StoryEditorOCM

Domovinski pokret ostao bez kontakta s jednim zastupnikom; Mario Radić: ‘Ne javlja mi se na telefon‘

Piše vijesti sd
18. travnja 2024. - 14:47

Novoizabrani zastupnici Domovinskog pokreta upravo su održali prvi poslijeizborni sastanak kako bi dogovorili svoje početne pozicije pred pregovore s premijerom Andrejom Plenkovićem i HDZ-om i(li) Rijekama pravde predsjednika Zorana Milanovića.

Zanimljivo, na sastanku nije bilo Mislava Kolakušića (predsjednika stranke Pravo i pravda), koji je jučer osvojio saborski mandat kao nositelj liste Domovinskog pokreta i Prava i pravde u I. (zagrebačkoj) izbornoj jedinici.

- Zvao sam ga, ali mi se ne javlja na telefon - rekao je maloprije zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić, piše Jutarnji list.

Poslije toga Radićeva objašnjenja jasno je da DP više ne kontrolira 14 nego 13 novoosvojenih saborskih mandata.

No kako je Kolakušić i ranije najavljivao da nikakvi poslijeizborni pregovori s HDZ-om ne dolaze u obzir, lideri DP-a neće puno očajavati, jer će bez Kolakušića imati širi manevarski prostor za pregovore i eventualni dogovor s HDZ-om.

image

Mislav Kolakušić i Mario Radić, od čvrstog stiska do nejavljanja na telefon

Damjan Tadić/Cropix

Uostalom, Mislav Kolakušić najvjerojatnije uopće neće biti saborski zastupnik jer je ta funkcija - po sili zakona - nespojiva s njegovom dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu.

Budući da je Kolakušić već najavio i kandidaturu za novi mandat u Bruxellesu, na lipanjskim izborima za Europski parlament, jasno je kako će u Saboru priliku dobiti netko drugi.

A tko će to biti, zasad nije najjasnije jerKolakušić ne želi odgovoriti na pitanja vezana uz njegov saborski status.

U međuvremenu se pojavila i spekulacija kako bi, kao Kolakušićeva zamjena, u Sabor mogao ući Zlatko Hasanbegović koji je na jučerašnjim izborima zauzeo drugo mjesto na listi koalicije DP-a i "Prava i pravde" u I. izbornoj jedinici.

Hasanbegović je osvojio 6.157 preferencijalnih glasova, što je jako dobar rezultat čak i u usporedbi s odličnim rezultatom Mislava Kolakušića koji je osvojio 8.361 preferencijalnih glasova.

Ni Hasanbegović nije želio komentirati spekulacije o svom ulasku u Sabor.

image

Zlatko Hasanbegović spominje se kao Kolakušićev nasljednik u saborskoj fotelji

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:18