, najveći košmari javljaju se nakon prometnih nesreća i požara u kojima su stradala djeca i odrasli.

- Slike unesrećenih se često vraćaju, ali nekako naučimo živjeti s tim jer je sve to dio posla. U svakoj intervenciji dajemo sve od sebe i ulažemo nadljudske napore - nadodaje Baričević.

image

Požar na jahti su vatrogasci s cijele Rivijere gasili s više od tri tone pjene, a potom i slatkom i slanom vodom

Ivo Ravlić/Cropix

Požar jahte gašen s tri tone pjene...

S makarskim vatrogascima posebno smo porazgovarali o nedavnom požaru jahte privezane u makarskoj luci, a koji su s kolegama s Makarske rivijere gasili punih 16 sati.

Kako kazuju Čović i Baričević, do sada su gasili požare na manjim brodovima, ali gašenje vatre na 34-metarskoj jahti bio im je veliki izazov jer je bila riječ o do sada najvećem brodu koji je gorio u luci.

- Cijeli brod je bio od plastike, a apsolutno sva unutrašnjost od gorivog materijala, a u dijelu u kojem je nastao požar bila su dva jet-skija napunjena gorivom.

Uopće nije bilo u potpunosti moguće fizički ući u krmeni dio jahte u kojem je izbio požar i koji je najnepristupačniji, mada su vatrogasci na samom početku pokušavali ući u taj prostor koji je jako uzak i nezgodan u slučaju da treba izići i bježati i tako su riskirali živote.

image

Gašenje jahte u makarskoj luci

Ivo Ravlić/Cropix

Kada se više nije moglo, povukli smo se i pristupili gašenju izvana i nismo više pokušavali ulaziti u unutrašnji dio broda sve do trenutka kada se okrenuo na bok.

Dim je također zapaljiv kada se jako ugrije i čim se primijeti pojava plamena u dimu, odmah se povlačimo nazad jer više nije pametno boraviti u prostoru – kazuju Čović i Baričević, koji nadodaju da su vatrogasci obučeni za sve vrste požara pa tako i one u unutrašnjem prostoru pa zapovjednik odmah donosi odluku o povlačenju.

Rezervoari u kojima je bilo pet od mogućih devet tona goriva nalaze se po sredini broda i na taj dio su posebno pazili, a vrata su bila toliko čvrsta da ih nisu mogli ni razbiti zbog velikog i gustog dima, a nisu mogli doći blizu ni motornom pilom.

- Požar smo gasili s više od tri tone pjene, od kojih smo mi imali dvije, a kolege iz Tučepi i Splita su nam donijeli ostatak koji smo potrošili, a potom i slatkom i slanom vodom, iz hidranata i morem koje su pumpali vatrogasci iz Tučepi i Promajne, ali radilo se o velikim prostorima koje nismo mogli u potpunosti napuniti pjenom.

image

Jahta Acceptus izgorjela je u makarskoj gradskoj luci

Ivo Ravlić/Cropix

Kada smo u noći vidjeli da sve to nećemo uspjeti pogasiti, nismo smjeli pustiti da cijeli brod u potpunosti izgori jer bi od prevelikog plamena postojala opasnost prebacivanja vatre na rivu.

Oko 3 sata nam je došao u pomoć brod DVD-a Kaštel Gomilica - kaže Čović, dodavši da nije postojala mogućnost odvlačenja jahte na pučinu jer bi se iz nje izlila nafta po svim plažama, a da su prerezali konope, vatra bi zahvatila druge brodove ili benzinsku crpku na Plišćevcu.

Sutradan su vatrogasci prilikom okretanja broda na bok pokušali ući u unutrašnjost preko prozora, ali koliko god da su punili pjenom, dio je izlazio vani i sve je to bila nemoguća misija.

I na koncu im je u pomoć pristigao bager kojim su otvorene sve bočne strane i tek tada su uspjeli sve u potpunosti ugasiti.

image

S makarskim vatrogascima posebno smo porazgovarali o požaru jahte privezane u makarskoj luci, a koji su s kolegama s Makarske rivijere gasili punih 16 sati

Ivo Ravlić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 18:13