StoryEditorOCM

projekti novog dobaU Kraljevici se gradi katamaran na hibridni pogon koji će povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom

Piše M. I.
12. ožujka 2023. - 11:00

U brodogradilištu Dalmont u Kraljevici gradi se katamaran s hibridnim pogonom, financiran u okviru EU projekta "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja", a koji će sukladno projektu, povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom, odnosno s njegovim Botaničkim vrtom, piše Dubrovački dnevnik.

Katamaran na hibridni pogon dužine je 15 metara, kapaciteta 50 putnika (plus posada) i maksimalne brzine 18 čvorova. Biti će prilagođen osobama s invaliditetom što podrazumijeva ukrcajno/iskrcajnu rampu i dva WC-a od čega je jedan namijenjen upravo za osobe s invaliditetom.

Uz prisustvo inspektora Hrvatskog registra brodova, predstavnika brodograditelja Dalmont Kraljevica d.o.o. i nadzornog inženjera Duje Brajevića koncem veljače ove godine izvršena je kontrola kvalitete izvođenja radova i pregled vodene propusnosti trupa broda. Trup broda u potpunosti je zavaren čime su se stekli uvjeti za njegovo daljnje opremanje. Montirana je kormilarica i krmena pregrada koja će omogućiti siguran ulaz u salon putnika kao i drugi potrebni elementi. Najavljeno je kako se sredinom ožujka očekuje dovršetak zavarivanja svih dijelova broda, što će osigurati intenziviranje opremanja.

Naručitelj izgradnje je Javna ustanova Rezervat Lokrum, dok je suglasnost za zaključenje ugovora o javnoj nabavci broda s najpovoljnijim ponuditeljem, društvom Dalmont d.o.o., a temeljem provedenog postupka javne nabave, dalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Ugovorena vrijednost nabavke navedenog broda iznosi 8.701.125 kuna s PDV-om (~1.155.527 eura).

27. travanj 2024 13:39