StoryEditorOCM

kulturno dobroZavršava se obnova legendarnog broda Galeb, poznato kada bi mogao primiti prve posjetitelje

Piše M. I.
28. veljače 2023. - 11:57

Prve posjetitelje brod Galeb će primiti na samom otvorenju, krajem ove ili početkom iduće godine", kazala je riječka dogradonačelnica Sandra Krpan za portal Fiuman.

Obnova broda Galeb započela je u 2019. godini, a za obnovu je izabrana je ponuda tvrtke Dalmont u iznosu od 46.8 milijuna kn. Po završetku rekonstrukcije i opremanja brod Galeb će na ukupno 5.565 m² imati kulturnu namjenu za stalni muzejski postav, povremene izložbe, kino i kreativne radionice, a osim kulturne namjene, Galeb će imati i komercijalnu namjenu – hostel, bar/restoran, i suvenirnica.

Planirano je da muzejski i javni dio zauzme približno 4000 četvornih metara broda, a smještajni i ugostiteljski tek 1000 četvornih metara. Ugostiteljski i smještajni dio će se davati u koncesiju.

Brod Galeb je temeljem rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske 10. listopada 2006. godine proglašen kulturnim dobrom. Brod će po obnovi funkcionirati u sastavu Muzeja grada Rijeke. Projektom je predviđeno da brod ostane privezan u riječkoj luci, smješten uz Molo longo. Postat će značajna turistička atrakcija kulturnog predznaka čime će oplemeniti ponudu grada Rijeke u vidu kulturnog turizma.

Dio namještaja s Galeba već je restauriran i trenutno se nalazi u prostorima Muzeja grada. Po završetku obnove broda, bit će vraćen na Galeb.

image
Tom Dubravec/Cropix

Fundus muzeja činit će sva postojeća oprema broda, postojeći ilustrativni materijali, kao što su foto i video građa, kopije dokumentacije o gradnji i povijesti broda, arhiva članaka, knjiga i drugih tekstualnih priloga vezanih uz Galeb. Postav će sadržavati brojne interaktivne sadržaje.

Posjetitelji će moći razgledati rezidencijalne dijelove, u potpunosti restaurirane, kao što su Titov i Jovankin apartman, zajednički salon, apartmani za goste, glavni salon, blagovaonica i veliki salon za goste, garderoba i spavaonice.

- Radovi na obnovi i prenamjeni broda Galeb u brod muzej odvijaju se u dvije grupe pri čemu prva grupa radova obuhvaća radove rekonstrukcije broda, a druga grupa obuhvaća restauratorske radove na uređenju interijera prema projektu demontaže i naknadne montaže drvenih obloga. Izvođenje ovih radova je već ranije ugovoreno i inflacija u tom kontekstu nije bila tema. Nakon dovršetka ove dvije grupe radova uslijedit će radovi uređenja muzejskog postava za što tek slijedi objava i provedba postupka javne nabave za izvođača radova. Također, slijede i radovi na uređenju komercijalnih prostora koje će izvesti budući zakupnik koji će biti odabran postupkom javnog natječaja za davanje u zakup komercijalnih dijelova na brodu Galeb.

image

Arhiva

Matija Djanješić/Cropix

Planirani rok dovršetka radova iz spomenute prve i druge grupe je tijekom proljeća ove godine, a što se tiče radova na samom muzejskom postavu, njihov rok uvelike ovisi o trajanju postupka javne nabave za izbor izvođača tih radova pa u ovom trenutku ne možemo precizno iznijeti taj dio odgovora. Dokumentacija za ovu nabavu sa priprema prema projektu uređenja muzejskog postava koji je izradila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. U svakom slučaju, planirano je, te se nadamo i vjerujemo, da će se muzejski postav i komercijalni prostori urediti do kraja ove godine kada bi se brod i privezao u Riječku luku - rekla je Krpan.

26. travanj 2024 17:14