StoryEditorOCM

VELIKI PROJEKTStiglo zeleno svjetlo: tvrtka generala Gotovine gradit će uzgajalište tuna kod otoka Lavdare

Piše M.K./Zadarski.hr
6. veljače 2024. - 15:21

Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavilo je pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara u Zadarskoj županiji.

Naime, veliko ulaganje namjerava poduzeti tvrtka Pelagos net farma, čije je sjedište u Gaženici, u suvlasništvu umirovljenog generala Ante Gotovine i Milana Mandića

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 metara od otoka Lavdara. Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune.

"Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 mrtra, koji bi bili rasporedeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 puta 80 metara. Kavezi se planiraju izraditi iz polietilenskih plutada (obruda) ispunjenih polistirenom, na koje se vješa cilindridna mreža izrađena od poliamidnih materijala. Polimerni materijali predvideni za kavezne instalacije su biološki inertni te nemaju negativan utjecaj na okoliš", navode, između ostalog iz Ministarstva.

 

26. travanj 2024 17:03