stdClass Object ( [id] => 1380466 [title] => Prognoza šest novinara SD: Razlike u broju mandata značajne, ponekome je ‘tijesno‘, spominje se i ponavljanje izbora [alias] => prognoza-sest-novinara-sd-razlike-u-broju-mandata-znacajne-ponekome-je-tijesno-spominje-se-i-ponavljanje-izbora [catid] => 506 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lako je biti general poslije bitke, u ovom slučaju izborne utakmice.

Naši novinari - Ivo Bonković, Marina Karlović-Sabolić, Silvana Uzinić, Petra Klarić, Zoran Šagolj i Lidija Gnjidić Krnić - uhvatili su se olovke i davali mandate strankama (u slučaju koalicija navodimo nazive glavnih stranaka, pa umjesto koalicije Rijeke pravde imamo SDP, itd.), sve u skladu sa svojom procjenom kako će politički akteri proći kod hrvatskih birača.

Pa ćemo brzo saznati tko je od njih zaslužio najviše ‘generalskih‘ zvjezdica.

Evo prognoze šestero ‘odvažnih‘.

---

---

Ivo Bonković

 

HDZ 62

Odmah napomena - u ovih 62 uključena su i tri ‘inozemna‘ mandata. Velika brojka? Skandali, smjene ministara, mito, korupcija? Nema to puno utjecaja. Hrvati još od 1945. žive od ili u mitu, vezi, korupciji, na to su navikli. Zapravo odličan rezultat vladajuća stranka može najviše zahvaliti konkurenciji, kada prosječan birač pogleda što mu se nudi, pogotovo na tzv. desnom spektru, tko bi mogli biti premijeri umjesto Plenkovića, onda mu bude puno lakše pri srcu ako će zaokružiti HDZ, pa čak i ako nije njihov izvorni fan.

SDP 48

Efekt Zorana Milanovića koji je u maniri drumskog razbojnika oteo SDP stanovitom P. G. vrlo brzo se ispuhao, pa je u potrazi za neprijateljem na kraju spao na Butkovića, za kojeg većina birača i ne zna čega je ministar. Ipak, od tog mahnitanja nešto će ostati, pa će SDP proći, naizgled, bolje nego prije četiri godine. Naizgled zato što već u izbornoj noći ovoj brojci treba oduzeti mandate koje su suludom politikom P. G. poklonili Big Mammi i Lutku Ivici.

DOMOVINSKI POKRET 12

Uvijek za neku stranku pomislim "ma tko će za njih glasati", i ispadnem totalni neznalica. I opet ću: Kako netko može zaokružiti ime Mislava Kolakušića ili Ivana Sinčića? Kako? DP ima tu neku priču koja prolazi kod dijela publike, pogotovo u Slavoniji. Možda je mrvu previše 12 mandata, no sasvim dovoljno da ne zagorčaju posve život Plenkoviću i ne daju sulude zahtjeve za koaliciju, a opet taman za ‘dat ruke‘ za novu većinu. Hoće li zajedno? Naravno da hoće.

MOŽEMO 8

Ovo je stranka koja bi trebala privući glasače ljevice koji su shvatili da je premijerski kandidat SDP-a zapravo teški desničar i verbalni nasilnik. Ali tih ipak nema previše. Možemo su ostali uglavnom zagrebačka priča, nisu se raširili Hrvatskom, nemaju ogranaka, infrastrukture... Osobno mi je najveći problem njihova premijerska kandidatkinja Sandra Benčić kojoj je svaki istup na rubu histerije.

MOST 7

Žilava je ekipa iz Mosta, preživjela je nekoliko izbornih krugova, i svaka im čast. Njihov je Zvonimir Troskot, uz medije, jedini koji je otkrivao afere vladajućih. Ali birači sve afere zaborave drugi dan. Barbarić? Koji Barbarić? Po meni je problem Mosta što četiri godine nisu donijeli ništa kadrovski novoga, ista lica, iste priče.

OSTALI 14

To je osam predstavnika manjina, tako da ostaje još šest mandata, tri IDS-a i ostalo pripada nekim ‘endemskim‘ listama.

Marina Karlović-Sabolić

HDZ 64

HDZ je do sada uvijek pobjeđivao ako su bila zadovoljena dva preduvjeta: da iznutra ne pucaju po šavovima i da imaju lidera koji se može nositi s konkurencijom. Milanovićev udar ih je uzdrmao, ali su se uspjeli održati na nogama. Na lavinu bijesa s Pantovčaka odgovorili su ležernim Plenkovićevim izletima po Tik toku i kravicom Milovom Olega Butkovića. Nastoje u prvi plan kampanje gurnuti rezultate svoje Vlade, a izbor Ivana Turudića pospremiti pod tepih. Partneri? U taboru pobjednika uvijek je gužva.

SDP 43

Zoran Milanović objavo je lov na Plenkovićevu glavu. I tu stao. A samo na ho-ruk, bez ikakve zaokružene slike o tome što s Hrvatskom želi napraviti, puno će teže postati premijer. Uspio je reanimirati SDP i dati mu veliki vjetar u leđa. No pokopalo ga je što nije na vrijeme dao ostavku. Sada će u fotofinišu pokušati smanjiti razliku. I nakon izbora pokušati privoliti Domovinski pokret i Most na suradnju.

MOST 10

Nikola Grmoja i društvo isprofilirali su se kao jasna desna antihadezeovska opcija koja glasno progovara o korupciji i nikoga se pritom ne boji. I to ima svoju publiku. Na ovim izborima su predstavili i neke konkretne mjere što bi napravili da su na vlasti, očito u namjeri da izbjegnu patinu stranke koja želi zauvijek ostati u oporbi.

DOMOVINSKI POKRET 10

Savez s Mislavom Kolakušićem mogao bi se pokazati kao pun pogodak za stranku razočaranih HDZ-ovaca okupljenih oko Ivana Penave. Mnogi su im prognozirali pad, a DP bi mogao ne samo zadržati glavu iznad vode, nego i ostvariti vrlo solidan rezultat. S jasnim ciljem: da nakon izbora uđu u Banske dvore kao partneri kojima bi pripalo recimo – resor energetike.

MOŽEMO 10

Stranka Tomislava Tomaševića i Sandre Benčić potonula je nakon skandaloznog urušavanja Jakuševca, no Milanovićeva kandidatura mogla bi ih ponovno vratiti u igru. Jer svi oni lijevi birači kojima ne godi verbalno divljanje predsjednika Republike tražit će alternativu. A tu ih, odmah iza kantuna, čeka Možemo.

OSTALI 14

IDS bi mogao dobiti tri mandata, a šanse za po jedan imaju i Akcija za promjene Marka Jelića, Karolina Vidović Krišto, Fokus, međimurski župan Matija Posavec… Čak i zvijezda s prošlih lokalnih izbora Ričard. Manjinama je pak zajamčeno osam mandata.

Silvana Uzinić

SDP 54

Bez obzira na ocjene analitičara da se efekt ulaska Zorana Milanovića u igru već ispuhao, ne mislim da je to naštetilo koaliciji Rijeke pravde, dapače. Poznato je da birači stavove formiraju već prije same kampanje, a ova je, ukoliko nešto ne rukne u iduća dva dana, bila prilično dosadna pa su stranke većinu glasova već pokupile. Sve ono što se zadnjih dana događalo samo je učvrstilo vojsku koja se već smjestila u rovove. Povremene granate lete bezveze.

HDZ 52

Puno puta rezultati su bili iznenađenje u odnosu na ankete. Tako bi se moglo dogoditi i u srijedu jer su se, zahvaljujući Milanoviću, ovi izbori pretvorili u nadjačavanje dvaju blokova. S obzirom da je to u percepciji većine birača nešto poput predsjedničkih izbora, ne dajem nijednome od njih značajniju premoć. Štoviše, jedna sam od onih koji predviđaju fifti - fifti ishod što znači da bismo mogli na jesen ponovno na izbore. Ili manjiska vlada? Moguće je i to.

DOMOVINSKI POKRET 12

Da nije bilo podjele na dva bloka, "domovinci" bi, možda, dobili i koji madnat više. Ovako ipak mislim da će im 12 zastupničkih mjesta biti u vrh glave. Vjerojatno se nadaju da će biti jezičac na vagi u slučaju sastavljanja većine, ali svi dogovori po mojoj prognozi će propasti. Ok, nisam neki prognostičar. Većini od njih bila bi prihvatljivija koalicija s HDZ-om nego s Rijekama pravde, ali nijedna nije isključena. S tim što će im obje naštetiti.

MOŽEMO 12

Ako ćemo pošteno, Možemo! su se proteklih godina junački naradili što u Saboru, što u Zagrebu. Posao u glavnom gradu uporno im se, doduše, pokušava minorizirati, ali to im neće smetati toliko koliko činjenica da se u nekim drugim sredinama nisu istaknuli. Pomoći će im što nisu pristali na koaliciju okupljenu oko SDP-a, ali samo zato što će izlasnost biti veća. Koliko izgube, toliko će i dobiti.

MOST 8

To što su se i "mostovci" u prošlom mandatu naradili prosječnom biraču, na žalost, ne znači puno. Oni bi mogli biti razočarani rezultatima jer sigurno očekuju više mandata nego što ih imaju. Inzistiranje na cijepljenju je za mnoge već passe priča i mislim da ih je u desničarenju zasjenio Domovinski pokret.

OSTALI 13

Osim osam predstavnika manjina, dva mandata predviđam IDS-u, jedan Radničkoj fronti (u 8. jedinici) te jedan savezu Fokusa i Republike.

---

image

Sabornica

/Shutterstock
---

Petra Klarić

HDZ 60

HDZ će vjerojatno (ponovno) odnijeti najveći broj glasova. Ipak, situacija bi za njih mogla biti nepovoljnija nego na prošlim parlamentarnim izborima, kada su poguranac dobili zbog pandemije. Neke "lipe i radosne" afere još su svježe u glavama glasača, a nakupilo ih se dosta u zadnje vrijeme. Doduše, SDP-ov rebranding s Milanovićem mogao bi potaknuti inertnije glasače koji vjeruju u HDZ-SDP duopol, a na čelu Vlade bi radije vidjeli Plenkovića nego Milanovića. HDZ će tradicionalno pokupiti i glasove dijaspore.

SDP 49

Zorana Milanovića dio glasača dočekao je s oduševljenjem, posebno oni kojima nije mrska zapaljiva retorika. Za SDP je bolja opcija od Peđe Grbina, barem što se karizme tiče (sjetimo se kako su na izborima prošli s Bernardićem), ali je dio glasača svojim ponašanjem sigurno preusmjerio na druge opcije. Kad je već krenuo sa žestokim istupima, trebao je "ostati đubre do kraja" i odreći se predsjedničke funkcije, ovako je ostao nedorečen.

DOMOVINSKI POKRET 15

Stranka koja predizbornu kampanju gradi na pitanjima, između ostalog, migracijske politike i demografije. Imaju potencijala privući HDZ-ovce starog kova kojima HDZ trenutno ne odgovara, pogotovo na području Slavonije te u pograničnim područjima. Dio glasova od Mosta bi mogli preoteti i u dalmatinskim izbornim jedinicama. Ako bude potrebno, DP će se prikloniti HDZ-u.

MOŽEMO 8

Stranka koja najveći mobilizacijski potencijal ima u Zagrebu, ali i među mlađim glasačima. Na društvenoj mreži TikTok već duže vrijeme pokušavaju privući glasače kojima će ovo biti prvi izbori, a to bi im moglo i upaliti ako brojke s društvenih mreža pretoče u glasove. Doduše, baš ta populacija ne izlazi na izbore u velikom broju. Vjerojatno neće imati ogromnu ulogu, ali će proći bolje od Mosta.

MOST 6

Mostu se, kada su se tek pojavili, predviđao velik uspjeh na desnici. Ipak, danas se taj balon pomalo ispuhao, a objavu da će im kandidat za premijera biti Nikola Grmoja u potpunosti je zasjenio Milanović. Dobit će ipak nešto glasova, ali neće to rezultirati velikim brojem mandata.

OSTALI 13

Uz predstavnike manjina, kojih je ukupno osam, kvotu će vjerojatno popuniti koji IDS-ovac, umirovljenik ili socijaldemokrat, ali s manjim strankama je zaista teško predvidjeti.

Zoran Šagolj

HDZ 67

Do Milanovićevog ustavnog puča i, pogotovo, nedavanja ostavke, bio sam uvjerenja da će teško ponoviti uspjeh s prošlih izbora. Ovako im je predsjednik države pomogao, mobiliziravši HDZ-ovsko biračko tijelo, ali i usmjerujući dio desnice prema Plenkoviću i ekipi, jer su ipak u strahu od lijeve vlade. Iako, po meni, sigurni relativni pobjednici, u HDZ-u će se tresti do posljednjeg trena: skupo će navlačiti cijenu većine od 76 ruku, ali se i zapitati jesu li pametnije mogli poraditi na svom koalicijskom potencijalu.

SDP 46

Bit će to nešto bolji rezultat nego kada ih je na prošlim izborima vodio Bernardić, ali u SDP-u su očekivanja prilično velika, rekao bih i nerealna od faktora Milanović. Dobar dio stranke, kao i ljevice generalno, olako je prešao preko svih njegovih eskapada. Nisu ponudili ni nova lica, već su se oslonili na kadrove iz svoje posljednje vlade i Zokijeve pajdaše. Tada su imali povijesnu šansu i HDZ na koljenima. Jedina im je šansa koalicijski potencijal jači od HDZ-ovog.

DOMOVINSKI POKRET 10

Računica je da bi u prosjeku mogli uzeti po jedno mjesto u svakoj od 10 izbornih jedinica u RH. Nedostajat će im u odnosu na prošli put Miroslav Škoro, koji je glasove kupio od centra na desno, jer ga se percipiralo prvenstveno kao pjevača, zabavljača, a tek onda političara desničara. Poučak bi im mogao biti Đapićev HSP iz doba Ive Sanadera, koji je također dobro stajao u anketama, da bi na koncu prošli dosta lošije od predizbornih anketa i raskolili se.

MOST 9

Oni i DP su tu negdje po istraživanjama godinama unazad. Razlikuju se od Penave jer tako otvoreno ne diraju neka ideološka pitanja klasična za desnicu (odnos sa Srbima, migranti...), ali računaju prvenstveno na antisistemske glasove, od protivnika cijepljenja pa dalje. Dojma sam da bi odmah potpisali oporbenu hladovinu, ali im Plenković toliko ide na živce da bi mogli biti na usluzi Milanoviću.

MOŽEMO 8

Od ‘velike petorke‘ proći će najlošije, možda i podbaciti. Njih je Milanović najviše zeznuo. Ostali su primarno zagrebačka stranka, s tim da su i tu postali žrtve svojih nerealnih očekivanja i predizbornih obećanja. Bit će i najveća kočnica za neku novu široku vladu, jer su svjesni koliko bi ih ona koštala na idućim lokalnim izborima.

OSTALI 11

Najači igrač, uz osam manjinaca, u ovom timu bit će IDS; predviđam dva mandata, a jedan mogli čoknuti Matija Posavec, Fokus ili kakav samostalni strijelac s desna. Svoju kožu imat će priliku skupo unovčiti.

Lidija Gnjidić Krnić

HDZ 59

Vjerujem da je izvan interesno vezanog "stabilnog HDZ-ovog biračkog tijela" malo slobodnih birača koji će za HDZ glasati iz nekih drugih razloga, pogotovo ne radi straha od (ovakve) ljevice. Vjerojatnije je da su ljudi shvatili kako silan niz afera pokazuje modus operandi ove stranke, te da uočavaju očiti nesklad između programiranog ponavljanja koliko je HDZ-ova vlada nevjerojatno uspješna i koliko s njom sjajno živimo, a kako stvarno živi veći dio Hrvatske. I to bi se moglo pokazati u broju mandata.

SDP 51

Razlozi zbog kojih bi SDP s partnerima mogao osvojiti ovoliko mjesta u Saboru opet je način vladanja HDZ-ove vlade. Pređena je neka kritična masa trpljenja (a prag za to kod Hrvata je nevjerojatno visok). Zato bi logikom ‘glasanja protiv‘ mogao prosperirati najjači HDZ-ov protukandidat. Efekt Milanović? Više štete nego koristi. Da je znao stati kad je trebalo, i reći samo ono što je trebalo reći... Ovako se dogodio "protuefekt Milanović".

MOŽEMO 10

Možda nemaju snage ni kadra dovoljno da se protegnu na nacionalnu razinu, možda su ostali "zagrebačka" ekipa, ali imaju nešto što druge stranke baš i nemaju: dosljednost. Rade uporno, promišljeno, računaju i planiraju na dugi rok. U situaciji kad kod političara manjka osobina koje bi čovjek poštovao, oni iskaču, i moguće je da im glasačko tijelo to honorira, prvenstveno oni kojima je inače mučno izlaziti na izbore i stalno glasati protiv.

MOST 10

Most je uvijek tu negdje; birači vole čuti kako i što govori njihova elokventna isturena ekipa - Grmoja, Troskot... Plenković ih uvredljivo naziva političkom "sitneži", iako zna da oni nisu baš takva sitnež i da mu ne bi bilo ugodno sučeliti se s njima. U sadašnjoj čvrstoj blokovskoj podjeli, kad će svaki postizborni partner dobro doći, bit će zanimljivo vidjeti što će Most učiniti.

DOMOVINSKI POKRET 9

Pred ove izbore našli su se - najviše zahvaljujući Milanoviću - u nevolji. Može se pretpostaviti da će osvojiti (trgovački) respektabilan broj glasova, no kojemu će se bloku prikloniti? Ne olakšava im puno ni to što se oba bloka naziva ‘desnima‘ - problem je što su unutar stranke u vezi s tim kome se prikloniti i sami podijeljeni.

OSTALI 12

Manjinski glasovi ići će, kao i uvijek, izbornom pobjedniku, a ostali... Vjerojatno će najbolje proći IDS; možda ogorčeni radnici donesu mandat RF-u, možda ga na staroj slavi dobije Marko Jelić... Na ‘začelju kolone‘ je gužva u kojoj se čini da svatko može izvući mandat.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Za mjesto u Saboru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 573 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Za mjesto u Saboru 573 573 0 14644 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-12 11:06:10 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-13 11:09:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-13 11:08:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 506 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta. [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Izbori [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prognoza šest novinara SD: Razlike u broju mandata značajne, ponekome je 'tijesno', spominje se i ponavljanje izbora page_title=Prognoza šest novinara SD: Razlike u broju mandata značajne, ponekome je 'tijesno', spominje se i ponavljanje izbora [metakey] => parlamentarni izbori 2024., izborna prognoza [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26955093.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26955015.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija: Bo\u0161ko Vesti\u0107","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sabornica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26955093_1920.jpg":"1920x1080","k_26955093_1280.jpg":"1280x1280","k_26955093_1024.jpg":"1024x1024","k_26955093_640.jpg":"640x640","k_26955093_480.jpg":"480x480","k_26955093_340.jpg":"340x340","k_26955093_220.jpg":"220x220","o_26955093_1280.jpg":"1280x853","o_26955093_1024.jpg":"1024x682","o_26955093_640.jpg":"640x426","o_26955093_480.jpg":"480x320","o_26955093_340.jpg":"340x226","o_26955093_220.jpg":"220x146","h_26955093_1280.jpg":"1280x854","h_26955093_1024.jpg":"1024x683","h_26955093_640.jpg":"640x427","h_26955093_480.jpg":"480x320","h_26955093_340.jpg":"340x227","h_26955093_220.jpg":"220x147","pp_26955093_1280.jpg":"1280x1628","pp_26955093_1024.jpg":"1024x1303","pp_26955093_640.jpg":"640x814","pp_26955093_480.jpg":"480x611","pp_26955093_340.jpg":"340x432","pp_26955093_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26955015_1920.jpg":"1920x1080","k_26955015_1280.jpg":"1280x1280","k_26955015_1024.jpg":"1024x1024","k_26955015_640.jpg":"640x640","k_26955015_480.jpg":"480x480","k_26955015_340.jpg":"340x340","k_26955015_220.jpg":"220x220","o_26955015_1280.jpg":"1280x853","o_26955015_1024.jpg":"1024x682","o_26955015_640.jpg":"640x426","o_26955015_480.jpg":"480x320","o_26955015_340.jpg":"340x226","o_26955015_220.jpg":"220x146","h_26955015_1280.jpg":"1280x854","h_26955015_1024.jpg":"1024x683","h_26955015_640.jpg":"640x427","h_26955015_480.jpg":"480x320","h_26955015_340.jpg":"340x227","h_26955015_220.jpg":"220x147","pp_26955015_1280.jpg":"1280x1628","pp_26955015_1024.jpg":"1024x1303","pp_26955015_640.jpg":"640x814","pp_26955015_480.jpg":"480x611","pp_26955015_340.jpg":"340x432","pp_26955015_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 506 [name] => Parlamentarni izbori 2024 [alias] => parlamentarni-izbori-2024 [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7807857 Threads: 1 Questions: 1638283159 Slow queries: 4868850 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111457109 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /parlamentarni-izbori-2024 ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 506 [name] => Parlamentarni izbori 2024 [alias] => parlamentarni-izbori-2024 [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /parlamentarni-izbori-2024 ) ) [link] => /parlamentarni-izbori-2024/prognoza-sest-novinara-sd-razlike-u-broju-mandata-znacajne-ponekome-je-tijesno-spominje-se-i-ponavljanje-izbora-1380466 [printLink] => /parlamentarni-izbori-2024/prognoza-sest-novinara-sd-razlike-u-broju-mandata-znacajne-ponekome-je-tijesno-spominje-se-i-ponavljanje-izbora-1380466?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 751856 [name] => parlamentarni izbori 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-14 23:23:47 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori-2024-0 [link] => /tag/parlamentarni-izbori-2024-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 755321 [name] => izborna prognoza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-12 14:01:57 [main_article_id] => 0 [alias] => izborna-prognoza [link] => /tag/izborna-prognoza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Za mjesto u Saboru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 573 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prognoza šest novinara SD: Razlike u broju mandata značajne, ponekome je ‘tijesno‘, spominje se i ponavljanje izbora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26955093.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija: Boško Vestić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26955093.jpg [title] => Ilustracija: Boško Vestić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26955015.jpg [title] =>

Sabornica

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lako je biti general poslije bitke, u ovom slučaju izborne utakmice.

Naši novinari - Ivo Bonković, Marina Karlović-Sabolić, Silvana Uzinić, Petra Klarić, Zoran Šagolj i Lidija Gnjidić Krnić - uhvatili su se olovke i davali mandate strankama (u slučaju koalicija navodimo nazive glavnih stranaka, pa umjesto koalicije Rijeke pravde imamo SDP, itd.), sve u skladu sa svojom procjenom kako će politički akteri proći kod hrvatskih birača.

Pa ćemo brzo saznati tko je od njih zaslužio najviše ‘generalskih‘ zvjezdica.

Evo prognoze šestero ‘odvažnih‘.

---

---

Ivo Bonković

 

HDZ 62

Odmah napomena - u ovih 62 uključena su i tri ‘inozemna‘ mandata. Velika brojka? Skandali, smjene ministara, mito, korupcija? Nema to puno utjecaja. Hrvati još od 1945. žive od ili u mitu, vezi, korupciji, na to su navikli. Zapravo odličan rezultat vladajuća stranka može najviše zahvaliti konkurenciji, kada prosječan birač pogleda što mu se nudi, pogotovo na tzv. desnom spektru, tko bi mogli biti premijeri umjesto Plenkovića, onda mu bude puno lakše pri srcu ako će zaokružiti HDZ, pa čak i ako nije njihov izvorni fan.

SDP 48

Efekt Zorana Milanovića koji je u maniri drumskog razbojnika oteo SDP stanovitom P. G. vrlo brzo se ispuhao, pa je u potrazi za neprijateljem na kraju spao na Butkovića, za kojeg većina birača i ne zna čega je ministar. Ipak, od tog mahnitanja nešto će ostati, pa će SDP proći, naizgled, bolje nego prije četiri godine. Naizgled zato što već u izbornoj noći ovoj brojci treba oduzeti mandate koje su suludom politikom P. G. poklonili Big Mammi i Lutku Ivici.

DOMOVINSKI POKRET 12

Uvijek za neku stranku pomislim "ma tko će za njih glasati", i ispadnem totalni neznalica. I opet ću: Kako netko može zaokružiti ime Mislava Kolakušića ili Ivana Sinčića? Kako? DP ima tu neku priču koja prolazi kod dijela publike, pogotovo u Slavoniji. Možda je mrvu previše 12 mandata, no sasvim dovoljno da ne zagorčaju posve život Plenkoviću i ne daju sulude zahtjeve za koaliciju, a opet taman za ‘dat ruke‘ za novu većinu. Hoće li zajedno? Naravno da hoće.

MOŽEMO 8

Ovo je stranka koja bi trebala privući glasače ljevice koji su shvatili da je premijerski kandidat SDP-a zapravo teški desničar i verbalni nasilnik. Ali tih ipak nema previše. Možemo su ostali uglavnom zagrebačka priča, nisu se raširili Hrvatskom, nemaju ogranaka, infrastrukture... Osobno mi je najveći problem njihova premijerska kandidatkinja Sandra Benčić kojoj je svaki istup na rubu histerije.

MOST 7

Žilava je ekipa iz Mosta, preživjela je nekoliko izbornih krugova, i svaka im čast. Njihov je Zvonimir Troskot, uz medije, jedini koji je otkrivao afere vladajućih. Ali birači sve afere zaborave drugi dan. Barbarić? Koji Barbarić? Po meni je problem Mosta što četiri godine nisu donijeli ništa kadrovski novoga, ista lica, iste priče.

OSTALI 14

To je osam predstavnika manjina, tako da ostaje još šest mandata, tri IDS-a i ostalo pripada nekim ‘endemskim‘ listama.

Marina Karlović-Sabolić

HDZ 64

HDZ je do sada uvijek pobjeđivao ako su bila zadovoljena dva preduvjeta: da iznutra ne pucaju po šavovima i da imaju lidera koji se može nositi s konkurencijom. Milanovićev udar ih je uzdrmao, ali su se uspjeli održati na nogama. Na lavinu bijesa s Pantovčaka odgovorili su ležernim Plenkovićevim izletima po Tik toku i kravicom Milovom Olega Butkovića. Nastoje u prvi plan kampanje gurnuti rezultate svoje Vlade, a izbor Ivana Turudića pospremiti pod tepih. Partneri? U taboru pobjednika uvijek je gužva.

SDP 43

Zoran Milanović objavo je lov na Plenkovićevu glavu. I tu stao. A samo na ho-ruk, bez ikakve zaokružene slike o tome što s Hrvatskom želi napraviti, puno će teže postati premijer. Uspio je reanimirati SDP i dati mu veliki vjetar u leđa. No pokopalo ga je što nije na vrijeme dao ostavku. Sada će u fotofinišu pokušati smanjiti razliku. I nakon izbora pokušati privoliti Domovinski pokret i Most na suradnju.

MOST 10

Nikola Grmoja i društvo isprofilirali su se kao jasna desna antihadezeovska opcija koja glasno progovara o korupciji i nikoga se pritom ne boji. I to ima svoju publiku. Na ovim izborima su predstavili i neke konkretne mjere što bi napravili da su na vlasti, očito u namjeri da izbjegnu patinu stranke koja želi zauvijek ostati u oporbi.

DOMOVINSKI POKRET 10

Savez s Mislavom Kolakušićem mogao bi se pokazati kao pun pogodak za stranku razočaranih HDZ-ovaca okupljenih oko Ivana Penave. Mnogi su im prognozirali pad, a DP bi mogao ne samo zadržati glavu iznad vode, nego i ostvariti vrlo solidan rezultat. S jasnim ciljem: da nakon izbora uđu u Banske dvore kao partneri kojima bi pripalo recimo – resor energetike.

MOŽEMO 10

Stranka Tomislava Tomaševića i Sandre Benčić potonula je nakon skandaloznog urušavanja Jakuševca, no Milanovićeva kandidatura mogla bi ih ponovno vratiti u igru. Jer svi oni lijevi birači kojima ne godi verbalno divljanje predsjednika Republike tražit će alternativu. A tu ih, odmah iza kantuna, čeka Možemo.

OSTALI 14

IDS bi mogao dobiti tri mandata, a šanse za po jedan imaju i Akcija za promjene Marka Jelića, Karolina Vidović Krišto, Fokus, međimurski župan Matija Posavec… Čak i zvijezda s prošlih lokalnih izbora Ričard. Manjinama je pak zajamčeno osam mandata.

Silvana Uzinić

SDP 54

Bez obzira na ocjene analitičara da se efekt ulaska Zorana Milanovića u igru već ispuhao, ne mislim da je to naštetilo koaliciji Rijeke pravde, dapače. Poznato je da birači stavove formiraju već prije same kampanje, a ova je, ukoliko nešto ne rukne u iduća dva dana, bila prilično dosadna pa su stranke većinu glasova već pokupile. Sve ono što se zadnjih dana događalo samo je učvrstilo vojsku koja se već smjestila u rovove. Povremene granate lete bezveze.

HDZ 52

Puno puta rezultati su bili iznenađenje u odnosu na ankete. Tako bi se moglo dogoditi i u srijedu jer su se, zahvaljujući Milanoviću, ovi izbori pretvorili u nadjačavanje dvaju blokova. S obzirom da je to u percepciji većine birača nešto poput predsjedničkih izbora, ne dajem nijednome od njih značajniju premoć. Štoviše, jedna sam od onih koji predviđaju fifti - fifti ishod što znači da bismo mogli na jesen ponovno na izbore. Ili manjiska vlada? Moguće je i to.

DOMOVINSKI POKRET 12

Da nije bilo podjele na dva bloka, "domovinci" bi, možda, dobili i koji madnat više. Ovako ipak mislim da će im 12 zastupničkih mjesta biti u vrh glave. Vjerojatno se nadaju da će biti jezičac na vagi u slučaju sastavljanja većine, ali svi dogovori po mojoj prognozi će propasti. Ok, nisam neki prognostičar. Većini od njih bila bi prihvatljivija koalicija s HDZ-om nego s Rijekama pravde, ali nijedna nije isključena. S tim što će im obje naštetiti.

MOŽEMO 12

Ako ćemo pošteno, Možemo! su se proteklih godina junački naradili što u Saboru, što u Zagrebu. Posao u glavnom gradu uporno im se, doduše, pokušava minorizirati, ali to im neće smetati toliko koliko činjenica da se u nekim drugim sredinama nisu istaknuli. Pomoći će im što nisu pristali na koaliciju okupljenu oko SDP-a, ali samo zato što će izlasnost biti veća. Koliko izgube, toliko će i dobiti.

MOST 8

To što su se i "mostovci" u prošlom mandatu naradili prosječnom biraču, na žalost, ne znači puno. Oni bi mogli biti razočarani rezultatima jer sigurno očekuju više mandata nego što ih imaju. Inzistiranje na cijepljenju je za mnoge već passe priča i mislim da ih je u desničarenju zasjenio Domovinski pokret.

OSTALI 13

Osim osam predstavnika manjina, dva mandata predviđam IDS-u, jedan Radničkoj fronti (u 8. jedinici) te jedan savezu Fokusa i Republike.

---

image

Sabornica

/Shutterstock
---

Petra Klarić

HDZ 60

HDZ će vjerojatno (ponovno) odnijeti najveći broj glasova. Ipak, situacija bi za njih mogla biti nepovoljnija nego na prošlim parlamentarnim izborima, kada su poguranac dobili zbog pandemije. Neke "lipe i radosne" afere još su svježe u glavama glasača, a nakupilo ih se dosta u zadnje vrijeme. Doduše, SDP-ov rebranding s Milanovićem mogao bi potaknuti inertnije glasače koji vjeruju u HDZ-SDP duopol, a na čelu Vlade bi radije vidjeli Plenkovića nego Milanovića. HDZ će tradicionalno pokupiti i glasove dijaspore.

SDP 49

Zorana Milanovića dio glasača dočekao je s oduševljenjem, posebno oni kojima nije mrska zapaljiva retorika. Za SDP je bolja opcija od Peđe Grbina, barem što se karizme tiče (sjetimo se kako su na izborima prošli s Bernardićem), ali je dio glasača svojim ponašanjem sigurno preusmjerio na druge opcije. Kad je već krenuo sa žestokim istupima, trebao je "ostati đubre do kraja" i odreći se predsjedničke funkcije, ovako je ostao nedorečen.

DOMOVINSKI POKRET 15

Stranka koja predizbornu kampanju gradi na pitanjima, između ostalog, migracijske politike i demografije. Imaju potencijala privući HDZ-ovce starog kova kojima HDZ trenutno ne odgovara, pogotovo na području Slavonije te u pograničnim područjima. Dio glasova od Mosta bi mogli preoteti i u dalmatinskim izbornim jedinicama. Ako bude potrebno, DP će se prikloniti HDZ-u.

MOŽEMO 8

Stranka koja najveći mobilizacijski potencijal ima u Zagrebu, ali i među mlađim glasačima. Na društvenoj mreži TikTok već duže vrijeme pokušavaju privući glasače kojima će ovo biti prvi izbori, a to bi im moglo i upaliti ako brojke s društvenih mreža pretoče u glasove. Doduše, baš ta populacija ne izlazi na izbore u velikom broju. Vjerojatno neće imati ogromnu ulogu, ali će proći bolje od Mosta.

MOST 6

Mostu se, kada su se tek pojavili, predviđao velik uspjeh na desnici. Ipak, danas se taj balon pomalo ispuhao, a objavu da će im kandidat za premijera biti Nikola Grmoja u potpunosti je zasjenio Milanović. Dobit će ipak nešto glasova, ali neće to rezultirati velikim brojem mandata.

OSTALI 13

Uz predstavnike manjina, kojih je ukupno osam, kvotu će vjerojatno popuniti koji IDS-ovac, umirovljenik ili socijaldemokrat, ali s manjim strankama je zaista teško predvidjeti.

Zoran Šagolj

HDZ 67

Do Milanovićevog ustavnog puča i, pogotovo, nedavanja ostavke, bio sam uvjerenja da će teško ponoviti uspjeh s prošlih izbora. Ovako im je predsjednik države pomogao, mobiliziravši HDZ-ovsko biračko tijelo, ali i usmjerujući dio desnice prema Plenkoviću i ekipi, jer su ipak u strahu od lijeve vlade. Iako, po meni, sigurni relativni pobjednici, u HDZ-u će se tresti do posljednjeg trena: skupo će navlačiti cijenu većine od 76 ruku, ali se i zapitati jesu li pametnije mogli poraditi na svom koalicijskom potencijalu.

SDP 46

Bit će to nešto bolji rezultat nego kada ih je na prošlim izborima vodio Bernardić, ali u SDP-u su očekivanja prilično velika, rekao bih i nerealna od faktora Milanović. Dobar dio stranke, kao i ljevice generalno, olako je prešao preko svih njegovih eskapada. Nisu ponudili ni nova lica, već su se oslonili na kadrove iz svoje posljednje vlade i Zokijeve pajdaše. Tada su imali povijesnu šansu i HDZ na koljenima. Jedina im je šansa koalicijski potencijal jači od HDZ-ovog.

DOMOVINSKI POKRET 10

Računica je da bi u prosjeku mogli uzeti po jedno mjesto u svakoj od 10 izbornih jedinica u RH. Nedostajat će im u odnosu na prošli put Miroslav Škoro, koji je glasove kupio od centra na desno, jer ga se percipiralo prvenstveno kao pjevača, zabavljača, a tek onda političara desničara. Poučak bi im mogao biti Đapićev HSP iz doba Ive Sanadera, koji je također dobro stajao u anketama, da bi na koncu prošli dosta lošije od predizbornih anketa i raskolili se.

MOST 9

Oni i DP su tu negdje po istraživanjama godinama unazad. Razlikuju se od Penave jer tako otvoreno ne diraju neka ideološka pitanja klasična za desnicu (odnos sa Srbima, migranti...), ali računaju prvenstveno na antisistemske glasove, od protivnika cijepljenja pa dalje. Dojma sam da bi odmah potpisali oporbenu hladovinu, ali im Plenković toliko ide na živce da bi mogli biti na usluzi Milanoviću.

MOŽEMO 8

Od ‘velike petorke‘ proći će najlošije, možda i podbaciti. Njih je Milanović najviše zeznuo. Ostali su primarno zagrebačka stranka, s tim da su i tu postali žrtve svojih nerealnih očekivanja i predizbornih obećanja. Bit će i najveća kočnica za neku novu široku vladu, jer su svjesni koliko bi ih ona koštala na idućim lokalnim izborima.

OSTALI 11

Najači igrač, uz osam manjinaca, u ovom timu bit će IDS; predviđam dva mandata, a jedan mogli čoknuti Matija Posavec, Fokus ili kakav samostalni strijelac s desna. Svoju kožu imat će priliku skupo unovčiti.

Lidija Gnjidić Krnić

HDZ 59

Vjerujem da je izvan interesno vezanog "stabilnog HDZ-ovog biračkog tijela" malo slobodnih birača koji će za HDZ glasati iz nekih drugih razloga, pogotovo ne radi straha od (ovakve) ljevice. Vjerojatnije je da su ljudi shvatili kako silan niz afera pokazuje modus operandi ove stranke, te da uočavaju očiti nesklad između programiranog ponavljanja koliko je HDZ-ova vlada nevjerojatno uspješna i koliko s njom sjajno živimo, a kako stvarno živi veći dio Hrvatske. I to bi se moglo pokazati u broju mandata.

SDP 51

Razlozi zbog kojih bi SDP s partnerima mogao osvojiti ovoliko mjesta u Saboru opet je način vladanja HDZ-ove vlade. Pređena je neka kritična masa trpljenja (a prag za to kod Hrvata je nevjerojatno visok). Zato bi logikom ‘glasanja protiv‘ mogao prosperirati najjači HDZ-ov protukandidat. Efekt Milanović? Više štete nego koristi. Da je znao stati kad je trebalo, i reći samo ono što je trebalo reći... Ovako se dogodio "protuefekt Milanović".

MOŽEMO 10

Možda nemaju snage ni kadra dovoljno da se protegnu na nacionalnu razinu, možda su ostali "zagrebačka" ekipa, ali imaju nešto što druge stranke baš i nemaju: dosljednost. Rade uporno, promišljeno, računaju i planiraju na dugi rok. U situaciji kad kod političara manjka osobina koje bi čovjek poštovao, oni iskaču, i moguće je da im glasačko tijelo to honorira, prvenstveno oni kojima je inače mučno izlaziti na izbore i stalno glasati protiv.

MOST 10

Most je uvijek tu negdje; birači vole čuti kako i što govori njihova elokventna isturena ekipa - Grmoja, Troskot... Plenković ih uvredljivo naziva političkom "sitneži", iako zna da oni nisu baš takva sitnež i da mu ne bi bilo ugodno sučeliti se s njima. U sadašnjoj čvrstoj blokovskoj podjeli, kad će svaki postizborni partner dobro doći, bit će zanimljivo vidjeti što će Most učiniti.

DOMOVINSKI POKRET 9

Pred ove izbore našli su se - najviše zahvaljujući Milanoviću - u nevolji. Može se pretpostaviti da će osvojiti (trgovački) respektabilan broj glasova, no kojemu će se bloku prikloniti? Ne olakšava im puno ni to što se oba bloka naziva ‘desnima‘ - problem je što su unutar stranke u vezi s tim kome se prikloniti i sami podijeljeni.

OSTALI 12

Manjinski glasovi ići će, kao i uvijek, izbornom pobjedniku, a ostali... Vjerojatno će najbolje proći IDS; možda ogorčeni radnici donesu mandat RF-u, možda ga na staroj slavi dobije Marko Jelić... Na ‘začelju kolone‘ je gužva u kojoj se čini da svatko može izvući mandat.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija: Boško Vestić /Shutterstock
/Shutterstock

Sabornica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/parlamentarni-izbori-2024/prognoza-sest-novinara-sd-razlike-u-broju-mandata-znacajne-ponekome-je-tijesno-spominje-se-i-ponavljanje-izbora-1380466 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=851f6b36acc8ad25584b487d3640a1254dde4802 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prognoza+%C5%A1est+novinara+SD%3A+Razlike+u+broju+mandata+zna%C4%8Dajne%2C+ponekome+je+%E2%80%98tijesno%E2%80%98%2C+spominje+se+i+ponavljanje+izbora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fparlamentarni-izbori-2024%2Fprognoza-sest-novinara-sd-razlike-u-broju-mandata-znacajne-ponekome-je-tijesno-spominje-se-i-ponavljanje-izbora-1380466 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fparlamentarni-izbori-2024%2Fprognoza-sest-novinara-sd-razlike-u-broju-mandata-znacajne-ponekome-je-tijesno-spominje-se-i-ponavljanje-izbora-1380466 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Za mjesto u Saboru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 573 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024Za mjesto u Saboru

Prognoza šest novinara SD: Razlike u broju mandata značajne, ponekome je ‘tijesno‘, spominje se i ponavljanje izbora

Piše SD
13. travnja 2024. - 13:08

Lako je biti general poslije bitke, u ovom slučaju izborne utakmice.

Naši novinari - Ivo Bonković, Marina Karlović-Sabolić, Silvana Uzinić, Petra Klarić, Zoran Šagolj i Lidija Gnjidić Krnić - uhvatili su se olovke i davali mandate strankama (u slučaju koalicija navodimo nazive glavnih stranaka, pa umjesto koalicije Rijeke pravde imamo SDP, itd.), sve u skladu sa svojom procjenom kako će politički akteri proći kod hrvatskih birača.

Pa ćemo brzo saznati tko je od njih zaslužio najviše ‘generalskih‘ zvjezdica.

Evo prognoze šestero ‘odvažnih‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:41