StoryEditorOCM

projektiU Karlobagu započelo uređenje šetnice posvećene ribarstvu i pomorstvu, evo što se sve radi

Piše M. I.
23. veljače 2023. - 13:25

U Karlobagu su započeli radovi na izgradnji Tematske rute ribarske i pomorske tradicije Podvelebitskog kanala, javlja portal lika-online.hr.

Kako stoji u projektu, postojeća šetnica u dužini od 2.5 kilometra će biti uređena, te će se dodati solarna rasvjeta, poučne table o ribarskoj i pomorskoj tradiciji, podzidovi u stilu suhozida, klupice, koševi za otpad te proširenja za odmor i uživanje u pogledu i zalasku sunca.

Također, na jednom mjestu bit će postavljena ruža vjetrova kao simbol pomorstva, ali i bure koja šiba ovaj kanal.

Radovi vrijedni 1.6 milijuna kuna financiraju se EU sredstvima u 100% iznosu kroz mjere Razvojne strategije Lagura Tramuntana.

Tematska ruta povezati će naselja Karlobag i Cesaricu, potaknuti na suradnju gospodarski i turistički sektor te na taj način očuvati i promovirati tradiciju ribarskog i pomorskog kraja u cilju održivog razvoja. Na planiranoj ruti promovirati će se lokacije koje su u prošlosti predstavljale velik značaj za stanovnike ovog područja.

Putem informativno-edukativnih tabela podizati će se svijest potrošača o zdravstvenoj koristi konzumiranja ribe, značaju i nutritivnoj vrijednosti mediteranske prehrane, lokacijama na kojima je moguće kupiti/konzumirati riblje proizvode, spriječit će se gubitak tradicionalnih vještina i znanja, turistički promovirati povijest ribarenja, pomorstva i tradicijskih ribolovnih alata iz prošlosti te postaviti temelji za očuvanje ribljeg fonda.

28. travanj 2024 14:48