Istočna obala header

Partneri projekta:
HEP
Hrvatske šume
HOK
RERA
<p>Metkovic, 291216.<br />
Jaka bura pospjesuje sirenje vise pozara u mocvari nedaleko od grada Metkovica te naselja Vid.<br />
Vatra se je iz mocvare prosilila na poljoprivredne povrsine unistivsi jedan plastenik te nekoliko nasada vocaka dosavsi do drzavne ceste Metkovic- Vid, kojom se promet odvijao otezano. Sumnja se na namjerno izazivanje pozara pa policija trazi pocinitelje.<br />
KRAJ POTPALJIVANJA

Kamerama protiv golemih požara u delti Neretve

Piše Stanislav Soldo
Foto Denis Jerkovic/ Cropix/Cropix
17. lipnja 2022. - 08:43

Veliki požari u močvari sredinom ožujka devastirali su ornitološki rezervata Prud, značajno močvarno područja za očuvanje bioraznolikosti, poglavito ptičjih vrsta.

Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije tako upozoravaju da se iz godine u godinu, za vrijeme jakih vjetrova i niskih vodostaja, u području delte rijeke Neretve javljaju nekontrolirani požari tršćaka i okolnog raslinja, koji za sobom ostavljaju velike štete i opožarene površine.

Požari tršćaka dovode do smanjenja ukupne bioraznolikosti staništa te brojnosti biljnih i životinjskih vrsta u području delte Neretve. Požari raslinja za sobom ostavljaju degradirana močvarna staništa te neugledan krajobraz za posjetitelje. Osim tršćaka i pripadajuće bioraznolikosti, u požarima vrlo često izgore obradive poljoprivredne površine, nasadi mandarina, maslinici, vinogradi, kućice u polju, plastenici. Zaostali dim u zraku ujedno narušava kvalitetu života za sve stanovnike i posjetitelje delte Neretve.

Tako se godinama postavlja pitanje kako stati na kraj paliteljima koji u jesenskom i zimskom razdoblju koriste buru ili jugo da bi zapalili močvaru. Unatoč aktivnostima policije, palitelji se uglavnom ne pronađu pa se podnose kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja. No, čini se da je anonimnim potpaljivačima vatre u močvari došao kraj jer zaštićena područja delte Neretve nadziru kamere. Kamare su postavljene na Predolcu i na Babinoj gomili (Rujnica), kojima se pokriva područje koje ne pokriva videonadzor Hrvatskih šuma. Glavni cilj je u suradnji s lokalnom policijom i vatrogascima spriječiti požar tršćaka u delti Neretve te otkriti i kazniti počinitelje. Da kamere već daju rezultate svjedoči primjer požara od sredine ožujka kada je vrlo brzo otkriven počinitelj.

Prema Zakonu o zaštiti od požara, fizička osoba koja izazove požar kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 15 tisuća do 150 tisuća kuna ili zatvorom od 60 dana, dok je izazivanje požara iz nehaja kažnjivo novčanom kaznom od 2 do 15 tisuća kuna. U slučaju dovođenja u opasnost života ili imovine, može se izreći zakonska kazna zatvora do 3 godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana zatvorska kazna je od šest mjeseci do pet godina.

Podsjetimo, u sklopu projekta "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve", sufinanciranog kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, uspostavljen je protupožarni sustava za videonadzor.

Na dvije lokacije, točnije na brdu Babina gomila iznad naselja Desne i u području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica, postavljene su kamere s pripadajućom opremom za nadzor i prevenciju od nastanka požara tršćaka i šumskih požara u području ekološke mreže Natura 2000 delta Neretve, a sukladno uredbi o ekološkoj mreži i nadležnostima javnih ustanova za upravljanje područjima ekološke mreže.

Područje delte Neretve jedno je od pet područja u Republici Hrvatskoj uvršteno na Ramsarski popis te predstavlja močvarno područje od međunarodne važnosti. Kamere su umrežene u sustav za nadzor požara, a pomoću kojeg područje nadzire Javna vatrogasna postrojba Metković.

Sustav videonadzora usredotočen je na prevenciju i ublažavanje šteta od prirodnih rizika i katastrofa od požara tršćaka i šumskih požara kroz poboljšanje, promicanje i jačanje institucionalnih kapaciteta u provedbi politika i aktivnosti radi smanjenja uzroka i potencijalnog početka prirodnih nepogoda. Poboljšat će se spremnost na reagiranje i intervenciju te smanjenje šteta uzrokovanih požarima u području ekološke mreže Natura 2000 i zaštićenim područjima delte Neretve (posebni ornitološki rezervat Orepak, posebni ornitološki rezervat Prud, posebni ornitološki rezervat Pod Gredom, značajni krajobraz Predolac-Šibenica, posebni ornitološko-ihtiološki rezervat Delta Neretve – jugoistočni dio, značajni krajobraz Modro oko i jezero Desne).

Jedan od najvećih pritisaka na zaštićena područja delte Neretve su česti požari tršćaka, a kada oni prijeđu na okolne šume, nastaju i šumski požari. U sklopu projekta cilj je razviti sustav protupožarnog nadzora za očuvanje, zaštitu, unaprjeđenje i korištenje prirodnih vrijednosti u domeni održive zaštite od požara i prevencije od požara te zaštitu zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u delti Neretve.

Projekt promicanja održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve geografski obuhvaća područje delte Neretve. Ona je jedina hrvatska delta, sadrži najveće i najvrjednije ostatke sredozemnih močvara te spada među malobrojna takva područja preostala u Europi. Ukupna vrijednost projekta "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve" iznosi 14.048.072,02 kune, koji se većinom financira kroz Operativni program konkurentnost i kohezija - promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 15:34