StoryEditorOCM

RATNA VREMENA U GRADUVladimir Onofri, dozapovjednik dubrovačkog Odreda oružanih brodova: ‘Radili smo na moru sve neočekivano, bez ikakve ratne logike i zdrave pameti. Valjda nam je zato i prolazilo‘

Piše Gabrijela Bijelić/Dubrovački vjesnik
6. prosinca 2022. - 10:30

- Danas smo 31 godinu stariji i valjda smo nešto naučili. U principu je ovo jako mjerljiva priča Domovinskog rata, postoje konkretni podaci, ljudi, milje i tone koji o nama govore. Jasno je da smo bili i dosta dalekovidni, foto i video dokumentacija pokazuje koliko smo bili mladi, ali ne i koliko smo ludi bili – osvrće se umirovljeni znanstvenik i ljubitelj mora Vladimir Onofri na djelovanje dubrovačkog Odreda naoružanih brodova koji je tijekom opsade Dubrovnika svakodnevno zadavao glavobolje naoko moćnoj bojnoj floti JRM.

image

Vladimir Onofri, biolog i ratnik

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Sreća, nije ko u Ukrajini

- Svi mi u ONB-u smo se poznavali prije rata, osnova nam je bilo more, neki su ronili, drugi ribali, neki imali barku, svakako smo na moru bili superiorni i to smo znali iskoristiti. Odgovaralo nam je što luđe vrijeme, po južini u jedanaestom mjesecu kad su valovi prebacivali Grebene, njihovi brodovi ne bi ni izlazili iz Boke, mi smo razvozili oružje, hranu i lijekove. Kad vidim danas ovaj rat u Ukrajini s navođenim raketama, mislim da mi s gliserima ne bi opstali ni dva dana, ali onda je bilo drugačije, a mi smo bili onako teštardi, svojeglavi, radili smo sve što se nije očekivalo, bez ikakve ratne logike i pameti, valjda nam je zato i prolazilo – priča Onofri o postrojbi kojom je zapovijedao karizmatični Aljoša Nikolić. Vlado mu je bio dozapovjednik, a Vido Bogdanović predvodio je plovne snage.

image

Brod Fucker 1992. iz sastava ONB u akciji oslobađanja Cavtata

Matko Biljak

Matko Biljak

Vlado je ‘mobiliziran’ 23. rujna 1991., na dan službenog osnutka Odreda i na datum kad je istraživački brod Baldo Kosić promijenio svrhu za potrebe obrane. Osim flote na moru, imali su ONB-ovci i jedinicu diverzanata zaduženu za miniranje putova na prilazima Gradu. Za to je poslužio eksploziv koji su uspjeli pospremiti u bazu Hotela Palace prije početka agresije. Izvadili su i pokoju minu iz mora, pa bi ih inženjeri iz TUP-a ‘preuređivali’ u granate. Bilo je i žrtava u toj pripremi trotila, dinamita i drugih ‘supstanci’ za ometanje neprijatelja.

Najradije gleda  beštije

Nakon 42 godine staža Onofri je preklani otišao u ‘civilnu’ mirovinu, a iz vojske nosi čin poručnika bojnog broda.

image

Postrojavanje pripadnika Odreda naoružanih brodova Dubrovnik prošle godine

Božo Radić/cropix/

Kad ga pitate o ratnim godinama, kaže tek da je razočaran u što se pretvorilo ono za što su izlagali živote, pa zato umjesto vijesti danas najradije na TV gleda beštije s National geographica. Spomenicu Domovinskog rata namjerno nije preuzeo jer su ih, kaže, dobili mnogi koji su u ratu donosili potvrde o nesposobnosti za odlazak na bojište. Demantira one koji tvrde da su ih nakon rasformiranja 29. prosinca 1992. skroz zaboravljeni:

-Činove smo dobili još u petom te godine u Gružu od generala Bobetka, bili su tu i ministar Šušak, Markica Rebić, svi osim predsjednika Tuđmana. Neki od nas su potom preselili u druge jedinice, nisu imali mira – prisjeća se Onofri koji još čuva reverse za lovačke puške koje je prevozio do stare Mokošice. Njegov gumenjak, tad najveći u Gradu, imao je i druge ‘putnike’: ‘Šarac’, ‘Bren’, ‘Thompson’...poznavatelji mitraljeza znat će o čemu se radi.

 

22 moćne brodice

Odred naoružanih brodova ili ONB kao pomorska postrojba dragovoljaca osnovan je dva mjeseca prije Hrvatske ratne mornarice. Od rujna 1991. do prosinca 1992. godine njegova flota od 22 brodice, glisera i gumenjaka prilagođenih za borbena djelovanja prevezla je više od 4 tisuće tona oružja, streljiva, hrane, lijekova i goriva te prešla više od 40 tisuća nautičkih milja.

Kroz postrojbu je prošlo ukupno 117 branitelja pomorskih dragovoljaca. Na to doba podsjeća vjerojatno najpoznatiji gliser ‘Sveti Vlaho‘, trajno postavljen na Batali. Pripadnici ONB su gliserima probijali pomorsku blokadu, prevezli su nekih 5 tisuća civila i vojnika koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili u pomoć braniteljima Dubrovnika, stotinjak ranjenika...

04. svibanj 2024 15:14