StoryEditorOCM

HDZ je još uvijek živ-živcat. I za taj nam rasplet nitko nije kriv. Sami smo birali, sami smo se ubili...

Piše Ivica Ivanišević
18. travnja 2024. - 07:38

Ovi izbori mogli su se shvatiti i kao neka vrsta referenduma na kojemu se od birača tražio odgovor na pitanje: Je li HDZ krao puno ili malo? Osam godina nije bilo dovoljno da bi se ozbiljnom, uznemirujuće velikom broju naših građana otvorile oči, oni su zaželjeli repete.

Da smo na vlasti imali garnituru koja nije zamračila ni jedan jedni euro, nakon osam godina ona bi dodijala i bogu i vragu, a kamoli tek ćudljivim biračima. Treći mandat u nizu naprosto je preveliki zalogaj i njega su samo rijetki kadri zagristi. Dodamo li toj sasvim načelnoj opaski još i činjenicu da se HDZ u zadnjih pola godine blamirao cijelom serijom skandala koji su kulminirali očajničkim ustrajavanjem na temeljito kompromitiranom kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, slom se činio kao sasvim izgledna opcija. U nekom pravednijem i pametnijem svijetu, od HDZ-a su u srijedu navečer trebali ostati samo dugmići, da se poslužim frazom iz kultnog filma "Maratonci trče počasni krug". Ali nisu, HDZ je još uvijek živ-živcat. I za taj nam rasplet nitko nije kriv. Sami smo birali, sami smo se ubili.

Razliku koju trebaju premostiti do osvajanja matematičke većine, zajedničari će bez prevelikih teškoća dobiti. Kao i puno puta do sada, HDZ će potražiti partnere među gospodom s malo fleksibilnijim shvaćanjem morala. I naravno da će ih pronaći, koliko god im bude potrebno. Na slobodnom tržištu patriotskih džepara naći će se dovoljno čimbenika koji će se zbog višeg cilja – tobožnjeg boljitka jedine nam i vječne Hrvatske – slizati sa svojim dojučerašnjim smrtnim neprijateljima.

To je, dabome, sjajna vijest za HDZ, ali upravo katastrofalna za sve partijski neumrežene građane ove zemlje. Nisam, naime, siguran da Hrvatska može preživjeti treći mandat Plenkovića i njegove družine. Zadnje četiri godine bilo je nepodnošljivo gledati ih kako nam se rugaju u lice, a ne mogu ni zamisliti kakav će tek poticaj dobiti trećom uzastopnom pobjedom koja će ih učvrstiti uvjerenju da su nepobjedivi i nedodirljivi.

Sjetna van nova godina, dragi čitatelji. Dapače, četiri u nizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:29