StoryEditorOCM

‘Teška vremena prijatelju moj...‘ pjevao je bend u središnjici SDP-a: ‘Zar Zoran ‘piza‘ među biračima kao Bero?!?‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
18. travnja 2024. - 08:49

"Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio", pjevao je bend u središnjici SDP-a netom prije objave prvih neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva. Za okupljene na Iblerovom trgu uslijedio je hladan tuš.

Prvi su rezultati na temelju četvrtine obrađenih biračkih mjesta davali nedostižnu prednost HDZ-u. SDP-ovci su se tješili da prve brojke iz DIP-a u pravilu idu u prilog HDZ-u. No ako je početkom večeri nakon objave prvih izlaznih anketa među okupljenima vladao suzdržani optimizam, sada je uslijedilo razočarenje.

image

Ne može se reći da je Marijana Puljak oduševljena rezultatima

Boris Kovačev/Cropix

- Zar je moguće da Zoran Milanović "piza" među biračima jednako kao i Bero - zapitao se jedan dalmatinski SDP-ovac, aludirajući na činjenicu da je SDP na izborima 2020. osvojio približno jednaki broj mandata koliko su u srijedu navečer SDP-u prognozirale izlazne ankete.

Velike nade

Hladan tuš tijekom večeri stigao je i iz stranke Možemo. Peđa Grbin odmah nakon zatvaranja birališta razgovarao je sa Sandrom Benčić. I doznao da će Možemo podržati manjinsku SDP-ovu Vladu. Ako je Grbin, naravno, uspije složiti. I ako u toj manjinskoj Vladi ne bude nitko od desnice.

A SDP velike nade polaže upravo u pakt s nekim desnim opcijama. Točnije u predsjednika Republike Zorana Milanovića koji će, prema neslužbenim i nepotvrđenim informacijama, pokušati napraviti dogovor s - Domovinskim pokretom. SDP-ovci su se naime nadali da će razlika između broja njihovih mandata i HDZ-a biti manja. Te da će biti moguće sklopiti postizbornu koaliciju s manjinama i strankom Možemo. Uz potporu Mosta u parlamentu.

image
Boris Kovačev/Cropix

- Najmanje 10 mandata "visi" i još je uvijek neizvjesno kome će u konačnici otići. Sačejamo do kraja - uvjeravali su jedni druge SDP-ovci. Okupljenim stranačkim dužnosnicima i aktivistima u šatoru ispred zgrade SDP-a poslužena je decentna zakuska: kanapei i štrukle, a od pića bilo je mineralne vode, sokova, piva i crnoga vina.

Šampanjac se nije točio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:46